Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: samovolné zapínání pc  (Přečteno 13267 krát)

radagast133

• Návštěvník
samovolné zapínání pc
« kdy: 11 Července 2008, 11:36:32 »
Dobrý den.
Mám nainstalováno XP a Ubuntu 8.04. Když večer vypnu pc z Ubuntu tak se v 24:00 samo zapne. Když večer vypnu pc z XP tak se samovolně nezapne. Předchozí verze Ubuntu toto nedělala. V BIOSU jsem vše co jen trochu zavání automatickým zapínáním pc vypnul. Ví někdo co s tím? Pokud je to zde někde vyřešeno omlouvám se, ale nic jsem nenašel. Děkuji. 

kalfar

• Aktivní člen
  • *
Re: samovolné zapínání pc
« Odpověď #1 kdy: 11 Července 2008, 11:57:03 »
Jsi si jist tím nastavením BIOSu? Pokud počítač skutečně vypneš, je zcela jedno z jakého systému jsi to udělal, systém se vymaže z paměti a neběží, nemůže nijak ovlivňovat chování tvého počítače. Zkus si po vypnutí rozebrat bočnici skříně a prohlédnout si desku. Některé desky mívají diody na zobrazení stavu počítače.

Případně zkus po vypnutí počítače odpojit fyzicky disk od desky, pokud se počítač zapne, problém je v BIOSu.

P.S.: tak mě ještě napadlo, neinstaloval sji do Ubuntu nějaký program na automatické zapínání systému??
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

radagast133

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 11 Července 2008, 12:09:47 »
Nic na automatické startování pc jsem neinstaloval. Dokonce jsem kvůli vyloučení této možnosti Ubuntu přeinstaloval. A myslím že není jedno z jakého systému pc vypnu. To že se pc zapne samo jen když jej vypínám z Ubuntu je odpozorováno spolehlivě, to znamená že se to stane vždy bez vyjímek když nastane popisovaná situace. To znamená cca 20 případů. Bios jsem prošel podle různých rad na netu a vše co bylo uvedeno že by mohlo mít na svědomí automatické zapínání jsem povypínal. Snad se s tím někdo setkal a bude vědět.

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #3 kdy: 11 Července 2008, 12:12:11 »
Citace
Případně zkus po vypnutí počítače odpojit fyzicky disk od desky, pokud se počítač zapne, problém je v BIOSu.
Udělej tohle, co ti psal kalfar - je to velmi snadná cesta ke zjištění příčiny ;)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

radagast133

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 11 Července 2008, 12:14:48 »
Jasně to udělám. Doma budu ale až zítra. Takže mi to bude do té doby ležet v hlavě.

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #5 kdy: 11 Července 2008, 21:31:36 »
Když už se tady o tom bavíte, neexistuje nějaký příkaz, který by do BIOSu zapsal čas, kdy se má PC zapnout?
Jde mi o to, abych si nastavil, že se má PC zapnout, nahrát nějaký pořad z televize a zase vypnout.
Je něco takového možné? Pokud ano, byla by to možná odpověď na původní dotaz.

radagast133

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 13 Července 2008, 11:51:42 »
Tak jsem udělal jak mi bylo řečeno a výsledek je takový že po odpojení disku se pc nespustilo. Na desce žádná led dioda není takže nesvítí ;D

Black3r

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 15 Července 2008, 19:51:31 »
na tieto problémy existuje omnoho jednoduchšie riešenie, po vypnutí PC vypnúť z elektriny (na zadnej strane skrine býva taký prepínač, alebo používať predlžovačku s vypínačom) :D Neexistuje možnosť aby sa po takomto riešení PC opäť naštartoval :)

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 15 Července 2008, 22:25:14 »
na tieto problémy existuje omnoho jednoduchšie riešenie, po vypnutí PC vypnúť z elektriny (na zadnej strane skrine býva taký prepínač, alebo používať predlžovačku s vypínačom) :D Neexistuje možnosť aby sa po takomto riešení PC opäť naštartoval :)
Jj, to je nejlepší.
Sám používám "přepěťovou" prodlužku, tu prostě večer vypnu a je to.

