Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kolik roků dokáže Linux běžet bez přeinstalace?  (Přečteno 5536 krát)

imcon

• Návštěvník
Kolik roků dokáže Linux běžet bez přeinstalace?
« kdy: 28 Července 2008, 00:25:42 »
Rád bych se zkušenějších zeptal na to kolik roků dokáže na počítači instalovaný Linux (třeba XuBuntu) bez nutnosti přeinstalace.
Konkrétně v případě kancelářského nasazení kde se používají pořád stejné programy (OpenOffice, Thunderbird, Firefox, firemný systém (pomocí em.Windows), prohlížeče obrázků, různé síťové tiskárny a síťové faxy, síťové skennery, PDF readery, .. no to je snad skoro vše.
Zřejmě není nějaký důvod čas od času počítač s Linuxem přeinstalovat, ale protože Linuxu nerozumím, nevím, jestli to není jednou za čas nutné kvůli změnám v jádru či nějakých jiných knihovnách aby fungovaly nové verze programů. Nevím.

V současné době používáme WinXP a počítače vydrží bez přeinstalace běžet 3-5 roků bez problémů a jen se základní správou. Přeinstalace je nutná zpravidla pouze kvůli změně hardwaru. Bylo by to s Linuxem obdobné? Rád bych alespoň na některých počítačích začal ve firmě Linux používat.

Díky za odpovědi zkušenějších. Doufám že alespoň někdo z vás tak dlouho Linux bez přeinstalace používal.

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
Re: Kolik roků dokáže Linux běžet bez přeinstalace?
« Odpověď #1 kdy: 28 Července 2008, 02:13:54 »
Tak to se obávám, že 3-5 let tady nemá nikdo jednu verzi Ubuntu, protože v takovém časovém rozsahu vyjde LTS. Ale dle mých zkušeností to rok běží na pohodu, nedávno jsem na tom počítači udělal dvojí upgrade na vyšší verzi přes Synaptic a běží to dál (upgrade byl vhodný kvůli novým verzím programů, které se mi nechtělo shánět jako deb balíčky do již nepodporovaného Edgy Eft).
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

Klíma Jan

• Návštěvník
  • Debian Lenny + KDE
    • Klima8 site
« Odpověď #2 kdy: 28 Července 2008, 06:02:11 »
linux není windows takže je lepší aktualizovat verze a každou 3. aktualizaci provédst načisto... jinak když pořád děláte upgrad, upgrade... tak to systém dlouho stabilně a tak svižně nevydrží... ale když si nataháte všechny balíky co potřebujete a budete provozovat na zastaralém systému (což už kvůli aktualizacím nedoporučuji) tak to klidně 5let vydrží ale pochybuji že win XP vydrží 5let max 3 roky pak už jsou problémy...
Nejtězší je na linuxu pochopit to, jak je to jednoduché

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 28 Července 2008, 06:59:16 »
Ano, jak již bylo řečeno, největší botou jsou povýšení na novou verzi. Pakliže ovšem neprovozujete žádná alotria, není až tak nutné systém neustále aktualizovat a v běžném kancelářském nasazení, kdy vám do počítače neustále nebudou zaměstnanci něco instalovat, aby si "vyzkoušeli tu či onu novotu", vám systém vydrží v naprosto dobrém stavu několik let, stejně jako Windows. Rozdíl mezi těmito systémy spočívá v tom, že linux obecně nebude vyžadovat tolik údržby, opět za předpokladu, že se v něm nebudete šťárat, ale budete ho používat pouze k práci.
Kdyby vám upgrady vadily, existují distribuce s nižší frekvencí nových verzí. Například Debian (Ubuntu pochází právě z něj) má cyklus šestkrát pomalejší a očekává se, že tatáž verze bude nasazena dlouhá léta. Od Ubuntu se navíc téměř neliší.
Přeji hodně zdaru!
Have you tried turning it off and on again?

Klíma Jan

• Návštěvník
  • Debian Lenny + KDE
    • Klima8 site
« Odpověď #4 kdy: 28 Července 2008, 08:13:52 »
já bych taky dal Debian klidně lennyho neměl jsem ani 1 problé ale měl jsem strach že mě tu ukamenujete že tu zevluju když už ubuntu skoro nepoužívám :D jinak když je to PC v síti tak by to chtělo aktualizovat ale zase tak moc se nestane no když je to Linux :)
Nejtězší je na linuxu pochopit to, jak je to jednoduché

luisah

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 28 Července 2008, 11:54:57 »
A když už by jste použil např. Ubuntu (nejenom), tak ideální je si hodit /home (tam se ukládají data a nastavení programu a systému) na jiný disk, nebo mu vytvořit vlastní partition a pak samotná reinstalace (když si nenecháte naformátovat disk, partition s home) je otázkou půl hodinky (přeinstaluje se systém + instalace programů, které nejsou v defaultu) a systém je zcela totožný se systémem před instalací. (to proto, že jsou nastavení v home).
Jinak si myslím, že pár roků linux na PC vydrží bez problémů. (pokud počítám i upgrady, tak na jednom pc mi běží Xubuntu 1,5 roku bez problémů)

cinan

« Odpověď #6 kdy: 28 Července 2008, 12:01:52 »
Su aj ine distra nez ubuntu :) Niektore su robene tak, ze neustale vydavaju nove baliky, potom po urcitom case z aktualizovanych balikov urobia novu verziu distra, pricom uzivatel o tom ani nemusi vediet. U takychto distier je ich zivotnost dlhsia. Alebo naopak, niektore distra nevydavaju skoro ziadne nove verzie , len updatuju baliky ;)
Blog-zapisky: http://blog.cinan.sk/

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 28 Července 2008, 12:04:47 »
Su aj ine distra nez ubuntu :) Niektore su robene tak, ze neustale vydavaju nove baliky, potom po urcitom case z aktualizovanych balikov urobia novu verziu distra, pricom uzivatel o tom ani nemusi vediet. U takychto distier je ich zivotnost dlhsia. Alebo naopak, niektore distra nevydavaju skoro ziadne nove verzie , len updatuju baliky ;)
Pravda, např. PClinuxOS -> pravidelná aktualizace -> postupný přechod na novější verzi systému.

