Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: DualBoot s XP  (Přečteno 3407 krát)

Black3r

• Návštěvník
DualBoot s XP
« kdy: 15 Července 2008, 19:16:29 »
povedzme to takto, mám 2 HDD jeden 186GB, druhý 18,6GB. Momentálne používam winXP pro sp2, a chcem to preformátovať na dual-boot s xubuntu. Uvažujem, že sformátujem celý druhý HDD na NTFS a nainštalujem tam XP, veľký HDD rozdelím na tri oddiely, jeden swap, jeden ext3 a jeden NTFS pre spoločné dáta. Otázky sú: existuje možnosť aby xubuntu dodatočné balíky inštalovalo na NTFS systém? Je možné aby wine inštalovalo hry a windowsovské aplikácie na NTFS systém, aby keď chcem pristupovať k windows aplikáciam z xubuntu aby som to tam nemusel mať dvakrát :), a je možné nastaviť GRUB tak, aby defaultne zapínal XP? Mohli by ste mi napísať taký postup ako by som toto mal urobiť? (vo windowsoch sa vyznám, formátovanie viem spraviť, ale v linuxe som amatér :))

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: DualBoot s XP
« Odpověď #1 kdy: 16 Července 2008, 06:45:12 »
1) existuje možnosť aby xubuntu dodatočné balíky inštalovalo na NTFS systém?
2) Je možné aby wine inštalovalo hry a windowsovské aplikácie na NTFS systém, aby keď chcem pristupovať k windows aplikáciam z xubuntu aby som to tam nemusel mať dvakrát :),
3) a je možné nastaviť GRUB tak, aby defaultne zapínal XP? Mohli by ste mi napísať taký postup ako by som toto mal urobiť? (vo windowsoch sa vyznám, formátovanie viem spraviť, ale v linuxe som amatér :))
1) Možná by se to nějak udělat dalo, ale nedělejte to. NTFS má jiný systém oprávnění přístupu a je pomalejší. Máte nějaký speciální důvod proč to chtít?
3) v souboru /boot/grub/menu.lst
najděte řádek na kterém je
Kód: [Vybrat]
default čísloza číslo si dosadíte kolikátý řádek startovací nabídky grubu má být jako výchozí, počítáno od nuly.
Pokud tedy máte windows jako čtvrtou položku, tak to bude default 3

Určitě si pročtěte a třeba několikrát http://wiki.ubuntu.cz/
« Poslední změna: 16 Července 2008, 06:46:46 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Klíma Jan

• Návštěvník
  • Debian Lenny + KDE
    • Klima8 site
« Odpověď #2 kdy: 16 Července 2008, 07:01:32 »
jen dodám k té 3. to bude chtít asi pod rootem takže příkaz:

sudo editor /boot/grub/menu.lst
takže já v ubuntu píšu

sudo gedit /boot/grub/menu.lst (ten název získáte ve Vašem oblíbeném editoru dejte nápověda/o programu) - s tím mají lidé problémy a často se to hodí ;)
Nejtězší je na linuxu pochopit to, jak je to jednoduché

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #3 kdy: 16 Července 2008, 07:44:20 »
Díky za doplnění, ale nebude to sudo, ale protože se spouští grafický program tak gksudo. (to by se ale dozvěděl při čtení wiki, stejně tak jako jak editovat)  ;)

takže ne
sudo gedit /boot/grub/menu.lst

ale
gksudo mousepad /boot/grub/menu.lstnebo univerzálně v konzoli - nezávisle na tom zda je to ubuntu nebo xubuntu
sudo nano -w /boot/grub/menu.lst
« Poslední změna: 16 Července 2008, 07:57:42 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Black3r

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 16 Července 2008, 09:49:08 »
hm... takže by bolo dobré to sformátovať približne takto?

