Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problem se dvěma ruznými monitory  (Přečteno 2439 krát)

Daw3

• Návštěvník
Problem se dvěma ruznými monitory
« kdy: 08 Července 2008, 14:24:15 »
Zdravím, doufám, že jsem se trefil do té správné sekce, obracím se na vás všechny s dotazem technického rázu.
V Ubuntu jsem nováček, zajímala by mě jedna velice podstatná věc a to:
Používám dva monitory, načež každý je jiný (jeden 24" CRT, druhý 21"LCD, bohužel navíc jeden klasicky 4:3 a druhý 16:9). Grafická karta ati x1950 xtx.
Ačkoliv mezi vámi asi toto slovo nebude oblíbené, pak ve WIndows nebyl žádný problém nastavit rozlišení a obnovovací frekvenci pro každý monitor individuálně, což znamenalo 1600 x 1200@100Hz na první a 1440x900@60Hz na druhý (ale je to pouze otázka driverů, nikoliv snad celého OS). Snažil jsem se na radu kamaráda použít Envy, přičemž jsem u něj nemohl použít ani volbu pro více monitorů, zkusil jsem oficiální ovladače ati.com, kde je již podpora i více monitorů, ale stále zůstává problém v tom, že ovladače zachovávají poměry bud z jednoho monitoru, nebo z druhého, takže dostat obraz ze širokoúhlého na normální, či naopak, je dosti nehezké. Rád bych věděl, jestli existuje nějaká možnost, jak tento problém vyřešit. Podotýkám, že jej chci využívat jako rozšířenou plochu, nikoliv klonování. Předem děkuji za případné odpovědi.

Abych nezapomněl, používám 8.04

S pozdravem b00N
« Poslední změna: 08 Července 2008, 14:28:40 od Daw3 »

luisah

• Závislák
Re: Problem se dvěma ruznými monitory
« Odpověď #1 kdy: 08 Července 2008, 14:36:12 »
LCD a TV jsem nastavoval celkem bezproblémů pomocí ATI Catalyst Control Center (Aplikace - ATI Catalyst). (jiné rozlišení i jiná frekvence - možnost jak klonování tak rozšíření)
Pokud nemáš nainstalovaný control center, nainstaluj ze Synapticu amdcccle nebo pomocí příkazu
sudo apt-get install amdcccle

Daw3

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Července 2008, 14:39:36 »
LCD a TV jsem nastavoval celkem bezproblémů pomocí ATI Catalyst Control Center (Aplikace - ATI Catalyst). (jiné rozlišení i jiná frekvence - možnost jak klonování tak rozšíření)
Pokud nemáš nainstalovaný control center, nainstaluj ze Synapticu amdcccle nebo pomocí příkazu
sudo apt-get install amdcccle

ATI CCC jsem zkoušel, ale bohužel mi jako maximální rozlišení u CRT povolil použít to nižší, které je na LCD, navíc širokoúhlé :(. Když jsem vybral možnost rožšířené plochy, tak mi dovolil vybrat pouze xxxx (teď jsem se přepl zpět na Windows, jelikož se na to nedalo koukat) x 900, což je ale bohužel širokoúhlé :(Ale vyzkouším Tvoji druhou radu, díky.

EDIT: To rozlišení v případě rožšířené plochy činí 2880 x 900, což je ale bohužel jako dvakrát tentýž širokoúhlý monitor :(

EDIT2: Asi mi tu chybí nějaký zdroj balíků, neboť mi hlásí, že ten balík nebyl nalezen.

EDIT 3: Balik nalezen, ale problem stale pretrvava, zkousel jsem i jine ovladace na rady kamarada, ale bohuzel jsem stale neuspel :(

Sám rozpoznal přesné typy monitoru (což se mi mj. ani ve Windows u toho CRT nepovedlo :D), pozná automaticky jejich maximální rozlišení i obnovovací frekvenci.
« Poslední změna: 08 Července 2008, 15:57:29 od Daw3 »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #3 kdy: 08 Července 2008, 16:34:30 »
no, s atinou to asi hracka nebude. znam to, pouzivam dva ruzne monitory 1280x800+1280x1024

doporucuju tohle ::

a) zapni si nejdrive (a spravne nakonfiguruj) xineramu, at maji oba stejne rozliseni (treba 2x1280x1024) > vysledek xorg.conf s konfigurovanou xineramou
b) pomoci prikazu xrandr (man xrandr) si nastav spravne jednotlive screeny. Aktualni nastaveni zjistis jako "xrandr -q" a temito potom rucne edituj xorg.conf, kde prepises prislusne polozky v ramci xineramy ..

pro inspiraci ti ukazu prislusne sekce ze sveho xorg.conf, delal jsem to haj pisu << dva monitory >> xinerama 2x1024x768 >> xrandr na screen 0:0 a 0:1 na spravna rozliseni >> rucni zapis do xorg.confu

Kód: [Vybrat]
Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor[0]"
    VendorName     "AUO"
    ModelName      "AUO LCD MONITOR"
    UseModes       "Modes[0]"
    DisplaySize     331    207
    HorizSync       30.0 - 62.0
    VertRefresh     43.0 - 60.0
    Option         "CalcAlgorithm" "XServerPool"
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Lite-On C1770NSL/NST"
    HorizSync       30.0 - 70.0
    VertRefresh     50.0 - 160.0
EndSection
Section "Device"
    Identifier     "Device[0]"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVidia"
    BoardName      "Quadro NVS 110M/GeForce Go 7300"
        Option  "NvAGP" "False"
        Option         "NoLogo" "False"
        Option         "RenderAccel" "True"
        Option  "DamageEvents" "True"
        Option  "UseEvents" "False"
        Option  "CoolBits" "1"
    Option         "SaXDualHead"
    Option         "TwinView"
    Option         "SaXDualMonitorVendor" "--> VESA"
    Option         "SecondMonitorHorizSync" "31-50"
    Option         "SaXDualVSync" "50-60"
    Option         "MetaModes" "1024x768,1024x768;800x600,800x600"
    Option         "SaXDualOrientation" "LeftOf"
    Option         "SaXDualResolution" "1024x768"
    Option         "TwinViewOrientation" "LeftOf"
    Option         "SaXDualMode" "Xinerama"
    Option         "SecondMonitorVertRefresh" "50-60"
    Option         "SaXDualHSync" "31-50"
    Option         "SaXDualMonitorModel" "1024X768@60HZ"
    Screen          0
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Videocard0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce Go 7300"
        Option  "CoolBits" "1"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Videocard0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "1"
    Option         "TwinViewXineramaInfoOrder" "DFP-0"
    Option         "metamodes" "CRT: 1280x1024 +1280+0, DFP: 1280x800 +0+0; CRT: 800x600 +800+0, DFP: 800x600 +0+0"
EndSection

Daw3

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Července 2008, 18:01:11 »
Dobra, rad bych to vyzkousel s tou Xineramou, ale obavam se, ze sam si s tim asi neporadim, prece jenom nejsem v linuxu zbehly clovek, pouzivam ho dva dny :) Mohl by jsi mi prosim nejak rozepsat tu konfiguraci? Byl bych Ti moc vdecny. Diky

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #5 kdy: 08 Července 2008, 18:04:03 »
je mi lito, ale nejni mozna. zavisi to na distribuci, nastrojich co mas k dispozici a hw. postup u Tebe se bude lisit, napsal jsem Ti jen kroky, ktere dle meho soudu vedou uspesne k cili ..

pouzivam suse (jinou distribuci), mam k dispozici jine nastroje (nvidia karta) .. nemohu Ti bohuzel poradit vic.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.