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 28 Července 2008, 12:16:50 »
imho tento předpoklad ve firmě neplatí....

tam když je před firemní sítí dobrý FW+IDS (nemusí být) tak by šlo si třeba nainstalovat 8.04.02 (2 > point release)  a pak vypnout aktualizace, nastavit služby a nechat být.... a imho to bez problémů vydrží, ovšem je to za předpokladu přípravy, tedy odebrání root/sudo práv uživatelům atd... a příprava do stavu, že s ním nic neudělají, potom by se nic stát nemělo..

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #9 kdy: 28 Července 2008, 12:26:48 »
No, podle mne každý OS, když se o něj stará někdo, kdo je trošku výš než BFU, vydrží běžet velice dlouho bez problémů (např. já jsem provozoval WinXP celé 3 roky bez reinstallu - potom si ho vynutila 90% změna hardware). A s linuxem to bude podobné - patlal bude reinstalovat každý týden, rozumný uživatel ve chcíli, kdy ho zláká novější verze či jiné distro. V mém případě vydrží Ubuntu cca půl roku, než vyjde nová, alespoň trošku použitelná beta.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Krtko

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 28 Července 2008, 13:06:13 »
Ja mam momentalne 8.04 cez dist-upgrade od verzie 5.04, ktory presiel kopirovanim, cez 4 rozne notebooky s roznym hw a vobec mi nepripada, ze by bol spomaleny alebo stratil nieco na stabilite. Skor sa mi prave zda, ze ubuntu cim kazdou novou verziou zrychluje. Podla mna je skor dolezite nerobit rozne pokusy s balikmi a nieco o com nic neviem.

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #11 kdy: 28 Července 2008, 13:09:17 »
32bitová verze ti vydrží běžet do roku 2038, 64bitová asi ještě déle :)

Jinak na dlouhodobý provoz je lepší distro typu Debianu (dlouhé intervaly mezi vydáními, spolehlivost a stabilitaú) nebo nějaká komerční distribuce (servis, podpora).

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #12 kdy: 28 Července 2008, 13:55:42 »
Ale jo, vydrží to běžet poměrně dlouho :)
Měl jsem ještě jeden stroj s vyšším uptime, ale UPSka to nevydržela :-\

Kód: [Vybrat]
merlin@mail:~$ uptime
 13:54:05 up 910 days,  3:10,  1 user,  load average: 0.07, 0.02, 0.00

Jinak souhlas s názory nade mnou - pokud neděláte zvětřilosti, instalujete aktualizace (a klidně se vykašlete na přechody na novější verzi), tak není problém.
« Poslední změna: 28 Července 2008, 14:00:11 od Petr 'Merlin' Vaněček »
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #13 kdy: 28 Července 2008, 14:10:02 »
Ale jo, vydrží to běžet poměrně dlouho :)
Měl jsem ještě jeden stroj s vyšším uptime, ale UPSka to nevydržela :-\

Jinak souhlas s názory nade mnou - pokud neděláte zvětřilosti, instalujete aktualizace (a klidně se vykašlete na přechody na novější verzi), tak není problém.

Lenze kolko z nas odola prechodu na novsiu verziu, striedaniu distier...ked nove jadro vzdy ponuka vzdy hromadu novych vymozenosti, lepsiu detekciu HW atd. Videl by som to generalne asi tak, ze linuxaci formatuju a instaluju este castejsie, nez widlaci na svojom osvedcenom XP. Lenze u nas su tie preinstaly vacsinou zposobene niecim inym, ako zasranim systemu.
Myslim, ze na otazku "kolko rokov moze linux bezat bez preinstalacie" moze asi odpovedat malo kto...
« Poslední změna: 28 Července 2008, 14:13:15 od hase »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 28 Července 2008, 15:37:14 »
Ne, když chcete mít počítač pouze k práci a pouze v práci... to se pak v tom nehrabete... když už máte povolání a doma rodinu, nechcete se bavit věcma, kterýma se bavit nemusíte...

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #15 kdy: 28 Července 2008, 16:01:17 »
Pokud nebudete nikdy používat sudo, ani su, tak podle mě nemusíte reinstalovat nikdy ;)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 28 Července 2008, 16:22:19 »
Pokud nebudete nikdy používat sudo, ani su, tak podle mě nemusíte reinstalovat nikdy ;)
Velmi jednoduše a výstižně řečeno..;-)

Pavel Půlpán

« Odpověď #17 kdy: 28 Července 2008, 16:51:58 »

A uname -r by nebylo? Tipnul bych to na Sarge s jádrem 2.6.8? 8)

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #18 kdy: 28 Července 2008, 19:06:12 »
uname -r toho stroje je
2.6.3-15mdk

:) Stááářičký mandrake ...

Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 28 Července 2008, 19:10:10 »
Ne, když chcete mít počítač pouze k práci a pouze v práci... to se pak v tom nehrabete... když už máte povolání a doma rodinu, nechcete se bavit věcma, kterýma se bavit nemusíte...
Hezky řečeno :)
Jinak těžká otázka. Když budu brouzdat po netu jen, tak asi hoooodně dlouho...
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.