Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Útěk od Fedory k Ubuntu  (Přečteno 3161 krát)

Martin "stibi" Stiborský

• Návštěvník
Útěk od Fedory k Ubuntu
« kdy: 25 Července 2006, 22:52:01 »
Ahojte...už jsem s tímto otravoval na abclinuxu.cz , ale poptám se ještě u své nejspíše budoucí komunity :)
Už nějakou dobu používám Fedoru (core 5). Ale silně uvažuju o přechodu k Ubuntu. Umí někdo zhodnotit rozdíly mezi těmito distribucemi ? Mám pocit, že zas tak moc toho neztratím, že Ubuntu oproti Fedoře až taková změna nebude.

když to vezmu kolem a kolem, tak :

- apt-get a Synaptic v Ubuntu bude přijemná změna oproti Yumu...moc mi nevyhovoval
- konfiguráky systému a programů budou asi občas někde jinde, nevadí...(find / -name -print pomůže)
- získám výbornou komunitu a podporou díky kvalitním fórům...(tady se mi líbí :-)

Takže jediné čeho se bojím konfigurace internetu ( GPRS modem Siemens MC35i , sériový port ), ale to by až takový problém být neměl, to jsme už vyřešili s přítelkou na jejím PC díky wvdialu...později wvdial nahradí kppp.

Nevím jak si budu rozumět s GNOME, ale co, vyzkoušet ho chci a kdykoli můžu nainstalovat KDE..takže už se docela těším :)
« Poslední změna: 17 Října 2007, 19:51:54 od Anna Taliánová »

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Útěk od Fedory k Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 25 Července 2006, 23:09:16 »
Chvalim, chvalim, chvalim !
Na Ubuntu si jiste rychle zvyknete, vcetne Gnome. Take jsem vzdycky preferoval KDE a na gnome jsem si rychle zvykl. Mimochodem, nepouziva Fedora jako vychozi prostredi take Gnome?

Pokud by presto bylo Gnome neprekonatelny problem, pak
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install kubuntu-desktop
« Poslední změna: 17 Října 2007, 19:52:23 od Anna Taliánová »

Martin "stibi" Stiborský

• Návštěvník
Útěk od Fedory k Ubuntu
« Odpověď #2 kdy: 25 Července 2006, 23:21:58 »
Ano, výchozí u Fedory je Gnome...já jsem volil KDE, GNOME znám hodně málo, to je pravda, a z toho mála co jsem na něm něco dělal, jsem měl pocit, že všechno je takové rozházené, nejednotné...ale možná je to jenom pocit..vyzkouším, uvidím...
Možná nakonec skončím u XFCE...:)

LS

• Závislák
Útěk od Fedory k Ubuntu
« Odpověď #3 kdy: 25 Července 2006, 23:24:21 »
Souhlasim, xfce je velmi sympaticke. V tom pripade
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install xubuntu-desktop

Martin "stibi" Stiborský

• Návštěvník
Útěk od Fedory k Ubuntu
« Odpověď #4 kdy: 25 Července 2006, 23:29:21 »
budu si muset zvyknout na sudo...
Ve Fedoře se přes su přepínám na roota a pak pracuju dále...
Že je root v Ubu defaultně vypnutý vím, povolit jak jsem zjistil není problém...
Ale sudo bude pro práci asi rychlejší...

LS

• Závislák
Útěk od Fedory k Ubuntu
« Odpověď #5 kdy: 25 Července 2006, 23:36:27 »
sudo vs su - na toto tema bylo napsano mnoho uvah a nazoru (az flamu)

na jednu stranu to mozna trosku zdrzuje, ze pokazdne musite prikaz uvozovat sudo, na druhou stranu se vam nestane, ze si otevrete terminal s rootovskymi pravy, pak si odskocite k jine praci a po navratu si neuvedomite ze otevrene okno na prava roota a snadno muzete napachat znacne skody v systemu (jednou jsem smazal nastaveni webmailovych uctu vsem uzivatelum v nasi nejmenovane organizaci, nastesti jsem mel zalohu i kdyz nekolik dnu starou). Kdyz musim pred kazdym prikazem, ktery se ma spoustet s root pravy, zadat sudo a heslo, nuti me to zpozornit jestli opravdu vim co delam. Ale jak jste sam napsal, komu by to nejak moc vadilo, muze si klasicky root ucet snadno zpristupnit.

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
Útěk od Fedory k Ubuntu
« Odpověď #6 kdy: 26 Července 2006, 00:29:55 »
Jen připomínám, není potřeba si zvykat na Gnome, existuje Kubuntu - nejrychlejší (a moje nejoblíbenější) distro s KDE ;) . Právě tak je i sudo otázkou zvyku a nakonec to dobře popsal i Lukáš (rovněž mohu potvrdit z vlastní zkušenosti - vymazání systémových souborů výše popsaným mechanismem), takže na něj spíš nedám dopustit. Jinak tuhle volbu taky chválím.

Scatha

• Návštěvník
Útěk od Fedory k Ubuntu
« Odpověď #7 kdy: 26 Července 2006, 01:00:13 »
Hodnocení rychlosti GNOME vs. KDE bych se raději zdržel. Mívá to zlé následky... Také Jsem se bál, že nerozchodím některý hardware (např. CDMA modem), ale vše dobře dopadlo. A to mám notebook. Dokonce hibernace funguje což je, jak jsem stačil pochopit z tohoto fóra, takový malý zázrak :). V SuSE jsem jel na KDE, teď nedám na GNOME dopustit...
Acer 4052LMi - Intel Pentium M 725 1,6GHz, 1GB RAM, WD 160GB HDD, chipset Intel 852/855 GME - Ubuntu 8.04 HH

zigi

• Aktivní člen
  • *
Útěk od Fedory k Ubuntu
« Odpověď #8 kdy: 26 Července 2006, 12:16:06 »
no ve Fedore je i tak to KDE nechutne ovlivneno GNOME (nic proti) -> Kubuntu

jinak neni nepotreba vypinat sudo, pokud chci root shell (ne jenom pro jednu kolonu) tak zadam sudo -s
« Poslední změna: 17 Října 2007, 19:54:04 od Anna Taliánová »
..:: be free - use kubuntu ::..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.