Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak upravit šířku seznamu oken na bočním panelu?  (Přečteno 5184 krát)

glutton

• Návštěvník
jak upravit šířku seznamu oken na bočním panelu?
« kdy: 18 Července 2008, 13:54:20 »
Zdravím,
včera jsem poprvé v životě nainstaloval Ubuntu 8.04 na MSI GX700X
Zatím vypadá dobře a všechno (hlavně wifi) bylo ok. Jen jsem narazil na dvě nepříjemnosti:

Na první problém (sluchátka + zvuk notebooku) jsem snad našel řešení - uvidím doma.
Ale... obrazovka je širokoúhlá. Což je super na hry a filmy. Ale třeba na surfování a tak je to dost nepraktický. Chtěl jsem proto hodit systémový panely na kraje obrazovky. A tím pracovní plochu zvětšit na výšku... na úkor šířky (které je přebytek)

Panel se seznamem otevřených oken bych chtěl mít širší aby byl vidět název aplikace. Ale když nastavím větší šířku panelu, tak se všechny komponenty roztáhnou - a to i jednotlivé položky otevřených oken. Takže místo toho, abych měl na kraji panel a na něm drobné řádky se jmény oken, tak vidím panel a na něm třeba tři obrovské roztažené čtverce, do kterých se opět ten zvětšený název okna nevejde.... Vypadá to šíleně.
Jde to nějak nastavit aby to vypadalo jako ve Windows? Prostě v properties panelu zvětšit jeho šířku, ale aby to nemělo vliv na velikost toho co je na něm?

Snad se dá pochopit co chci..

díky moc
« Poslední změna: 24 Ledna 2009, 00:33:39 od Anna Taliánová »

qUAKER

• Host
Re: (lama) - jak upravit šírku seznamu oken na bočním panelu
« Odpověď #1 kdy: 18 Července 2008, 14:00:28 »
Zkus se podívat do nastavení appletu Seznam Oken, nebo v gconf-editoru. Gnome nepoužívám, takže víc neporadím..

Až se dostanu k Linuxu na druhý PC, zkusím si spustit gnome-panel a mrknout se na to.
« Poslední změna: 18 Července 2008, 14:02:20 od qUAKER »

shaman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 18 Července 2008, 18:50:57 »
Zkus se podívat no tohle: http://www.abclinuxu.cz/blog/alblog/2007/11/patchujeme-regresi-v-nejnovejsim-gnome Sice jsem to nezkoušel, ale třeba by to mohlo pomoct.

glutton

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 18 Července 2008, 19:22:56 »
hmm. tak to jako linuxová lama nedávám :)
vůbec cokoliv není v add/remove mám zatím potíže nějak přidat... mplayer bych chtěl... tady na wiki se píše že je třeba přidat multiverse zdroj... ale jakej, to už jsem nezjistil. Navíc když jsem zkoušel třeba nainstalovat cairo-docs... přidám zdroj mezi seznam zdrojů... otevřu add/remove a jestli jsem dobře pochopil, měl bych to tam najít. Nikde nic :-\
Tenhle přechod bude ještě pěknej porod. A to nemám žádný extra požadavky. Internet, videa a ať to trochu vypadá.

PS: nemá někdo tucha jak přinutit ubuntu aby si pamatovalo nastavení brightness? Po restartu mm vždycky minimální jas monitoru.
« Poslední změna: 24 Ledna 2009, 00:35:16 od Anna Taliánová »

qUAKER

• Host
« Odpověď #4 kdy: 18 Července 2008, 20:21:28 »
multiverse povolíš pomocí příkazů

echo "deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu hardy multiverse" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
echo "deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu hardy-backports multiverse" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
echo "deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu hardy-updates multiverse" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
echo "deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu hardy-proposed multiverse" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list

btw. nejsi ty náhodou Glutton z TES fóra? :)

glutton

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 18 Července 2008, 20:34:50 »
Jo to budu já.

No nakonec se mi podařilo pochopit, že instalace novejch věcí udělám spíš z synaptic package manageru než z add/remove applications.

