Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: KDE a problemky  (Přečteno 3258 krát)

zigi

• Aktivní člen
  • *
KDE a problemky
« kdy: 27 Července 2006, 19:01:07 »
hi,

1) v System Settings (cesky asi ovladaci centrum / systemove nastaveni) nikde nemuzu najit nastaveni asociace souboru ( ve Fedore 5 s KDE 3.5.3 to normalne je i kdyz cely ovladaci centrum vypada jinak - myslim ze si drzi jeste stary styl) - jedine kde se to da nastavit je pres konqueror, ale to mi prijde takovee kostrbate

2) kdyz si v System Settings -> KDE Components -> Default Applications nastavit kupr. jako defaultni prohlizec operu, tak i tak na me s prominutim system s*r* - jedine jak toho docilit je zase pres konqueror a asociace souboru

3) dale by me zajimalo jak se nastavuje asociace souboru, aby platila i po MC v konzoli
  (pr. dam-li enter na web. stranku v mc, tak se mi ta stranka zobrazi v konsolovych elinksech - chtel bych     operu)

4) vadi mi ten "stin / obrys" kolem textu u ikon na plose, da se to nekde vypnout

to je zatim vse, snad rozumite tomu, co sem chtel rict, diky za kazdy napad

PS: jsou to drobnosti, ale tak trochu me stvou
..:: be free - use kubuntu ::..

zigi

• Aktivní člen
  • *
KDE a problemky
« Odpověď #1 kdy: 27 Července 2006, 19:32:35 »
ad 4) uz jsem zvetsil (ztucnil) pismo pro desktop, tak uz mi to tak nevadi, ale stejne by me zajimalo, kde se to da vypnout a kde nastavit i barvu toho pisma

zigi

• Aktivní člen
  • *
KDE a problemky
« Odpověď #2 kdy: 27 Července 2006, 20:47:30 »
ad 1)
  tak to "stare" ovladaci centrum neni vubec stare jen je zamene za novou aplikaci ve stylu Mac OS a je zni vypusteno nekolik vecicek, takze pokud potrebujete podrobnejsi nastaveni: Alt+F2 (run command) a tam napiste kcontrol (podrobne a klasicke prostredi pro nastaveni KDE)

viz. http://kubuntuforums.net/forums/index.php?topic=6976.new

zigi

• Aktivní člen
  • *
KDE a problemky
« Odpověď #3 kdy: 27 Července 2006, 20:53:56 »
ad 3)
  pry to nejde, mc ma vlastni souber ve kterem jsou ony asociace definovany

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
KDE a problemky
« Odpověď #4 kdy: 27 Července 2006, 21:59:44 »
hezkej monolog :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

zigi

• Aktivní člen
  • *
KDE a problemky
« Odpověď #5 kdy: 28 Července 2006, 08:52:46 »
ad 2)
 to nejak stale nefunguje, holt to asi budu muset natvrdo asociovat

2 milhouse: aspon se snazim ;)

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
KDE a problemky
« Odpověď #6 kdy: 28 Července 2006, 09:12:24 »
Normálně mi to funguje následujícím postupem - Kcontrol > Výběr komponent > Prohlížeč webu > Použít.
Asociace souborů se dá nastavit i bez spuštění systémového nastavení KDE - klepnout pravým tlačítkem na soubor, z kontextového menu zvolit  "Otevřít pomocí" > "Ostatní" > vybrat program z menu, nebo vypsat cestu v příkazovém řádku > zaškrtnout pole "Zapamatovat si asociaci s aplikací pro tento soubor".

