Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Moje síťová loterie, aneb zabordelená samba...  (Přečteno 1558 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Moje síťová loterie, aneb zabordelená samba...
« kdy: 28 Července 2008, 10:21:40 »
Mám v domácí síti dva počítače s Ubuntu HH (a jeden se starým OS WXP). Vše je připojeno do routeru, který jim přiděluje DHCP adresu. Žádný server. Mám na obou nastaveno sdílení u složek Hudba, Videa a Veřejné. Podobně i na WXP.

Podívám-li se z jednoho do druhého, objeví se náhodně jedna z variant:

a) nic sdíleného
b) print$
c) některé sdílené složky (nejčastěji print$ a jedna další)
d) všechny sdílené složky, včetně print$, ale s malými počátečními písmeny

Vždy jiná situace nastane z jednoho do druhého, z druhého do prvního a když na jednom spustím Xfce, je to zase jinak...

Pod ikonou "síť Windows" jsou většinou dvě ikony "omega" (název sítě Windows) a "workgroup" (nevím, odkud vítr vane).
Pod ikonou "omega" se zobrazí počítač s WXP a jeho sdílené složky celkem spolehlivě. Navíc mě nepochopitelné složky "ADMIN$", "print$".
Pod ikonou "workgroup" se zobrazí (smb://workgroup/) oba počítače s Ubuntu, při poklepu na ikony se jako vždy 0-4 jejich sdílených adresářů...

Prosím, jak nastavit síťku tak, aby

se zobrazily vždy sdílené složky
se zobrazily ty symé z GNOME i z Xfce
se počítače zobrazily v jedne pracovní skupině (např. workgroup)
se neměnil název sdílené složky, ani co do velikosti počátečního písmene

Co znamená složka print$ a ADMIN$?
Když nasdílím některé složky v Xfce, mají se sdílet i v GNOME?
Když je nasdílím i v GNOME, mají se zobrazovat dvakrát?
Když chci nasdílet nějakou složku, často se očervení a vrátí mi to (net usershare vrátil chybu 255: net usershare: cannot open usershare directory /var/lib/samba/usershares. Error Permission denied).

Nemám náhodou v té síťce bordel? :-)

Díky za rady...

Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
Re: Moje síťová loterie, aneb zabordelená samba...
« Odpověď #1 kdy: 28 Července 2008, 13:04:09 »
Pro začátek bych zkusil dát ty počítače do jedné skupiny (tj. buď workgroup, nebo omega) :)

Ty podivné názvy asi budou pokus windows o sdílení tiskárny a - kdovíčeho :)

http://wiki.ubuntu.cz/Samba

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re: Moje síťová loterie, aneb zabordelená samba...
« Odpověď #2 kdy: 28 Července 2008, 13:56:50 »
Pro začátek bych zkusil dát ty počítače do jedné skupiny (tj. buď workgroup, nebo omega) :)

Díky, to jsem udělal. Nazval jsem to workgroup, protože této skupiny jsem se neuměl zbavit. Už jsou všechny tři počítače v jedné skupině a funguje to spolehlivěji.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.