Nejedná se o příkazy bashe, ale o ovládání konzole, terminálu.Nenašel jsem to zde v tipech, ani na wiki.
Doufám že se to bude hodit více lidem kteří pracují v terminálu, zejména pokud se nejedná jen o terminál v gnome ale o celoobrazovkový, kde jsem kdysi vůbec netušil že jde zobrazit "uteklé" řádky z obrazovky jinak a jednodušeji než přes "| more" nebo "| less" (které občas nefungovaly tak jak jsem si představoval, protože jsem netušil že existuje standardní a chybový výstup)
TAB | pro doplňování cesty a parametrů některých příkazů asi každý zná, pokud pípne a stisknu TAB ještě jednou tak vypíše možnosti. |
ls /h TAB
doplní na
ls /home/
(pokud tam není více folderů s názvem začínajícím "h". Pokud je tak pípne, pokud v tomto případě zmáčknu TAB znovu tak napíše možnosti)
Shift-PgUpShift-PgDn Posun v obrazovce aby se daly přečíst i víceřádkové výpisy
šipka nahoru
šipka dolu Listování mezi posledními příkazy
Ctrl-a Přesun na začátek řádku (jako home)
Ctrl-e Přesun na konec řádku (jako end)
Ctrl-b Přesun zpět o jeden znak (šipka vlevo)Alt-b Přesun o jedno slovo zpět.
Ctrl-f Přesun o znak dopředu. (šipka vpravo)Alt-f Přesun o jedno slovo dopředu.
Alt-] x Kde x je nějaký znak, přesun vpřed na další výskyt znaku x.
(tohle mi na české kl. nefunguje)Alt-Ctrl-] x Kde x je nějaký znak, přesun vzad na předchozí výskyt znaku x.
(tohle mi na české kl. nefunguje)Ctrl-u Smazání od kurzoru do začátku řádku. (takový násobný backspace)
Ctrl-k Smazání od kurzoru do konce řádku. (takový násobný delete)
Ctrl-w Smazání od kurzoru do začátku slova. (násobný backspace)
Esc-Del Smazání předchozího slova. (tohle mi na české kl. nefunguje)Ctrl-y Vloží text ze schránky.
(většina "mazacích" příkazů uloží mazané do schránky - podobně jako v editorech ctrl+x - a toto je jako ctrl+v)Ctrl-l Smaže obrazovku, současný řádek ponechá jak je, přesune jej na první řádku obrazovky
Ctrl-x Ctrl-u Undo poslední změny na aktuálním řádku, opakovatelné (
Ctrl-_ dělá to samé)
Alt-r Hromadné undo změn na řádku
(např. dám šipku nahoru pro poslední příkaz, pak něco upravím, chci aby to tyto úpravy zapomnělo, použiji tuto zklratku)Alt-Ctrl-e Expanduje příkazovou řádku
(vyhodnotí výrazy - např. následující posloupnost
echo
!! martin `uname -r`
po stisknutí enter by se příkaz vyhodnotil a vykonal. Pokud namísto stisknutí enter stisknu Alt-ctrl-e tak se právě editovaná řádka !! martin `uname -r`
vyhodnotí a změní se na echo martin 2.6.24-19-generic
a mohu ji dále editovat)Ctrl-r Inkrementální hledání v historii.
(Vím že jsem někdy v minulosti použil příkaz který obsahoval slovo martin, stisknu Ctrl-r, napíšu martin, zjistím že to není ten správný příkaz - sice slovo obsahuje, ale není to ten co hledám, zmáčknu opět Ctrl-r, ukáže se mi další výskyt. Přitom průběžně mohu hledaný výraz editovat.)----------------
Práce s historií:history
vypíše pořadovanými čísly očíslovanou historii příkazů
!! Vykoná znovu poslední příkaz v historii
!abc Vykoná znovu poslední příkaz který začínal abc
!abc:p Vypíše poslední příkaz začínající abc, nevykoná jej, jen jej přesune na konec historie
(takže pokud je to ten u kterého jsem si byl jistý jen na 99% že jej potřebuji, stačí pro jeho vykonání nebo editaci stisknout šipku nahoru)!n Vykoná n-tý příkaz z historie (čísla viz výše "history")
!$ Poslední argument posledního příkazu
(např. ls `uname -r`
ls /lib/modules/!$
!$ v druhém řádku se nahradí posledním parametrem předcházejícího příkazu, tedy `uname -r`. Je to tedy jako bych napsal druhý řádek ls /lib/modules/`uname -r`
!^ První argument předchozího příkazu
^abc^xyz Nahradí první výskyt řetězce abc řetězcem xyz v předchozím příkazu a vykoná jej.
Ctrl-s Stopne přepis klávesnice na obrazovku stopnu, co dále píšu se nezobrazuje
Ctrl-q Odblokuje přepis klávesnice na obrazovku odblokuji, co jsem od Ctrl-s napsal se vykoná.
(jediné využití této kombinace mě napadá v případě že chci vykonat nějaký příkaz a nechci aby jej někdo viděl když mi kouká přes rameno. Ctrl-s píšu tajný příkaz, enter, Ctrl-l Ctrl-q. Nikdo to neuvidí, nicméně v historii to vidět je.)