18,6GB - NTFS - Windows XP
20GB - EXT3 - Xubuntu
1GB - SWAP
165GB - NTFS - data & apps

stačilo by pre linux 20GB? A ten wine by sa dal spraviť? pretože keby som tam chcel ešte inštalovať windowsácke programy na ten oddiel s linuxom, tak by to tam dosť miesta zabralo :) (nejaké veci predsa potrebujem mať aj v xubuntu, nebude to tak, že pre každú druhú vec budem prepínať OS xD) Zato to wine chcem dávať do NTFS :). A ešte pár vecí k tomu formátovaniu: Aký je rozdiel medzi primárnou a logickou partíciou? A ako to potom spraviť, aby som tie NTFS oddiely videl v xubuntu?

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
« Odpověď #5 kdy: 16 Července 2008, 11:06:56 »
Windows nainstaluj rozhodně na primární oddíl, s logickým si moc nerozumnějí. Přístup na NTFS z linuxu není problém, při instalaci akorát zvolíš, kam ho připojit ( prostuduj si wiki, je to tam pěkně popsaný). Jinak co chceš používat za win programy? Existují alternativy pro valnou většinu aplikací ( já používám z win pouze AutoCAD, ten ale wine neumí, proto virtualizuji - opět wiki).

Klíma Jan

• Návštěvník
  • Debian Lenny + KDE
    • Klima8 site
« Odpověď #6 kdy: 16 Července 2008, 15:24:34 »
ale mě to bere na sudo ten gedit  ;D taky jsem koukal...  :o
Nejtězší je na linuxu pochopit to, jak je to jednoduché

Black3r

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 16 Července 2008, 17:21:17 »
ok prístup z linuxu na NTFS funguje, ale čo prístup wine na NTFS ? Windowsovské programy typu photoshop CS3 a flash CS3 by som skúsil určite a potom mnoho ďalších, chcem proste vyskúšať koľko programov z toho čo používam funguje pod wine, a ide mi aj o hry, že ako mi na linuxe pôjdu, či budú mať lepší alebo horší výkon ako vo windowse. A keď už budem mať ten dual-boot, tak prečo mať windowsovské programy na dvoch miestach (tj. vo wine aj vo windowse). Podľa toho ako bude kompatibilita a ako mi budú vyhovovať alternatívy sa rozhodnem či ostať pri dual-boote alebo úplne prejsť na xubuntu.

A k tým primárnym / logickým oddielom, koľko primárnych môže byť najviac? Čo inštalovať skorej, Windows alebo xubuntu?

A ešte jedna otázka: keď niečo funguje pod ubuntu, bude to fungovať aj pod xubuntu? (niekde na internete som objavil nejaký grafický konfigurátor grubu, určite lepšie pre začiatočníka ako hneď sa hrabať v tom lst súbore :))

Vetinari

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 16 Července 2008, 17:52:18 »
Wine už je jen aplikace, takže nemá problém s přístupem na NTFS, pokud nemá problém OS. Hlavní adresář wine (C:) je ovšem na /home (ten na NTFS připojit nelze), ostatní disky už si můžeš připojit kam chceš, tedy klidně na NTFS disk.

Spíš než rozcházení programů pro win se zkus poohlédnout po alternativních programech (ala PS > GIMP). Hry sice pod wine jdou, většinou ale o něco hůře (vyjímkou jsou hry na OpenGL knihovnách) a podle mého je to poslední důvod pro dualboot. Rozhodně zkus taky virtualizaci, pro aplikace nepotřebující grafickou kartu je to asi nejlepší řešení.

Na jednou fyzickém disku můžeš mít nejvíce 4 primární partition.

Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu jsou jen grafické nadstavby pro OS. Tím je GNU/Linux a tedy můžeš mezi nimi spouštět/instalovat programy bez omezení. Akorát k nim budeš třeba muset doinstalovat i růžné další knihovny/aplikace.