Takže mplayer jsem rozchodil. Teď už jen tu světlost monitoru poštelovat a pokud se zadaří, tak rozchodit boční lištu aby vypadala jako když se hodí a roztáhne lišta ve Woknech - seznam oken na úzkých řádcích pod sebou a byl bych úplně šťastnej.
« Poslední změna: 24 Ledna 2009, 00:36:38 od Anna Taliánová »

qUAKER

• Host
« Odpověď #6 kdy: 19 Července 2008, 19:25:11 »
 ohledně mplayeru ještě doporučuju nainstalovat smplayer, skvělé grafické prostředí pro mplayer.

glutton

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 19 Července 2008, 20:34:00 »
Díky... ten vypadá supr. Řekl bych že už nám rozchozený snad všechno co bych mohl chtít... ten panel na boku asi oželím... místo něj jsem si na kraj na plochu hodil nějaký šikovný desklets apod... takže to volný místo na kraji vedle spuštěný oken není nevyužitý.

Je divný co mě točí je ta světlost monitoru. Někdy v půlce startování Ubuntu se prostě resetne na minimální hodnotu a je třeba ji ručně vrátit - ať už přes FN + klávesy nebo aplikaci na panelu. Je to docela otravný. Je fakt, že obrazovka vypadala trošku hnusně i kvůli špatné gammě. Ale u té se mi podařilo jako ji nastavit z commandliny... a hodil si to po spuštění... Pokud by něco takovýho šlo i světlosti obrazovky budu děsně šťastnej.

Ale ať googlím jak googlím, nic nenacházím. Někde radili upravit hodnotu nějakýho brightness souboru... ale to jednak nefunguje. A i když by jo, tak jeho editace vyžaduje root práva. Takže bych pak musel místo ladění světlosti zadávat heslo. Což by byl asi ještě větší opruz.

(ale ať jen nenadávám na Linux... :-) Chtěl jsem pod Vistama rozchodit Spore Editor.... no zlatý problémy s Ubuntu :) )
« Poslední změna: 24 Ledna 2009, 00:39:59 od Anna Taliánová »

qUAKER

• Host
« Odpověď #8 kdy: 20 Července 2008, 09:55:14 »
víš co? přidej si mě nejlíp na jabber/MSN, na ICQ můžeš taky, ale tam nejsem tak často, a já se ti pokusím poradit s tím panelem a s tou světlostí, po IM to jde rychleji.

A ohledně té světlosti, zkus applet na panel, pokud jsi ještě nezkoušel, tlačítka na ntb prý nefungují.
« Poslední změna: 20 Července 2008, 09:57:25 od qUAKER »

glutton

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 20 Července 2008, 11:42:15 »
No mě fungujou jak tlačítka na notebooku, tak applet na panelu. Ale opruz je v tom, že to musím upravovat po každým restartu. Rád bych aby si to zapamatovalo nastavení a př příštím spuštění to vypadalo jak když jsem to vypínal :-\
« Poslední změna: 24 Ledna 2009, 00:40:40 od Anna Taliánová »

qUAKER

• Host
« Odpověď #10 kdy: 20 Července 2008, 11:48:25 »
Google našel, že natrvalo nastavíš světlost přes Systém->Správa->Správa napájení(System->Preferences->Power Management)

když si mě přidáš na to IM, poradím ti s tím patchováním panelu, aby se ty tlačítka zobrazovaly správně, když je na boku.

glutton

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 20 Července 2008, 13:30:04 »
Sorry... ale IM jsem tu ještě nezkoušel rozchodit.
Bez bočního panelu už jsem se naučil žít. Řekl bych že ty desklety na boku jsou asi nakonec praktičtější. Takže to už neberu jako problém.

Bohužel v System->Preferences->Power Management žádná volba nastavení jasu není.
Zkoušel jsem si pohrát s parametrama gnome-power-manageru v "gconf -editor". Bohužel taky bezúspěšně.
nainstaloval jsem Nvidia setting... ale tam brightness funguje maličko jinak než podsvícení obrazovky z Brightness appletu. Takže nepoužitelný.
Někde psali že by to mělo jít vložením hodnoty 0-100 do souboru /proc/acpi/video/VGA/LCD/brightness - to mi bohužel nic neprovede. A i když by jo, tak pro editaci musím zadat heslo.