Jinak se samovolným zapínáním PC jsem se ještě nesetkal, zajímavé.
Nemáš ten počítač např v režimu spánku?

Michal Kundrát

• Aktivní člen
  • *
  • Jawa Stadion S11 1958
« Odpověď #9 kdy: 15 Července 2008, 23:29:48 »
Mě to dělalo taky, ale jen občas a nakonec to záhadně přestalo (ono když mi v PC něco nevysvětlitelně blblo, stačilo se s tim sžít a ono to pak přestalo). Kdyžtak mám desku Gigabite K8-NE (s Athlonem x64), myslim že deska je první revize, ale nevim to jistě. Jinak zapínání PC u mě jde v BIOSu nastavit (přesnost na minuty), ale vždycky to mám samozřejmě vypnutý ;)  -ale i tak se to občas zapínalo :D
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #10 kdy: 16 Července 2008, 01:45:14 »
Když už se tady o tom bavíte, neexistuje nějaký příkaz, který by do BIOSu zapsal čas, kdy se má PC zapnout?
Jde mi o to, abych si nastavil, že se má PC zapnout, nahrát nějaký pořad z televize a zase vypnout.
Je něco takového možné? Pokud ano, byla by to možná odpověď na původní dotaz.
Univerzální a použitelné na všech PC myslím že ne, funkce je velmi závislá na biosu, ale mrkněte sem: https://help.ubuntu.com/community/MythTV/Install/WhatNext/ACPIWake
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

radagast133

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 16 Července 2008, 11:35:47 »
Takže další stádium výzkumu je takové že, podle rady jsem po vypnutí pc (vypnul jsem z windows) odpojil fyzicky disk k samovolnému zapnutí nedošlo. Další den jsem udělal to samé, to znamená po vypnutí jsem fyzicky odpojil disk (akorát jsem vypnul pc z Ubuntu). A pc se o půlnoci samo zaplo. Provedu další v pořadí již asi 17 průzkum BIOSU a zkusím jestli ještě něco nenajdu. Všem děkuji za snahu.

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 16 Července 2008, 11:42:04 »
Jen tak mezi námi abys nemusel čekat na půlnoc, přetoč si jednoduše hodiny  ;) Možná ti na to občas bude systém nadávat, ale to nebude nic důležitého. Ale je to popravdě zajímavý jev, to se musí nechat.  ???
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

Michal Kundrát

• Aktivní člen
  • *
  • Jawa Stadion S11 1958
« Odpověď #13 kdy: 16 Července 2008, 12:57:01 »
Napadá mě, jestli to není třeba přepětí v síti, nebo nějaký přepnutí (nějakej noční proud nebo co to je, netušim) - třeba ti na to reaguje zdroj a zapíná se podle toho :)

Jo, jakou máš desku??

U mě u Gigabite to může ovlivňovat jedině tohle(nebo to bude třeba vadnej zdroj :D ):
Citace
[Power Management Setup]

ACPI Suspend Type           - mám tam ,,S1(POS)'' - už nevim co to dělalo, ale hádám že chyba by u tebe byla v tomhle (třeba máš špatnej powermanager, nebo jak se tomu nadává)

Soft-Off by Power Button   - netušim, mám ,,Instant-Off''

PME Event Wake Up          - nepobral jsem, mám tam Disabled(ale zapnutý to taky asi nevadí)

Modem Ring On                - netuším = vypnuto

USB Rasume from Suspend - tohle mi myslim nechtělo vypínat PC kompletně, už nevim - ale externí HDD si s tim docela hrál (vypnuto)

Power-On by Alarm           - probouzení na čas - tim to asi nebude ;)  - ale radši to zkontroluj(mělo by to bejt zašedlý) - normálně je to tam totiž nastavený na ,,Everyday'' a půlnoc ;D

