Dik za pomoc.
K tomu vytvareni odkazu na plose-tahani s altem me sice napadlo, ale tahalo se mi s nim vzdycky cele okno. zmacknout alt az tesne pred upustenim, tj. kdyz uz je kurzor mimo puvodni okno me jaksi nenapadlo. Beru Gnome na milost

k uvodni obrazovce:
NumLock - taky bez problemu, uz mi chodi.
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg a "zodpovezeni otazek dle meho nejlepsiho svedomi" vedlo k tomu ze uz jsem znova nenabootoval do Gnome, pri bootovani mi zcernala obrazovka a dal ani tuk, nakonec jsem rezignoval i na recovery mode a pres win XP jsem prejmenoval zpatky zalozni xorg.conf. dal jsem postupoval jeho rucni editaci sudo gedit /etc/X11/xorg.conf.
K rozlozeni klavesnice-jsem zvykly na ceskou QWERTY. jak nadefinovat tenhle country code a rozlozeni nevim, pouzil jsem tedy US. Diakritiku pri prihlasovani nepouzivam (zas takovy zvrhlik nejsem) takze vysledek je pro mne stejny. Kdyby ale nahodou nekdo vedel jak nastavit ceske QWERTY, bylo by to uz dokonale

K rozliseni - moje section screen vypadala uplne stejne jako u mar10. Zkusil jsem prehodit poradi rozliseni, i smazat ty vyssi nez 800x600, ale prihlasovaci dialog je porad napsany takovym drobounkym pismem (rozliseni nevim, odhaduju tak na 1400x1050). S tim se ale uz dokazu szit, a jsem ochoten rezignovat.
Kazdopadne dik moc. Obzvlast ta neschopnost vytvoreni odkazu na plose uz me dohanela k silenstvi