Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chybné znaky v prohlížeči...  (Přečteno 2597 krát)

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
Chybné znaky v prohlížeči...
« kdy: 29 Července 2008, 21:03:08 »
Zdravím,
vím že se tady na znakovou sadu a diakritiku ptalo spousta lidí, ale na moje problémy jsem odpověď nenašel...
Mám webové stránky na win. serveru - znaková sada je všude cp1250. Pod Linuxem mi to samozřejmě chodí správně, znak.sada je rozpoznaná.... skoro! Nedávno jsem si nainstaloval na wab aplikaci pro tvorbu galerií - script je flash vs. php. a tam mi nejde vkládat text s diakritikou, prostě to místo "ěščřž" napíše "ěščřž". Jenže tohle se děje JEN pod Linuxem, ať už používám Firefox nebo IE přes Wine!! Když napíšu něco s diakritikou pod win. tak pod Lin. si to přečtu opět se správnou diakritikou.... První mě napadla chyba v té aplikaci, ale pak mě zarazilo to korektní chování pod Win.? Přitom pod Win. i Lin. se mi vše zobrazuje stejným fontem... zkoušel jsem i nastavit natvrdo vlastní znakovou sadu, ale chování je stejné. Je možné, že chyba je v té php aplikaci, i když si tahá charset ze serveru? (A tudíž má stejné "podmínky k životu" nezávisle na op. systému...) Používám redakční systém se spoustou dalších aplikací a chyby se vyskytují jenom v jedné... tak nevím???

Je nějaký způsob, jak jednoznačně určit, jestli je chyba v nastavení prohlížeče(počítače) a nebo rozhodně v té aplikaci?

Dík za každý tip
Tom

Pavel Půlpán

Re: Chybné znaky v prohlížeči...
« Odpověď #1 kdy: 29 Července 2008, 21:08:09 »
Používaj ty aplikace přístup k relačním databázím?

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
« Odpověď #2 kdy: 29 Července 2008, 21:10:20 »
Aj, moje neznalost.. co jsou to relační databáze?

Pavel Půlpán

« Odpověď #3 kdy: 29 Července 2008, 21:11:05 »
MySQL, PostgreSQL, SQLite, ... při přístupu do těchto databází to občas chce manuálně nastavit charset přenosu dat.

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
« Odpověď #4 kdy: 29 Července 2008, 21:19:17 »
No tak podle dokumentace se to do MySQL neplete, protože si to vytváří vlastní nezávislý xml soubor s daty a nastavením a zálohovat to jde jednoduše kopií těchto souborů... Jen k běhu to potřebuje DOM, GD, libXML, FreeType support - jestli to může souviset i s tímhle..??

Pavel Půlpán

« Odpověď #5 kdy: 29 Července 2008, 21:24:52 »
Problém je viditelně v tom, že ty data se ti tam ukládají v utf-8, což je v dnešní době dobře. Ale na tvých cp1250 mapovaných webovkách! Jestli jsem to tak nějak dobře pochopil, chce to buď upravit ten skript, ať pracuje ve znakové sadě cp1250, nebo webovky remaknout do utf-8.

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
« Odpověď #6 kdy: 29 Července 2008, 21:31:17 »
Představa, že něco budu převádět mě děsí... Pořád ale nechápu tu souvislost s op.sys.??? Ve Win. se mi znaky objevují správné, správně se uloží a pod Lin. je správně přečtu! Pod Lin. však psát a ukládat nejde...
Nějak se v tom nevyznám, ale děkuji za rady a trpělivost :)

Pavel Půlpán

« Odpověď #7 kdy: 29 Července 2008, 21:33:47 »
Ono stačí, když ty webovky nebo skript nemají jednodušše charset natvrdo nastavenej a používá se výchozí nastavení systému. S čímž je při vstupu dat samozřejmě klientskej počítač. Všechny moderní linuxový distra jednou na utf-8.

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
« Odpověď #8 kdy: 29 Července 2008, 22:53:00 »
Dík za nasměrování, asi máš pravdu - přibylo mi pár vrásek na čele, ale zase některé zmizely, že už aspoň tuším, kudy vítr vane...
Jen si nejsem jistý, pokud na utf-8 přejdu (ono už i Joomla! 1.0.15 je nativně utf - tak nejspíš budu do budoucna muset), jestli se mi zase nebudou hádat znaky při přístupu z Win. apod...?
Kdyby jsi měl ještě nějaký tip na spolehlivý návod pro převod MySQL... ;)

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
« Odpověď #9 kdy: 30 Července 2008, 01:39:08 »
tak nakonec to nebylo tak strašné - dumpnul jsem databázi, vytvořil na hostingu novou a naimportoval do ní upravenou zálohu, kde jsem všechny cp1250 přepsal na utf8.... Pár drobností k tomu a web mi jede na utf8----uf :)
To byla ta pozitivní zpráva, horší je, že ta webová aplikace, jak ji chci používat, mi diakritiku kroutí dál!?!?
Tak už zase nevím....???
Tom

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 30 Července 2008, 09:08:39 »
zkuste to v opeře popř bych se podíval ve firefoxu na > zobrazit informace o stránce a pak na ty jednotlivé části v textu..j

jinak ve win to funguje ve IE nebo FF? popř porovnejte ty získané informace..

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
« Odpověď #11 kdy: 30 Července 2008, 11:36:48 »
no, zatím jsem nějak nedošel k tomu, jak zprovoznit Flash v Opeře, ona si prostě o rozšíření neřekne, tak vidím jen prázdné místo...
Jinak pod Win. to jede dobře ve všem (FF,IE,...)

Informac o stránce hlásí utf-8 a ten text v ní najít nejde, protože se načítá přes script a není vidět...tak nějak.
A ty data se komolí už při vkládání. Když je vložím ve Win, tak pak se zobrazí korektně i v tom Flash rozhraní...

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
« Odpověď #12 kdy: 31 Července 2008, 18:22:25 »
No, už tápu pár dní...
...ještě mě napadla možnost, jestli není chyba v odchytávání znaků klávesnicí?? Může to být třeba i Flash playerem?

Je to docela pech, najít super aplikaci a nemít možnost s ní pracovat pod Linuxem = věčný problém alternativ k Windows, málo kdo programuje, aby to chodilo i jinde než u Pidiměku.

Kdyby někdo uměl udat směr, rád budu pokračovat v hledání řešení..?

Tom

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.