Power On By Mouse(nebo keyboard)   - zapnutí dvojklikem myši, nebo klávesnicí

AC BACK Function             - tohle musí bejt na ,,Soft-Off'' - když to přepnu, tak musim PC vypnout vzadu na zdroji(nebo ze zásuvky) a jakmile ho zapojim, tak se zapne (docela horor, věřim že menší přepětí by si s tim taky dokázalo vyhrát a stačí aby vypadla elektrika třeba jen na chvilku <ale jak dlouho to fakt netušim, to záleží asi na zdroji> a PC by se mělo zapnout)

To je výpis mojí jedny sekce z BIOSu, snad to pomůže (mě dalo zezačátku docela problém to identifikovat)
« Poslední změna: 16 Července 2008, 12:59:27 od Michal Kundrát »
CPU AMD Athlon 64, 1.5GB RAM, nVidia GeForce 7600GS 256MB, přepěťovka Belkin SurgeMaster, repro Genius 5.1 150W, monitor Avidav 1280x1024, Epson LQ-1050 [UBUNTU x64] + IBM PC 300GL - 200MHz, 64MB RAM, 40GB HDD [DEBIAN 5.0.3 -486]

radagast133

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 16 Července 2008, 14:53:54 »
desku mám od gigabyte takže to zkusím podle tvého seznamu zkontrolovat. Dík

umiyaki

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 31 Července 2008, 10:04:22 »
Zdravím. Tak, abyste neřešil nějaké nadpřirozené síly v domácnosti jako moje žena, když se kompl zapnul po třetí za sebou ve tři hodiny v noci ... :-))) Věc se má takto. Po instalaci Ubuntu 8.04 se začalo PC samostatně probouzet ve 3 hodiny ráno každou noc. Nejdříve jsem myslel, že mi na síťovku chodí probouzecí magic packet od nějakého vtipálka, ale po tom, co jsem nechal přes noc PC zapnutý se spuštěným wiresharkem a žádný tento packet nepřišel jsem začal pátrat po jiné příčině.
Takže výsledek:
1. Ubuntu si je schopno načíst z BIOSu čas pro Wake Up RTC (pokud tuto funkci BIOS podporuje)
2. Problém se vyskytuje jen u některých BIOSů (zakl. desek) = já mám MSI s chipsetem Intel 865 PE (pro P4)
3. Ubuntu je schopen nastavit zapnutí PC jen v případě, kdy je v BIOSu tato funce DISABLED !!! (nechápu to)
4. Pokud v BIOSu funkci "probuzení v konkrétní čas" povolíte, bude se počítač probouzet v době, kterou jste v BIOSu nastavil
5. V BIOSu je možné nastavit pouze den, hodin, minuta, sekunda.
6. Hodnotu z BIOSu lze v Ubuntu zjistit ze souboru /proc/acpi/alarm.
7. Bohužel hodnota načtená z BIOSu je chybná. Výpis "cat /proc/acpi/alarm" bude vypadat nějak takto 2007-07-00 24:00:00.
8. Protože není možno v BIOSu nastavit rok a měsíc, Ubuntu si je doplní aktuálním datem 2007-07, ale navíc místo hodnoty dne doplní "00". Bohužel tato hodnota zastupuje možnost v BIOSu uvedenou jako "every day".
9. Výsledek = pokud máte v BIOSu položku pro probuzení zakázanou, příjde na řadu Ubuntu a nastaví probuzení na 24 hodinu každého dne :-)))
10. Já jsem zatím ve fázi, kdy jsem v BIOSu probuzení povolil, nastavil si den 24. v 20:00:00 a další probuzení mě tedy čeká 24.8. v 8 večer.  Můžu to 23.8. zase změnit a dostanu další měsíc klidného spánku :-))) Pak snad už ve verzi 8.10 bude vše v pohodě ...