nikola

• Stálý člen
  • **
KDE a problemky
« Odpověď #7 kdy: 28 Července 2006, 09:20:58 »
Ještě k tvému bodu 4) Můžeš opět z kcontrol, nebo stačí klepnout pravým tlačítkem na plochu a po vyskočení okna "Nastavit-KDesktop" >"Pokročilá nastavení" > zaškrtávací pole "Povolit stín" (máš tam i tu barvu textu). I to je jeden z důvodů, proč mám rád KDE, lze tam nastavit všechno, jen vědět, kde to hledat je někdy problém. :)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
KDE a problemky
« Odpověď #8 kdy: 28 Července 2006, 10:34:29 »
Citace: nikola
Ještě k tvému bodu 4) Můžeš opět z kcontrol, nebo stačí klepnout pravým tlačítkem na plochu a po vyskočení okna "Nastavit-KDesktop" >"Pokročilá nastavení" > zaškrtávací pole "Povolit stín" (máš tam i tu barvu textu). I to je jeden z důvodů, proč mám rád KDE, lze tam nastavit všechno, jen vědět, kde to hledat je někdy problém. :)
Souhlasim. Temer vse, co se mi nelibilo jsem si upravil. U jinych WM to nejde ebo to je problem.

Zigi: Snaha se ceni. :D

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

zigi

• Aktivní člen
  • *
KDE a problemky
« Odpověď #9 kdy: 28 Července 2006, 17:14:47 »
Normálně mi to funguje následujícím postupem - Kcontrol > Výběr komponent > Prohlížeč webu > Použít.
Asociace souborů se dá nastavit i bez spuštění systémového nastavení KDE - klepnout pravým tlačítkem na soubor, z kontextového menu zvolit  "Otevřít pomocí" > "Ostatní" > vybrat program z menu, nebo vypsat cestu v příkazovém řádku > zaškrtnout pole "Zapamatovat si asociaci s aplikací pro tento soubor".
pres vyber komponent mi to nejde, pr.: GIMP -> Menu Napoveda -> The GIMP Online -> Hlavni WEB stranka
 tak se mi to stejne otevre v konqueroru a ne v opere

muzes mi napsat priklad, jak bych to mohl otestovat, nez udelam tu asociaci natvrdo

jinak si osobne myslim, ze vyvojari tady slapli vedle, protoze by asociace souboru mela byt podle me v systemovem nastaveni, prece me nikdo kvuili tomu nemuze nutit pouzivat konqueror

zigi

• Aktivní člen
  • *
KDE a problemky
« Odpověď #10 kdy: 28 Července 2006, 17:16:26 »
jj, diky moc, to sem prehlyd, navic mam v system v anglictine, tak to tak cloveka neprasti pres nos

nikola

• Stálý člen
  • **
KDE a problemky
« Odpověď #11 kdy: 31 Července 2006, 13:34:15 »
Citace: zigi
pres vyber komponent mi to nejde, pr.: GIMP -> Menu Napoveda -> The GIMP Online -> Hlavni WEB stranka
tak se mi to stejne otevre v konqueroru a ne v opere
Problém je v tom, že ti to bude fugovat jen v qt aplikacích, což Gimp není. Tam si to musíš nastavit natvrdo v Gimpu přes "Soubor">"Předvolby">"Systém nápovědy">"Používaný WWW prohlížeč". Nejde o chybu KDE.

zigi

• Aktivní člen
  • *
KDE a problemky
« Odpověď #12 kdy: 31 Července 2006, 16:24:50 »
aha, tak takhle hluboko sem do toho nestoural ;) nevis o nejaky qt aplikaci, ve ktery bych to mohl vyzkouset

nikola

• Stálý člen
  • **
KDE a problemky
« Odpověď #13 kdy: 31 Července 2006, 21:20:04 »
To jsi mě dostal :D. Ale jestli máš třeba nainstalované Skype, tak zkus zkontrolovat update. To by mělo přes nastavený webový prohlížeč v KDE bežet. A pokud přece jen ne, tak pokud jsi nastavil operu přes Kcontrol jako výchozí prohlížeč, tak v téže záložce je asociace souborů. Tam najdi *.html, *.xhtml, vedle v okně vpravo budou asociované prohlížeče. V případě, že bude na prvním místě Konqueror, posuň místo něj nahoru Operu. Pak už by to mělo být bez problémů.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.