Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Linux , nebo převlečenej Windows ?  (Přečteno 8293 krát)

honzap

• Návštěvník
Linux , nebo převlečenej Windows ?
« kdy: 19 Července 2008, 17:19:25 »
Pořád tak nějak tápu mezi distribucemi , a hledám tu svoji vysněnou  ;D

Když už jsem si myslel ,že jsem našel (opensuse notebook,ubuntu pc) narazil jsem na pár problému začal jsem je řešit s dvouma kamarády (jeden fedora) druhý (red hat).

Řekli mi následující věc.Pokud chceš pokračovat ve své stávající eře Windows (windows už používám jen kvuli tiskárně a skeneru ,tak nevím co rejou) a používat pouze svobodný software zůstan u podobných windowsácko(linuxových) distribucí typu Ubuntu,Opensuse,Mandriva,atd ..

Pokud se chceš o linuxu něco dozvědět ,ale ne zas moc ,tak přejdi na Fedoru.Ta tě už trochu nutí přemýšlet jak linux funguje.Ale ne zase moc.

Pokud chceš vědět ,jak opravdu funguje linux a sestavět si ho přejdi na Gentoo (doporučuji pokročilejší znalosti)

Tada jestli chceš používat linux a ne windowslinux určitě sahni po jiné distribuci než je opensuse.

-------------------------------------------------------------------------------------------

To mě trochu zklamalo .To jako ,že si v opensuse/ubuntu všechno naklikám ? a přes terminal nic neudělám ?Nebo jako že tyto distribuce jsou stavěny na klikání a terminál je jako nutné zlo ?

Na závěr : Linux se přece naučím i v opensuse/ubuntu ? Nebo se pletu ?mužu tam namlaiti stejný příkazy z dokumentačního projektu ,ktere budou fungovat na fedoře i na opensuse/ubuntu ne ?

Jak to vídítě Vy ?
Děkuju za vyjádření

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
Re: Linux , nebo převlečenej Windows ?
« Odpověď #1 kdy: 19 Července 2008, 17:28:53 »
 :) Obecně se dá říct jediné: co člověk, to názor....

Samozřejmě všechny distribuce jsou založeny na GNU/Linuxu a pokud budeš mít chuť, můžeš se na všech naučit jak linux funguje. Záleží, která distribuce Tobě nejvíc vyhovuje a je jedno, zda kvůli svobodné politice, nejjednoduššímu ovládání, vzhledu, rychlosti atd. Pokud se pořádně naučíš znát a ovládat jedno distro, nebude pro Tebe problém přejít na jakékoliv jiné. Já začínal na OpenSUSE, koketoval s Mandrivou, teď jsem na Ubuntu (tedy všechno jsou to Tvými kamarády popisované 'windowslinuxy' - btw. stašné slovo), přesto bych řekl, že chápu systém v obecné rovině docela dobře.

Prostě 'linux is free'.

Toť můj názor

s pozdravem
Vetinari

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 19 Července 2008, 17:40:30 »
Rozdíl mezi ubuntu/opensuse/mandriva a fedora/getnoo/debian je ten, že v těch prvních to naklikat můžeš a nemusíš, v těch druhých více méně musíš

Ubutnu/opensuse/mandrivu dostaneš do použitelného stavu řekněme za den, fedoru za pár dnů, gentoo za dva týdny, debian za čtvrt roku. Prostě jsou použitelnější pro začátečníka, ale profíkovi už nemusí vyhovovat.

Bejt tebou pošlu tvé kamarády do patřičných míst a nainstaluj si co je ti libo! Neexistují žádné méněcenné distribuce, pouze mají jinou politiku a myšlenku. Řekl bych že ti spíše závidí, že ty když přijdeš k Linuxu, tak ho můžeš hnedle po instalaci používat a potřebuješ k tomu jen u toho trochu myslet. Oni když začínali s Linuxem, tak museli číst knížky a různé návody, jen aby systém vůbec oživili a chtějí aby jsi si prošel tím samým peklem.