Na nic dalšího jsem nenarazil... ale při bootu do Woken se podsvícení nezmění. A při bootu do Ubuntu se sníží na minimum až těsně před logovací obrazovkou - takže to dělá něco během spouštění.
Pokud by se to dalo nějak zakázat nebo by existoval příkaz co mění jas z příkazové řádky (pokud to nejde v systému tak by stačila aplikace na změnu jasu která potom jde ovládat i přes terminál) a ten bych si hodil po spuštění stejně jako úpravu gamma...
« Poslední změna: 24 Ledna 2009, 00:42:13 od Anna Taliánová »

qUAKER

• Host
« Odpověď #12 kdy: 20 Července 2008, 14:02:15 »
IM - Aplikace->Internet->Pidgin a tam si přidáš účty na svoje protokoly

ohledně příkazu do řádky, zkus:

xgamma -gamma 1.0
nebo tvoje hodnota(0.8 atd.)

Až se ti to povede nastavit, vlož si řádek

Gamma 1.0(nebo 0.8 atd.)

do souboru /etc/X11/xorg.conf, do sekce Monitor. Samozřejmě s právy administrátora.
« Poslední změna: 20 Července 2008, 14:10:08 od qUAKER »

glutton

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 20 Července 2008, 14:31:39 »
Gamma hodnotu už jsem rozchodil včera - i když jsem ji teda hodil do preferenced - sessions odkud to funguje taky.
Teď jen nějakým podobným způsobem ošidit to brightness nastavení.

Ještě mě napadá další krkolomná možnost... dají se systému nějak přes commandlinu poslat jakože stisknutý klávesy? Jakože když FN+F5 funguje a zvedne podsvícení, tak jestli není příkaz kterej by je jakože zmáčknul za mě - pak bych to jen narval do primitivního skriptu co to zmáčkne třeba desetkrát za sebou, dám to po spuštění a bude.
« Poslední změna: 24 Ledna 2009, 00:43:13 od Anna Taliánová »

qUAKER

• Host
« Odpověď #14 kdy: 20 Července 2008, 15:16:30 »
tu gammu když hodíš do toho souboru místo po spuštění, změny se projeví i na přihlašovací obrazovce.

Ohledně brightness:

nainstaluj balík xbacklight a tím to nastav. Příkaz je

xbacklight +20(zvedne o 20% brightness)
xbacklight -30(sníží o 30%)

tohle už budeš muset dát do příkazů po spuštění.

glutton

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 20 Července 2008, 16:18:31 »
Jo, to už jsem vlastně taky zkoušel. Výsledek: "No outputs have backlight property"
Z nějakýho důvodu nejede... zkouším googlit proč, ale zatím nic.
Asi se na to vybodnu a holt budu nastavovat každej den ručně.
« Poslední změna: 24 Ledna 2009, 00:44:17 od Anna Taliánová »

qUAKER

• Host
« Odpověď #16 kdy: 20 Července 2008, 16:29:03 »
máš na tý nvidii nainstalované nebo původní ovladače?

qUAKER

• Host
« Odpověď #17 kdy: 20 Července 2008, 16:35:31 »
po nainstalovaní ovladačů je třeba nainstalovat nvidia-settings přes synaptic, spustit a tam nastavit brightness.

glutton

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 20 Července 2008, 16:41:36 »
jj. Tohle mám taky :) Přesto nic.
Navíc to brightness v nvidia settings se zdá že funguje jinak než brightness v power management appletu.
Ten applet nebo FN klávesy prostě zesvětlí obrazovku. Brightness v nvidia settings akorát všechno přesvětlí bílou barvou na což taky nejde koukat.

osobně to asi zabalím. dávat hodiny úsilí do vyřešení problému co žere pár vteřin není asi nejvýhodnější :)
« Poslední změna: 24 Ledna 2009, 00:45:03 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.