Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: více jádrové CPU  (Přečteno 1528 krát)

okoun

• Stálý člen
  • **
  • Debian --> Mandriva --> Ubuntu
    • http://www.okouns.wz.cz
více jádrové CPU
« kdy: 07 Července 2008, 22:56:55 »
Mám takový malý dotaz. Rád bych si koupil 4 jádrové AMD a zajímalo by mne jestli linux umí využívat všechny 4 jádra? Jestli ne tak umí alespoň 2 jádra?
Ubuntu-64 bit 8.10 na: P4 DC -64 bit, ati HD 3870 a na: Athlonu 3000+ -64 bit, ati x1800 GTO, Ubuntu-32 bit 9.04 na notebooku MSI

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
Re: více jádrové CPU
« Odpověď #1 kdy: 07 Července 2008, 23:26:54 »
LInux, jako vůbec Unix byl navržený tak, aby dokázal pracovat efektivně s několika jádry, takže v tom samozřejmě není problém. Spíš jde o to, jestli aplikace dokáží s několika jádry pracovat. Ne všechny jsou naprogramované dobře.
Jinak pokud to má být stroj na desktop, tak mi 4 jádra přijdou jako blbost, ale spíš bych koupil dvoujádrové cpu. Myslím, že při běžné práci nikdy všechny jádra nevyužijete.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

usobak

• Aktivní člen
  • *
více jádrové CPU
« Odpověď #2 kdy: 08 Července 2008, 22:42:27 »
Nevíte jak je natom Virtualbox?? vím že 2 jádra jsou v poho testovano na AMD 5200+ X2. a když jsem měl puštěné dva virtuální systémy (win XP) tak obě jádra nepřekročili 60 procent. Jak to je s tří a čtyřma jádrama? máte zkušenosti jestli je tento program dokáže využít? Osobně mě zajímá spíš tří jádrové CPU z důvodů velmi dobrého poměru cena/výkon. Pokud chceš použít počítač na běžné používání linuxu a windows + nějaké to hraní her tak doporučuju koupit dvoujádrové CPU, protože drtivá většina programů pro windows a hlavně her neumí vyuřít víc jader. Osobně bych doporučil třeba AMD Athlon 6000+ X2 a výše taktované, tento má tuším pro jádro 3,1 GHz a to už se pozná.
FSC V5505, C2D T8100 (2x 2.1GHz, 800MHz, 45nm), 2x 2GB DDR II, 320 GB HDD, Windows 7 64b

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.