Je pravda že pokud chceš s Linuxem pracovat profesionálně, Ubuntu apod. asi není to pravé řešení, ale rozhodně je to vynikající začátek a až ti nebude dostačovat, můžeš zvolit jinou distribuci.

Oni asi mají zaryté že Linux znamená dlouhé hodiny kompilace, studování man stránek a týden v konzoli než nainstaluješ graf. prostředí, cokoliv jiného rovná se Windows. Jednoduše řečeno jsou asi hodně omezení a sobečtí.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

honzap

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 19 Července 2008, 17:44:28 »
Oni asi mají zaryté že Linux znamená dlouhé hodiny kompilace, studování man stránek a týden v konzoli než nainstaluješ graf. prostředí, cokoliv jiného rovná se Windows. Jednoduše řečeno jsou asi hodně omezení a sobečtí.

Jsem stejného názoru .Proto jsem založil toto téme ,abych viděl ,jak se na to koukají ostatní. díky

Robotics

• Aktivní člen
  • *
    • nicmocweb
« Odpověď #4 kdy: 19 Července 2008, 18:05:03 »
Souhlasím s kalfarem... rekni tem kamosum, ze jestli chcou byt poradny linux guru, tak at si naprogramujou vlastni jadro. V ubuntu je prikazovy radek a kdyz si stahnes zdrojove soubory programu, tak muzes kompilovat cokoliv dle libosti i v ubuntu.

a taky pokud chces vedet jak funguje linux, tak knízka o linuxu by mel byt tvuj prvni napad
« Poslední změna: 19 Července 2008, 18:06:51 od Robotics »
Ubuntu na PC - Intel Core 2 Duo E6750 2,66GHz | (4MB/1333)MB GIGABYTE P35-DS4 P35 s775, DDR2 | DIMM DDR2 2GB, 800MHz, CL5, (Kit 2x1GB) | GK Point Of View GeForce 8800GTS | WD CAVIAR XL WD4000AAKS 400GB | DVD RW LG Black GSA-H55NR | ZD ZDROJ FX500-A (FORTRON) 500W ATX | Wireless Asus WL-1238G V2

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 19 Července 2008, 19:19:02 »
Ještě bych mohl dodat že rozdíl mezi distribucemi není zase až tak velký jak se zdá. Velká část systému je stejná nebo funguje na stejném principu ve všech distribucích. Rozdíl je v tom jakou filozofii ta která distribuce má a podle toho se upravuje. Ubuntu volí pro uživatele cestu velice jednoduchou, Fedora nebo Gentoo složitější. Můžeš klidně fedoru nebo gentoo nainstalovat, zjistíš že je to moc složité, nebo ti to nebude jednoduše vyhovovat a nainstalovat Ubuntu. Kamarádům to pak řekni a když se ti budou vysmívat, tak jim můžeš odpovědět: Proč bych měl jít těžkou cestou, když můžu jít lehkou. Já ten systém nechci mít v malíčku, já ho chci používat  ;)
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #6 kdy: 19 Července 2008, 20:20:35 »
Pokud se chceš o linuxu něco dozvědět ,ale ne zas moc ,tak přejdi na Fedoru.Ta tě už trochu nutí přemýšlet jak linux funguje.Ale ne zase moc.
<< kecaj .. pokud se chces o Linuxu neco dozvedet, dostan na svuj disk napriklad takovy knoppix .. ten Te donuti premyslet :D

btw. mam jednoho kamarada, kterymu jsem pred 3ma lety vypalil cd knoppixu, aby se podival na Linux. No, zalibilo se mu to, nejak ho (ac s tim nemel velke zkusenosti) dostal na disk a od te doby to zaryte odmita preinstalovat na neco novejsiho, pac uz tam ma vse rozchozeny a opraveny .. ;D

qUAKER

• Host
« Odpověď #7 kdy: 19 Července 2008, 20:24:51 »
<< kecaj .. pokud se chces o Linuxu neco dozvedet, dostan na svuj disk napriklad takovy knoppix .. ten Te donuti premyslet :D

