Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: webzine.smehlik.net  (Přečteno 2138 krát)

Oldřich Šmehlík

• Host
webzine.smehlik.net
« kdy: 28 Července 2006, 17:24:00 »
Zdravím,

na adrese webzine.smehlik.net jsem uvedl do provozu něco jako webzine (nejen) o Ubuntu.

Zatím přímo k Ubuntu vyšly následující články:

- Ubuntu 6.06 LTS (Dapper Drake) - Linux pro lidi - Recenze/návod na instalaci/motivační článek, dobré místo kam poslat začátečníka. (Napsal jsem to z rozhořčení nad recenzí Ubuntu Dapper Drake na serveru Živě.cz).
- Internet Explorer (nejen) v Ubuntu Dapper Drake - Jak zprovoznit Internet Explorer pomocí skriptu IEs 4 Linux.

... a následující zprávičky:

- Ubuntu Orange-look
- Aplikační menu SLEDu 10 v Ubuntu Dapper Drake
- VMware Server a server pro webhostéry na Ubuntu Dapper Drake
- Čtení/zápis NTFS v Ubuntu Dapper Drake a čtení/zápis Ext2/Ext3 ve Windows
- Instalace LAMPu na Ubuntu 6.06 LTS (Dapper Drake) pro začátečníky
- Jakou grafiku (možná) bude používat Ubuntu Edgy Eft
- The Ubuntu Counter Project

... a na část věnovanou Ubuntu se dostanete zadáním (pokud nezměním rozvržení kategorií):

- http://webzine.smehlik.net/category/gnulinux/ubuntu/

Tak. Teď by mně zajímalo, co si o tom myslíte, co jsem kde popletl, co byste napsali úplně jinak, co byste přidali a ubrali a jestli máte chuť se přidat a taky sepsat nějaký článek. :-)

P.S.: Omlouvám se za spamování, ale psát si něco pro sebe je trochu nuda. :-)

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
webzine.smehlik.net
« Odpověď #1 kdy: 28 Července 2006, 22:25:53 »
Děkuji za (dle mého názoru) kvalitní články, na svých stránkách na ně odkazuji případné zájemce o Ubuntu GNU/linux. Rád bych současně upozornil na některé drobnosti. Jsou to však opravdu jen kosmetické vady:
Citace: "Oldřich Šmehlík"
Ubuntu je distribucí vzniklou z Debianu, za níž stojí miliardář Mark Shuttleworth.
Z této věty nemusí být čtenáři zcela jasné, za jakou z oněch dvou distribucí vlastně ten tajemný M. S. stojí (ujasní si to o nějaké tři věty dál, takže se až tak moc neděje :)).

Dále by nebylo špatné nabídnout odkazy na zmiňované subjekty už v samotném článku - minimálně ty, na které neodkazujete v závěru (Užitečné odkazy). Např. Mark Shuttleworth, Debian, GNOME, KDE, XFCE atd.
Případným zájemcům by se možná hodily i odkazy na další screenshoty *ubuntu, např. na http://shots.osdir.com/. Věřte mi, že právě screenshoty jsou to, co lidi napoprvé nejvíce zaujme. Tedy hned vedle nabídky her, proto by možná nebylo špatné vložit přímo do vašeho článku screenshot s gnome-games, případně dalšími (Atomix, Open Civilization, nějakou tu 3D akci apod.)

Další drobné problémy bych viděl v sekci "Problémy".
Citace: "Oldřich Šmehlík"
Problémy

Žádná věc na světě není bez chyb a bez chyb není ani Ubuntu. Ačkoliv v tomto případě jde spíše o nedotaženosti, nedá mi to se o nich nezmínit.

*      V systému z licenčních důvodů chybí podpora formátů jako je například MP3. Doinstalovat ji je však práce na přibližně dvě minuty a jak na to je popsáno v příručce k používání zmíněné výše.

*      V některých případech se při instalaci programu nevytvoří zástupce na jeho spuštění v hlavním menu a musíte jej vytvořit ručně pomocí editoru nabídek Alacarte.

*      Čas od času si povšimnete drobných chybek v českém překladu. Jedná se o chyby v řádu prohozených dvou písmen, jednoho písmena chybějícího a neobjevují se nijak často, nicméně u operačního systému to působí trochu divně.
ad 1) To není chyba ani problém Ubuntu (vím, že to víte, ale čtenář o tom nemá ponětí). Bylo by dobré zmínit, že u nás (v EU) tyto licenční omezení neplatí (opravte mne pokud se mýlím).

ad 2) Nováček občas netuší, jakým příkazem se nově nainstalovaný program spouští. Většinou je příkaz shodný s názvem balíčku, pokud tomu však takto není, bývá obvykle ztracen. Zmínil bych možnost zjištění v synapticu, kam se co nainstalovalo (/usr/bin) a jak se to jmenuje.

ad 3) Zmínil bych možnost chybu nahlásit (třeba tady na fóru) a časem se dočkat opravy.

A nakonec věci, které budou nepochybně zaujatého zájemce zajímat (;)), už podle screenshotů nebo při vyzkoušení Live CD:

- Kde mám svoje "Céčko"?
- Kde je "Tento počítač (Dokumenty/Koš...)"?
- Jak si přidám svoje oblíbené fonty, bez kterých nemůžu žít? (Není to tak zjevné...)
- Proč, když jsem si něco rozvrtal a následně přeinstaloval jako ve Win, je to pořád ve stejném stavu? (~/.konfigurace)
- A opravdu nepotřebuji Antivirus/Firewall?
- Nemůžu něco snadno rozbít?
- Půjdou mi na tom moje oblíbené programy/hry z Windows?
- Jak často budu užívat tu strašlivou příkazovou řádku, o které jsem už toho tolik slyšel (a které se děsím)?
- Na stránkách EasyUbuntu není nic k normálnímu stažení, jen nějaké divné kódy v žlutých rámečcích, kam je mám proboha pastnout? Tomu že vy říkáte Easy?

Ale to už je možná námět na další článek...

Jere

• Stálý člen
  • **
webzine.smehlik.net
« Odpověď #2 kdy: 28 Července 2006, 23:43:20 »
Jakozto uplny zacatecnik si dovolim jen drobnou poznamku bokem :)

Ad 1) Tohle jsem jako zacatecnik nikdy nechapal. Prislo mi to jako az fanaticke lpeni na "open-source nebo nic".
Pokud to tedy neni mozne z nejakych pravnich duvodu, mely by IMHO lama-friendy distribuce pri prvnim spusteni napsat nejake upozorneni + tlaciko "ano, chci automaticky nainstalovat podporu uzavrenych formatu". (Ono se to nezda, ale pouhe odkomentovani par radku v nejakem textaku muze byt pro uzivatele zvykleho jen klikat ve Windows docela problem, znam to ze sveho okoli :)

Na rodinem PC uz asi tak pul roku bezi Fedora. Vzhledem k tomu, ze PC slouzi jen pro surfovani, nebyl problem s instalaci atd. Jen fonty porad vypadaly hrozne. Dalo mi hodne prace, nez jsem zjistil, ze freetype ve FC nema zapnuty bytecode interpreter, udajne protoze je sice "free", ale ne "open". Tohle mi uz prislo uplne uhozeny. Nez do distribuce zahrnout neco ne uplne otevreneho, tak radsi at si uzivatele kazi oci...

Je to tedy zpusobeno nejakymi pravnimi duvody a ne "open-source fanatismem"? :)

Nechci timhle rozpoutavat nejaky flame, berte to jen jako takovy vykrik do tmy cloveka, ktery az tak moc nevidi do "linuxove politiky" ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.