Zdravím. Tak, abyste neřešil nějaké nadpřirozené síly v domácnosti jako moje žena, když se kompl zapnul po třetí za sebou ve tři hodiny v noci ... :-))) Věc se má takto. Po instalaci Ubuntu 8.04 se začalo PC samostatně probouzet ve 3 hodiny ráno každou noc. Nejdříve jsem myslel, že mi na síťovku chodí probouzecí magic packet od nějakého vtipálka, ale po tom, co jsem nechal přes noc PC zapnutý se spuštěným wiresharkem a žádný tento packet nepřišel jsem začal pátrat po jiné příčině.
Takže výsledek:
1. Ubuntu si je schopno načíst z BIOSu čas pro Wake Up RTC (pokud tuto funkci BIOS podporuje)
2. Problém se vyskytuje jen u některých BIOSů (zakl. desek) = já mám MSI s chipsetem Intel 865 PE (pro P4)
3. Ubuntu je schopen nastavit zapnutí PC jen v případě, kdy je v BIOSu tato funce DISABLED !!! (nechápu to)
4. Pokud v BIOSu funkci "probuzení v konkrétní čas" povolíte, bude se počítač probouzet v době, kterou jste v BIOSu nastavil
5. V BIOSu je možné nastavit pouze den, hodin, minuta, sekunda.
6. Hodnotu z BIOSu lze v Ubuntu zjistit ze souboru /proc/acpi/alarm.
7. Bohužel hodnota načtená z BIOSu je chybná. Výpis "cat /proc/acpi/alarm" bude vypadat nějak takto 2007-07-00 24:00:00.
8. Protože není možno v BIOSu nastavit rok a měsíc, Ubuntu si je doplní aktuálním datem 2007-07, ale navíc místo hodnoty dne doplní "00". Bohužel tato hodnota zastupuje možnost v BIOSu uvedenou jako "every day".
9. Výsledek = pokud máte v BIOSu položku pro probuzení zakázanou, příjde na řadu Ubuntu a nastaví probuzení na 24 hodinu každého dne :-)))
10. Já jsem zatím ve fázi, kdy jsem v BIOSu probuzení povolil, nastavil si den 24. v 20:00:00 a další probuzení mě tedy čeká 24.8. v 8 večer. Můžu to 23.8. zase změnit a dostanu další měsíc klidného spánku :-))) Pak snad už ve verzi 8.10 bude vše v pohodě ...
Pokud se mrknete na net (Google), je na zahraničních fórech dost případů lidí, kteří toto řeší a mám pocit, že je to i nahlášeno jako BUG Ubuntu 8.04. Mám ještě noťas a ten to naštěstí nedělá, protože jsem četl příspěvek od nějakého človíčka, že se mu noťas sám zapnul v noci, běžel až do automatického vypnutí (docházela baterie), ale nejhorší bylo, že ho měl v batohu nebo tašce, takže o nějakém chlazení nemohla být reč :-)
PS: Pokud spustíte Ubuntu s parametrem ACPI=OFF (ACPI=HT ... pokud máte dvoujádrový cpu nebo cpu s HT), soubor "alarm" se nevytvoří a od probouzení je klid, ALE zase dojde k problémům s vypínáním PC (lze řešit parametrem APM=POWER_OFF). Já jsem ale zvolil variantu uvedenou výše, acpi mám povolenu a počkám si na nějakou konečnou opravu.
Píšu to v rychlosti, tak si možná ještě na nějaké drobnosti vzpomenu a doplním :-)