btw. mam jednoho kamarada, kterymu jsem pred 3ma lety vypalil cd knoppixu, aby se podival na Linux. No, zalibilo se mu to, nejak ho (ac s tim nemel velke zkusenosti) dostal na disk a od te doby to zaryte odmita preinstalovat na neco novejsiho, pac uz tam ma vse rozchozeny a opraveny .. ;D

knoppix je good, mel jsem nainstalovanou nejakou dobu verzi 3.7(2004.. :)) s KDE3.2 a bylo to velice user-friendly

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
« Odpověď #8 kdy: 20 Července 2008, 11:00:00 »
Osobně RedHat (kdy jsem s ním od verze 8 skončil) a RPM based distribuce vůbec, moc nemusím a když tedy porovnám napře Debian a Ubuntu (kde by byl asi Debian označen za více hardcore), tak je pro mě jediný rozdíl v tom, že Ubuntu mi poskytuje větší pohodlí např. v tom, že když píšu v command lajně nějaký příkaz, nebo instaluji aplikaci, tak se nemusím upsat k smrti, ale mohu si parametry příkazů/názvy balíků doplňovat tabulátorem. Je to prostě o maličkostech, které dělají život lepším. Dá se žít i bez toho, ale proč? Zkrátka, používej to, co se líbí tobě a na ostatní se víš co...
Kubuntu forever :-)

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #9 kdy: 20 Července 2008, 15:20:01 »
Osobně RedHat (kdy jsem s ním od verze 8 skončil) a RPM based distribuce vůbec, moc nemusím a když tedy porovnám napře Debian a Ubuntu (kde by byl asi Debian označen za více hardcore), tak je pro mě jediný rozdíl v tom, že Ubuntu mi poskytuje větší pohodlí např. v tom, že když píšu v command lajně nějaký příkaz, nebo instaluji aplikaci, tak se nemusím upsat k smrti, ale mohu si parametry příkazů/názvy balíků doplňovat tabulátorem. Je to prostě o maličkostech, které dělají život lepším. Dá se žít i bez toho, ale proč? Zkrátka, používej to, co se líbí tobě a na ostatní se víš co...
Debian a hardcore? Je to jedno z nejjednodužších dister.
Navíc to doplnování příkazů a názvů, bash completition, je už snad součástí každé distribuce hned po instalaci. Já už ani nevím, jak bych se bez toho obešel :)
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

qUAKER

• Host
« Odpověď #10 kdy: 20 Července 2008, 15:27:22 »
...
...Debian a hardcore? Je to jedno z nejjednodužších dister....

mno nevím jestli je jedno z nejjednodušších.. :D k instalaci je třeba text mode a to nevím, jestli zvládne každý začátečník(ať už debian-installer nebo debootstrap)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #11 kdy: 20 Července 2008, 15:30:47 »

Debian není tak "jednoduchý" -- samozřejmě to není nic ve stylu Gentoo, ale úplného začátečníka Debian zmate dokonale -- už samotné stažení Debianu je docela zajímavá záležitost (ISO obrazů je tolik, že se v tom ani já nevyznám a k tomu ještě stable/unstable/testing a zmatek je na světě), nemá grafický instalátor a když k tomu přičteš absenci většiny "klikátek", tak to je pro začátečníky docela špatné...

qUAKER

• Host
« Odpověď #12 kdy: 20 Července 2008, 15:34:57 »

Debian není tak "jednoduchý" -- samozřejmě to není nic ve stylu Gentoo, ale úplného začátečníka Debian zmate dokonale -- už samotné stažení Debianu je docela zajímavá záležitost (ISO obrazů je tolik, že se v tom ani já nevyznám a k tomu ještě stable/unstable/testing a zmatek je na světě), nemá grafický instalátor a když k tomu přičteš absenci většiny "klikátek", tak to je pro začátečníky docela špatné...

