Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: GRUB nenajedou OS  (Přečteno 3863 krát)

winni

• Návštěvník
GRUB nenajedou OS
« kdy: 11 Července 2008, 13:23:32 »
     Ahoj, do dneška jsem používal v poklidu Ubuntu HH (cca 2 týdny - tudíž jsem nováček :D). Dnes jsem chtěl nainstalovat Grub-GFX - nějak mi to nešlo, tak jsem použil přikaz na opravu grubu: sudo mv /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lstback, ale zapomněl jsem na: sudo update-grub. Pak jsem resetnul kompa a najede mi jen grub v příkazovém řádku (minimal bash). Prosím někoho, ať mi sem napíše příkazy na obnovu OS do GRUBu. (mám jeden HDD rozdělený na: NTFS-windows, EXT3-ubuntu /hd5/ a swamp/hd6/).  ;D

Jinak už jsem vyzkoušel hodně možností na obnovu, ale moc se v tom nevyznám, kdyby to šlo tak to sem napište polopaticky
« Poslední změna: 11 Července 2008, 21:24:11 od winni »

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
Re: GRUB nenajedou OS
« Odpověď #1 kdy: 11 Července 2008, 18:51:15 »
Myslím, že můžete využít ten příkazový řádek GRUBu - použijte návod na http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova, a provědte vše kromě bodu 1 a 2. Potom nastartujete do Ubuntu, a můžete si přidat do GRUBu i windows  ;)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

winni

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 11 Července 2008, 21:23:45 »
I tuto možnost jsem zkoušel. Pomocí tohoto příkazu znovu naistaluji GRUB - ne v podobě tabulky se seznamem OS, ale zase jakoby příkazový řádek. V tomto příkazovém řádku ale musím nahodit kernel, což se mi zatím nedaří, vyzkouším ještě http://www.abclinuxu.cz/faq/boot/jak-obnovit-grub . Momentálně vám děkuji za pomoc, pokud to nepujde, ještě se ozvu.  ;D :D
« Poslední změna: 11 Července 2008, 21:35:20 od winni »

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #3 kdy: 11 Července 2008, 21:47:20 »
Zkuste toto:
 * Nabootovat Ubuntu Live
 * Spustit terminál a postupně tyto příkazy:
    * sudo mkdir /media/ubuntu
    * sudo mount /dev/sda5 /media/ubuntu
       (sda5 změňte za oddíl s Ubuntu)
    * sudo chroot /media/ubuntu
    * sudo update-grub -y
    * sudo shutdown -h 0
« Poslední změna: 11 Července 2008, 21:50:57 od Tomáš Pikálek »

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 12 Července 2008, 06:49:00 »
Mozna jste toho provedl vice, nicmene
tak jsem použil přikaz na opravu grubu: sudo mv /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lstback
toto neni zadny prikaz na opravu Grubu. Pouze jste soubor menu.lst prejmenoval na menu.lstback. Jelikoz tento soubor je treba pro vypsani nabidky grubu (a ted tam neni, jelikoz jste jej prejmenoval), tak mi pripada Vami popisovane chovani grubu ocekavatelne.
Zkusil bych tedy nejdrive zkopirovat (ci prejmenova) soubor zpet, tedy neco jako
Kód: [Vybrat]
sudo cp /boot/grub/menu.lstback /boot/grub/menu.lstObnovovani grubu se mi zda zbytecne, jelikoz vam grub nabootuje a tedy je evidentne v poradku.. opravdu myslim, ze problem je v chybejicim menu.lst.

winni

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 12 Července 2008, 11:36:32 »
Citace
Zkuste toto:
 * Nabootovat Ubuntu Live
 * Spustit terminál a postupně tyto příkazy:
    * sudo mkdir /media/ubuntu
    * sudo mount /dev/sda5 /media/ubuntu
       (sda5 změňte za oddíl s Ubuntu)
    * sudo chroot /media/ubuntu
    * sudo update-grub -y
    * sudo shutdown -h 0

Děkuji, opravdu pomohlo, ale objevil se nový problém:
při bootu ubuntu zamrzne při -
Citace
/build/buildd/linux-2.6.26/drivers/hid/usbhid hid-core.c: v.2.6:USB HID core driver
asi něco s driverama, ale jak to opravit....
// dělá to u obou jader

A měl bych ještě jednu otázku - v GRUBu mám 4x UBUNTU. Jednou normal UBUNTU končíci číslem 16; pak recovery mod také končící číslem 16; potřetí Ubuntu kočíci číslem 19 a totéž u recovery modu. Jaký je rozdíl mezi 16 - 19 :D
« Poslední změna: 12 Července 2008, 11:59:01 od winni »

JohnyN

• Host
« Odpověď #6 kdy: 12 Července 2008, 11:50:08 »
A měl bych ještě jednu otázku - v GRUBu mám 4x UBUNTU. Jednou normal UBUNTU končíci číslem 16; pak recovery mod také končící číslem 16; potřetí Ubuntu kočíci číslem 19 a totéž u recovery modu. Jaký je rozdíl mezi 16 - 19 :D

To číslo určuje verziu jadra. Ubuntu HH 8.04.0 má jadro 2.6.24-16 a 8.04.1 má už novšiu verziu 2.6.24-19. Teda, keď ste systém updateovali na verziu 8.04.1 nainštalovalo sa aj nové jadro 2.6.24-19 a systém ho pridal do grubu na prvé miesto. Nový kernel znamená podporu nového hardware, ale najmä opravu bugov a nejaké ďalšie vylepšenia. Staré jadro (kernel) tam zostalo preto, aby ste v prípade nefunkčnosti nového mali stále funkčný systém.

winni

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 12 Července 2008, 11:56:55 »
Aha děkuji, už jsem zase o něco chytřejší, teď ještě vyřešit ten problém s bootem a od UBUNTU se neodtrhnu :)

winni

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 12 Července 2008, 13:26:49 »
Tak nejspíše jsem našel chybu, při boot jsem stiskl CTR+ALT+F1 a vypsalo mi toto:
Citace
starting up...
loading, please wait...
usplash: no usplash theme found for 1024x768
screen init failed
Mohl by sem někdo, prosím, napsat příkaz pro GRUB na vypnutí usplash?
pozn. nefunguje příkaz /boot/grub/menu.lst.
« Poslední změna: 12 Července 2008, 13:29:26 od winni »

JohnyN

• Host
« Odpověď #9 kdy: 12 Července 2008, 13:29:17 »
Pekný návod je aj tu (anglicky).

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #10 kdy: 12 Července 2008, 13:31:51 »
pozn. nefunguje příkaz /boot/grub/menu.lst.
To není příkaz, ale obyčejný textový soubor.
gksudo gedit /boot/grub/menu.lst

Pokud chcete vypnout splash, smažte u toho jádra volbu splash.

winni

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 12 Července 2008, 13:55:29 »
Díky za upozornění. Avšak ani tato možnost nakonec nepomohla, boot vždy zamrzne při
Citace
/build/buildd/linux-2.6.26/drivers/hid/usbhid hid-core.c: v.2.6:USB HID core driver
. Tak ještě vyzkouším chvíli googlovat, pokud nic nepomůže - reinstall OS určitě :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.