Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Aktualizace GIMPu  (Přečteno 2894 krát)

Klíma Jan

• Návštěvník
  • Debian Lenny + KDE
    • Klima8 site
Aktualizace GIMPu
« kdy: 11 Července 2008, 15:35:52 »
Ahoj,
na svém Ubuntu 8.04 mám GIMP verze 2.4.5 a chtěl bych aktualizovat na 2.5.1 jak to mám provédst? (omluvte jsem začátečník v linuxu) příkaz apt-get install gimp mi to nebere a vypisuje:

klima@klima-desktop:~$ apt-get install gimp
E: Nešlo otevřít zámkový soubor /var/lib/dpkg/lock - open (13 Permission denied)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?
klima@klima-desktop:~$

asi to bude  tím, že ho mám nainstalovaný ale přes přidat/odebrat ho odinstalovat nemůžu jedině přes Synaptic a to se mi nechce kvůli těm věcem okolo kterých je více...

Děkuji za každou radu :)  (nechci něco zmatlat - bez GIMPu se neobejdu - zvyk už z widlí)
Nejtězší je na linuxu pochopit to, jak je to jednoduché

luisah

• Závislák
Re: Aktualizace GIMPu
« Odpověď #1 kdy: 11 Července 2008, 16:04:25 »
apt-get install, ti nejde proto, že musíš instalovat jako superuživatel. Příkaz musí být sudo apt-get install gimp. Ale, pokud jsi instaloval gimp přes přidat/odstranit, je to to samé jako kdyby jsi instaloval pomocí termínálu a příkazem: sudo apt-get install gimp nebo přes Synaptic (v podstatě všechny tyto varianty jsou jedno a to samé - instalují z jednoho zdroje).
Na stránkách gimpu je verze 2.5.1 pouze v tar.gz - tedy bych to ani nezkoušel a počkal až vydají verzi konkrétně pro Debian/Ubuntu (.deb balíček - pak stačí si balíček stáhnout a 2x poklepat - > nebude se pak automaticky aktualizovat) nebo počkat, až se objeví v repozitářích - automaticky se ti aktualizuje již nainstalovaná verze.
http://gimp.org/downloads/#mirrors
Pokud přesto chceš instalovat z tar.gz na wiki je návod jak nato. Jinak, pokud si tuto verzi z tar.gz nainstaluješ nebude se ti automaticky aktualizovat (není ze zdrojů Ubuntu) http://wiki.ubuntu.cz/Pokro%C4%8Dil%C3%A1%20spr%C3%A1va%20softwaru
Takto je to i se všemi ostatními programy.
Doporučuji ti stáhnout si příručku viz. odkaz, jsou tam veškeré základy Ubuntu.
http://wiki.ubuntu.cz/U%C5%BEivatelsk%C3%A1%20p%C5%99%C3%ADru%C4%8Dka
« Poslední změna: 11 Července 2008, 16:11:03 od luisah »

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 11 Července 2008, 16:11:24 »
verze 2.5.1 - je development stage > není určená pro používání;) resp, je ale nefunguje, tak jak by si lidé mysleli, takže je lepší zůstat u stabilní řady, nehledě na to, že tam viditelné novinky krom přesunutí jednoho meny nejsou žádné, zatím se stále implementuje GEGL

Edit: BTW potřebujete nějakou novou funkci, která je v novém gimpu?? pokud ne, tak to raději nechte být, kompilace nejsou moc jednoduché a vytvářejí bordel v systému;)
« Poslední změna: 11 Července 2008, 16:18:00 od Fracty »

Klíma Jan

• Návštěvník
  • Debian Lenny + KDE
    • Klima8 site
« Odpověď #3 kdy: 12 Července 2008, 19:34:01 »
ok děkuji všem za rady :) asi jsem si spletl čísla tak jsem chtěl provédst atualizaci  ::)
Nejtězší je na linuxu pochopit to, jak je to jednoduché

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.