zas klikátka se dají doinstalovat, myslím tím synaptic, update manager aj.
když nechceš stahovat tolik ISO obrazů, debootstrapem si uděláš takový systém, jaký chceš a nestahuješ ani kilobajt dat navíc.

ale zas pro BFU, který neumí aspoň trochu s terminálem, to není.

cinan

« Odpověď #13 kdy: 20 Července 2008, 18:41:30 »
minule som stiahol Debian netinst CD, tusim ze to bol asi nejaky weekly build, a instalacka bola graficka! Pri boote som si vyberal medzi grafickou alebo textovou instalaciou

Debian vs ubuntu: asi najvacsi rozdiel vidim v komunite, lamy potrebuju zrozumitelnu wiki a forum v ich jazyku. Ti skusenejsi sa uz dokazu orientovat v menej bfu-navodoch a stacia im US texty
« Poslední změna: 21 Července 2008, 11:19:05 od cinan »
Blog-zapisky: http://blog.cinan.sk/

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #14 kdy: 20 Července 2008, 21:48:30 »
Omyl, Debian má grafický instalátor ;)
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

ADIO45

• Stálý člen
  • **
  • snažím poradit...nezáleží na karmy ale snahu :)
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #15 kdy: 20 Července 2008, 21:51:00 »
Toshiba L505 - iCore-3, ATI Radeon HD, 4GB ram,500GB  + Win7 s virtual Ubuntu
Neumím psát česky. Jsem sluchově postižení...

qUAKER

• Host
« Odpověď #16 kdy: 21 Července 2008, 08:41:19 »
ještě kdyby měl live grafický instalátor a nemusel bych využívat ubiquity, tak bych byl úplně spokojený :)

Robotics

• Aktivní člen
  • *
    • nicmocweb
« Odpověď #17 kdy: 21 Července 2008, 09:35:20 »
To: QUAKER

Koukám, že máš E17, kde sou na  to repositáře? ::)
Ubuntu na PC - Intel Core 2 Duo E6750 2,66GHz | (4MB/1333)MB GIGABYTE P35-DS4 P35 s775, DDR2 | DIMM DDR2 2GB, 800MHz, CL5, (Kit 2x1GB) | GK Point Of View GeForce 8800GTS | WD CAVIAR XL WD4000AAKS 400GB | DVD RW LG Black GSA-H55NR | ZD ZDROJ FX500-A (FORTRON) 500W ATX | Wireless Asus WL-1238G V2

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #18 kdy: 21 Července 2008, 09:51:47 »
Když už jsem si myslel ,že jsem našel (opensuse notebook,ubuntu pc) narazil jsem na pár problému začal jsem je řešit s dvouma kamarády (jeden fedora) druhý (red hat).
Vyřiď  kamarádům, je jsou ostudou linuxové komunity a ať jdou laskavě do .... (dosaď nějaké hezké slovo). Místo aby byli rádi, že existují distribuce pro normální lidi, díky kterým počet uživatelů linuxu jakž takž stoupá, začínají vytvářet skupinu nějakých "vyšších" linuxů (nadlinux? - samozřejmě, že to jsou ty, které mají nainstalované oni). Možná proto, že viděli, jak ty jejich "lepší" distribuce dopadli v anketě distribuce roku :)

P.S: Sorry za trochu "hrubší" přípěvek, ale přístup těchto lidí mne fakt vytáčí.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

qUAKER

• Host
« Odpověď #19 kdy: 21 Července 2008, 10:08:23 »

repozitáře jsou, ale některé věci z nich nefungují správně(třeba entrance nestartuje jinou session než E17, řekne too many arguments, některé aplikace často padají aj.)

proto si tvořím vlastní repozitář, ještě není hotový, dnes možná bude. APT řádek bude

deb http://greenie.sk/ubuntu hardy e17

nebo

deb http://greenie.sk/ubuntu lenny e17

Robotics

• Aktivní člen
  • *
    • nicmocweb
« Odpověď #20 kdy: 21 Července 2008, 10:22:51 »

repozitáře jsou, ale některé věci z nich nefungují správně(třeba entrance nestartuje jinou session než E17, řekne too many arguments, některé aplikace často padají aj.)

