Děkuji za (dle mého názoru) kvalitní články, na svých stránkách na ně odkazuji případné zájemce o Ubuntu GNU/linux. Rád bych současně upozornil na některé drobnosti. Jsou to však opravdu jen kosmetické vady:
Ubuntu je distribucí vzniklou z Debianu, za níž stojí miliardář Mark Shuttleworth.
Z této věty nemusí být čtenáři zcela jasné, za jakou z oněch dvou distribucí vlastně ten tajemný M. S. stojí (ujasní si to o nějaké tři věty dál, takže se až tak moc neděje

.
Dále by nebylo špatné nabídnout odkazy na zmiňované subjekty už v samotném článku - minimálně ty, na které neodkazujete v závěru (Užitečné odkazy). Např. Mark Shuttleworth, Debian, GNOME, KDE, XFCE atd.
Případným zájemcům by se možná hodily i odkazy na další screenshoty *ubuntu, např. na
http://shots.osdir.com/. Věřte mi, že právě screenshoty jsou to, co lidi napoprvé nejvíce zaujme. Tedy hned vedle nabídky her, proto by možná nebylo špatné vložit přímo do vašeho článku screenshot s gnome-games, případně dalšími (Atomix, Open Civilization, nějakou tu 3D akci apod.)
Další drobné problémy bych viděl v sekci "Problémy".
Problémy
Žádná věc na světě není bez chyb a bez chyb není ani Ubuntu. Ačkoliv v tomto případě jde spíše o nedotaženosti, nedá mi to se o nich nezmínit.
* V systému z licenčních důvodů chybí podpora formátů jako je například MP3. Doinstalovat ji je však práce na přibližně dvě minuty a jak na to je popsáno v příručce k používání zmíněné výše.
* V některých případech se při instalaci programu nevytvoří zástupce na jeho spuštění v hlavním menu a musíte jej vytvořit ručně pomocí editoru nabídek Alacarte.
* Čas od času si povšimnete drobných chybek v českém překladu. Jedná se o chyby v řádu prohozených dvou písmen, jednoho písmena chybějícího a neobjevují se nijak často, nicméně u operačního systému to působí trochu divně.
ad 1) To není chyba ani problém Ubuntu (vím, že to víte, ale čtenář o tom nemá ponětí). Bylo by dobré zmínit, že u nás (v EU) tyto licenční omezení neplatí (opravte mne pokud se mýlím).
ad 2) Nováček občas netuší, jakým příkazem se nově nainstalovaný program spouští. Většinou je příkaz shodný s názvem balíčku, pokud tomu však takto není, bývá obvykle ztracen. Zmínil bych možnost zjištění v synapticu, kam se co nainstalovalo (/usr/bin) a jak se to jmenuje.
ad 3) Zmínil bych možnost chybu nahlásit (třeba tady na fóru) a časem se dočkat opravy.
A nakonec věci, které budou nepochybně zaujatého zájemce zajímat (

), už podle screenshotů nebo při vyzkoušení Live CD:
- Kde mám svoje "Céčko"?
- Kde je "Tento počítač (Dokumenty/Koš...)"?
- Jak si přidám svoje oblíbené fonty, bez kterých nemůžu žít? (Není to tak zjevné...)
- Proč, když jsem si něco rozvrtal a následně přeinstaloval jako ve Win, je to pořád ve stejném stavu? (~/.konfigurace)
- A opravdu nepotřebuji Antivirus/Firewall?
- Nemůžu něco snadno rozbít?
- Půjdou mi na tom moje oblíbené programy/hry z Windows?
- Jak často budu užívat tu strašlivou příkazovou řádku, o které jsem už toho tolik slyšel (a které se děsím)?
- Na stránkách EasyUbuntu není nic k normálnímu stažení, jen nějaké divné kódy v žlutých rámečcích, kam je mám proboha pastnout? Tomu že vy říkáte Easy?
Ale to už je možná námět na další článek...