Pokud se mrknete na net (Google), je na zahraničních fórech dost případů lidí, kteří toto řeší a mám pocit, že je to i nahlášeno jako BUG Ubuntu 8.04. Mám ještě noťas a ten to naštěstí nedělá, protože jsem četl příspěvek od nějakého človíčka, že se mu noťas sám zapnul v noci, běžel až do automatického vypnutí (docházela baterie), ale nejhorší bylo, že ho měl v batohu nebo tašce, takže o nějakém chlazení nemohla být reč :-)

PS: Pokud spustíte Ubuntu s parametrem ACPI=OFF (ACPI=HT  ... pokud máte dvoujádrový cpu nebo cpu s HT), soubor "alarm" se nevytvoří a od probouzení je klid, ALE zase dojde k problémům s vypínáním PC (lze řešit parametrem APM=POWER_OFF). Já jsem ale zvolil variantu uvedenou výše, acpi mám povolenu a počkám si na nějakou konečnou opravu.

Píšu to v rychlosti, tak si možná ještě na nějaké drobnosti vzpomenu a doplním :-)
"Prvním stupněm debility je pocit geniality."
Notebook HP 530 - Ubuntu 10.04; PC P4 2.8GHz - Ubuntu 10.04

Richard Moravec

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 31 Července 2008, 18:59:03 »
Vidím, že nejsem sáms tímto problémem. Co jsem měl windows se mi to nestalo, ale jakmile jsem nainstalova 8.04, hned mi to začalo dělat první noc. vždy ve dvě v noci. Zatím to řeším vypnutím z elektřiny. V BIOSU mám zatím na wakeup disable, ale zkusím ho zapnout.  A uvidíme co to bude dělat.

Richard Moravec

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 01 Srpna 2008, 06:09:09 »
Tak jsem to zkusil a funguje. super návod. Doufám že to do příští verze opraví.

dharjee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 01 Září 2008, 16:11:09 »
No jo clovece, ja jsem ted nedavno instaloval Ubuntu 8.04 na 3 stare PCs s MSI deskou pro P4 a taky se vsechny same zapinaji :D Snad ten BUG nejak odstrani ...

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
  • Skill: Shit_happens
« Odpověď #19 kdy: 20 Června 2010, 20:44:51 »
Zdravím...
tak mám podobný problém, jenom se mi zdá, že o trochu zapeklitější...
přítelkyně má v kuchyni stolní pc, který se už nějakou dobu sám zapíná, a to:
- v nepravidelných intervalech
- dřív tam byly XP, teď PC Linux OS a problém se objevuje pořád

co jsem četl tohle vlákno, tak se řeší hlavně to, když se tento problém vyskytuje pravidelně, čemuž u nás tak není...

tak pokud máte nějaký nápad, budu rád  ;)
Udělejmě ze středy den za lepší systém! Ubuntu, Ubuntu! Do toho, Češi!
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

Jaaryyn

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 20 Června 2010, 20:56:34 »
Stejný problém jsem vyřešil aktualizací BIOSu.

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 20 Června 2010, 21:30:55 »
tak článek o aktualizaci BIOSu jsem našel, ale zdá se mi to poněkud HC, navíc je to popisováno pro Windows...
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

Jaaryyn

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 20 Června 2010, 21:40:07 »
Já jsem tu aktualizaci dělal z windows. A to tak, že jsem našel na CD s ovladači pro základní desku utilitku pro aktualizaci BIOSu a kliknul na "Aktualizovat" ...  :D

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 20 Června 2010, 21:44:53 »
toto by mohol robit aj daky 'rozkyvany' vypinac na skrinke, skus ho skontrolovat ci nevyzera dako skratovo..popripade ak ti bios umoznuje zapinanie z klavesnice [funkcia sa vola cca nieco ako 'spustenie pc na heslo' a to a da nastavit aj na lubovolny jediny klaves] tak mozes hw vypinac aij uplne odpojit
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 20 Června 2010, 21:49:32 »
toto by mohol robit aj daky 'rozkyvany' vypinac na skrinke, skus ho skontrolovat ci nevyzera dako skratovo..popripade ak ti bios umoznuje zapinanie z klavesnice [funkcia sa vola cca nieco ako 'spustenie pc na heslo' a to a da nastavit aj na lubovolny jediny klaves] tak mozes hw vypinac aij uplne odpojit

a tohle se teda zapíná a vypíná taky v biosu, jo?
protože vzhledem k tomu, že se po bytě pohybuje kočka, se mi tohle zdá jako nejpravděpodobnější  :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.