proto si tvořím vlastní repozitář, ještě není hotový, dnes možná bude. APT řádek bude

nebo

Tak pak dej vědět  ;) dík. Já totiž dlouho používal E16.. miloval sem to :-). Zvlášť s tímhle tématem. A přitom to vůbec nebylo náročný.

qUAKER

• Host
« Odpověď #21 kdy: 21 Července 2008, 10:27:59 »

nebo

Tak pak dej vědět  ;) dík. Já totiž dlouho používal E16.. miloval sem to :-). Zvlášť s tímhle tématem. A přitom to vůbec nebylo náročný.

rozdíl mezi E16 a E17 je velký.. E16 je jen WM, E17 je desktop.. ty repa, co dělám s e17, jsou v podstatě:

existující repo + překompilované nefunkční nebo polofunkční nástroje + nové věci(repozitář má všechno, co je použitelné v CVS :))

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
« Odpověď #22 kdy: 21 Července 2008, 10:37:00 »
Pokud člověk chce na linux přejít a trvale na něm pracovat. (nemít ho jen jako sekundární systém) Potom je nejlepší cesta najít si nějaké distro (ubuntu,.. až.. fedoru, to je jedno, všechno je to prakticky stejné, jen tam jsou jiné programy.), které bude fungovat na 100% a umožní pohodové užívání systému.
Pokud má člověk linux jenom jako sekundárku a nepracuje v něm, tak ať si nainstaluje nějakou složitější distribuci a s tou si hraje. Třeba právě to Gentoo, nebo nějakou jednoduchou, kde je pouze příkazová řádka(terminál bez grafického gui) a v ní se vrtá. (to se dá pak udělat i třeba přes virtualbox(virtuální stroj) v nějaké té jednoduché distribuci.)

Když má člověk jakékoliv 100% funkční distro (ubuntu když funguje, tak je luxusní), tak pak se teprve vyplatí se zaměřit na zkoumání linuxu. Přečíst wiki. Opustit synaptiky a jiné grafické nástroje a používat pohodlnější a rychlejší terminálové příkazy pro instalaci a správu balíčků (apt-get, yum apod... dle distra ). Pak si začít nějak linux vylepšovat a hrát si ve virtualboxu. (třeba tam jenom testovat věci než je člověk provede na hlavním systému)

Pro seznámení s linuxem je jedno jakou distribuci kdo používá. Jde jen o to, jak se bude snažit se seznámit.
Kamarádi mají určitě pravdu v tom, že když člověk bude donucen řešit nějaké konkrétní problémy, tak se bude muset těmi problémy zabývat a hodně se tím naučí. Ale je tu velké riziko, že to člověka hodně rychle omrzí, není to dobré pro začátečníky, aby hledal návody a tupě kopíroval příkazy a pak zjistil, že něco pokafral a musí přeinstalovávat, protože neví co s tim jiného a jak to opravit. Také vzhledem ke komunitě není moc fine, když lidé spamují fora, protože jim něco v základu nefunguje, něco pokafrali, protože se v tom vrtat musely a neumí ještě používat vyhledávání a google.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #23 kdy: 21 Července 2008, 10:49:34 »
Ono to nejlépe vystihuje motto ubuntu: "Linux pro lidi". Běžný člověk ráno vstane, jde na 8h do práce, pak se snaží udělat něco "u sebe doma", věnovat se rodině a tak. Pro takového člověka (jako jsem já) je téměř nebožné se 14 dní zabývat rozcházením OS do funkční podoby.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
« Odpověď #24 kdy: 21 Července 2008, 10:53:13 »
EuGenio: přesně tak. Ať to funguje jak má a člověk se s tím dál bude seznamovat dle možností a chuti až na to bude mít čas a chuť..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.