Black3r

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 16 Července 2008, 18:37:50 »
aj ja som počul že maximum primárnych partícii je 4, ale v dosovskom fdisku sa dá vytvoriť len jedna primárna partícia, zato som sa pýtal. Bolo by rozumné hodiť xubuntu do primárnej, swap a NTFS oddiel do logických?

samozrejme chápem že OS je GNU/Linux, ale medzi ubuntu/xubuntu je rozdiel v grafických prostrediach tak som sa pre istotu opýtal...

k alternatívam... k jednoduchým aplikáciam ako je office, internetový prehliadač v pohode zoberiem aj alternatívu (ale napr. s openoffice sa už poznám, firefox a vlc player tiež...), ale k PS som inú rozumnú alternatívu ako GIMP nenašiel a GIMP sa mi od prvého videnia nepáči (bol to prvý pokročilejší grafický editor ktorý som na windows používal pred tým ako som začal pracovať s PS), a k Flashu asi ťažko hľadať alternatívu...

Vetinari

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 16 Července 2008, 18:45:25 »
U Linuxu je rozdělení na primární logické disky celkem nepodstatné, nikdy jsem nenarazil na nic, co by upřednostňovala tu či onu možnost. NTFS oddíl s daty radši na logický, někdy se mi potom stávalo, že windows nebyl schopen správně pracovat, např. když byl na sekundárním disku a na primárním byl jiný oddíl s NTFS (mám dojem, že první primární oddíl windows na primárním disku je vždy C: > zmatek). Taky doporučuju disk s windows zapojit před disk s Linuxem a daty. Po instalaci je potom ale třeba přepsat jedno písmenko v GRUB menu, více viz wiki.

Black3r

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 16 Července 2008, 19:19:28 »
jedna otázka: je primárny oddiel na disku potrebný? lebo ja mám teraz len dva oddiely na disku C: a D: pričom ide o 2 rozdielne disky. na menšom je windows, väčší je na dáta... menší nebudem rozdeľovať bude tam len jedna NTFS partícia na ktorej bude windows, tak ako to bolo doteraz, ale aj tak to preformátujem... (2 roky som neformátoval a disk je už spomalený, defragmentácia trvá dlho, format je rýchlejší :D) a na väčšom budem mať tri partície, jednu s xubuntu, jeden swap a jeden NTFS na dáta... asi xubuntu bude 40GB a NTFS dáta bude 145GB... V zapájaní a odpájaní diskov sa nevyznám, radšej nechám všetko tak ako to je. Tým písmenkom v GRUB menu sa myslí čo, nemá to byť náhodou číslo (som síce amatér, ale keďže sa bavíme o diskoch, tak ak som dobre čítal wiki tak grub používa číselné značenie diskov hdX,X takže neviem o aké písmenko môže ísť), a nemal by GRUB nájsť XPčka hneď po inštalácii xubuntu (keď inštalujem XP ako prvé)?

Vetinari

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 16 Července 2008, 19:32:30 »
Primární oddíl potřebný není, klidně mužeš mít všechny logické disky v extended oblasti. Pokud se teď windows hlásí jako C:, zřejmě budou na primárním disku a není nic potřeba měnit.

V GRUBu se disky skutečně značí čísly a jde o to, že při instalaci se linux nastaví jako primární (první disk - číslo bude 0). Po instalaci bude ale na sekundárním (druhém - čísle bude 1). Proto bude hlásit, že nemuže najít disk (GRUB error xx atd.) - řešení je v tom přepsaní čísla - viz wiki.

Black3r

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 17 Července 2008, 08:52:21 »
pokiaľ som dobre pochopil to čo písal vetinari, tak keď nainštalujem xubuntu na sekundárny oddiel nepôjde naštartovať a budem to musieť upraviť cez live CD? a druhá otázka, XP sa mi do grubu pridá samé alebo ho tam budem musieť pridať? mimochodom, to C: je primárny oddiel, ale na druhom disku, ktorý ma teraz vôbec nezaujíma, keďže tam nebudem nič meniť...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.