Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Automatické připojení swap při startu [vyřešeno]  (Přečteno 6418 krát)

Thomyy

• Návštěvník
Automatické připojení swap při startu [vyřešeno]
« kdy: 01 Srpna 2008, 23:19:11 »
Zdravím a prosím o radu. Dneska jsem si naistaloval Ubuntu a tak trochu tápu (jsem beginner)  :)
Jak nastavím, aby se swap připojoval automaticky při startu systému?
« Poslední změna: 08 Srpna 2008, 20:27:34 od Tomáš Pikálek »

3m9d

• Stálý člen
  • **
Re: Automatické připojení swap při startu
« Odpověď #1 kdy: 02 Srpna 2008, 00:37:12 »
Jak víte, že se nepřipojuje? :o SWAP používá systém snad automaticky, i když ho nenajdete v /media ani nikde jinde... Můžete zkusit nějaký monitorovací aplet, který by ukazoval vytíženost SWAPu ( http://wiki.ubuntu.cz/Screenlets nebo http://wiki.ubuntu.cz/Conky ) Nebo z čeho soudíte, že se nepřipojuje?
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

Thomyy

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Srpna 2008, 23:27:10 »
No, soudil jsem podle toho, že se v GParted nezobrazoval "klíček" u swapu a bylo možné dát možnost "Připojit svazek"... ???

Ondra K...

• Návštěvník
  • Věčný začátečník
    • Můj lehce offtopic blog
« Odpověď #3 kdy: 02 Srpna 2008, 23:32:18 »
prasácky by to šlo tím, že do /etc/rc.localpřidáte
Kód: [Vybrat]
swapon /dev/oddil_se_swapem Ale určitě se tu vymyslí lepší řešení
ASUS F3M-AP012 - AMD Sempron 1,8GHz, RAM 1024MB,GeForce GO 6100 se 64bit 8.04
---
A zatímco si na člověku smlsne kdejaká havěť, jeleni se klidně pasou. --- Tož jsem přeběhl na Arch :-)

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #4 kdy: 02 Srpna 2008, 23:37:13 »
prasácky by to šlo tím, že ..
to nepochybne ano. ale taky se staci podivat do fstab

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #5 kdy: 03 Srpna 2008, 01:00:01 »
Dejte sem obsah vašeho fstab - "cat /etc/fstab", potom vám řekneme, co dál :)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #6 kdy: 03 Srpna 2008, 10:06:13 »
Dejte sem obsah vašeho fstab - "cat /etc/fstab", potom vám řekneme, co dál :)
<< ja nic takoveho nereknu .. PTPD .. tyhle zaklady se kazdy musi naucit sam .. kdybys moc tapal, tak vez ze volba "noauto" zpusobuje v fstabu, ze se dany fs nepripojuje automaticky po startu

Thomyy

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 05 Srpna 2008, 17:36:44 »
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/sda1
UUID=ed65d619-3d57-45b9-8a13-dc248ba57de9 /               ext3    relatime,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda2
UUID=b9ffde23-ff48-45d6-9c52-9d90afc0c769 none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0

Napadlo mě, že by položka noauto znamenala, že se to autamaticky nepřipojí, ale je tam jenom jedno"noauto" a to u cd-romky... A navíc, nelze měnit fstab. Vždy to napíše, že nemám oprávnění:(

luisah

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 05 Srpna 2008, 18:39:55 »
Jdi do Systém - Správa - Sledování systému - záložka Zdroje - Mrkni na druhou položku Historie použití paměti a odkládacího prostoru a tam uvidíš zda tam máš Odkládací prostor se stanovenou velikostí (pokud tam bude je to ok).
V fstab tam swap máš, tak by to mělo být OK.
Že ti nejde editovat, samozřejmě, že ne.  Jsi v místě kde si můžeš pos... systém, proto se musíš přihlásit jako superuživatel (je mnoho způsobů). V tomto případě např. gksudo gedit /etc/fstab. Pak budeš moci dělat co je libo, ale pokud nevíš co děláš, popř. v případě problémů nevíš jak to vyřešit, tak by se v tom moc nerejpal. :)
Být tebou tak mrknu na wiki, kde máš vše popsané - mrkni alespoň na nějaké ty základy.
Řekl bych, že řešíš problém, který neexistuje.  ;)
« Poslední změna: 05 Srpna 2008, 18:46:11 od luisah »

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #9 kdy: 05 Srpna 2008, 21:09:27 »
Řekl bych, že řešíš problém, který neexistuje.  ;)
Není pravda :)  UUID označení totiž v případě swapu často selhává. Thomyy koukněte se na své disky v Gparted (Systém>Správa>Editor diskových oddílů), tam uvidíte oddíl se souborovým systémem "linux-swap", v tom samém řádku bude jeho označení..(něco jako /dev/sdaX) to označení si zapamatujte. Potom spusťte příkaz "gksudo gedit /etc/fstab", v tom souboru najděte řádek pod komentářem "# /dev/sda2", tedy "UUID=b9ffde23-ff48-45d6-9c52-9d90afc0c769 none            swap    sw              0       0", a ten přepište na "/dev/sdaX swap sw 0 0" --> /dev/sdaX nahraďte údajem, který jste si zapamatoval.  Problém by měl být vyřešen ;)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

JohnyN

• Host
« Odpověď #10 kdy: 05 Srpna 2008, 21:59:53 »
Zdravím, mal som podobný problém. Pomocou sudo vol_id /dev/sda2 zistite UUID jednotky a skontrolujte ho s tým s /etc/fstab, ak nesedí tak potom ho skopírujte a:
  • urobte zálohu starého fstab: sudo cp /etc/fstab /etc/fstab.backup
  • otvorte si gedit a upravte UUID: gksu gedit /etc/fstab

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 06 Srpna 2008, 09:13:42 »
Není pravda :)  UUID označení totiž v případě swapu často selhává.
zda /dev/sdX nebo UUID je podobne slozita otazka, jako "ze ktere strany loupat banan", ci zda jste little ci big endian. :-)
Ja u UUID zustal po jednom z upgradu, kdy se nasilne preslo na UUID (asi upgrade z DD na EE ci kdy to bylo) a problemu bylo jen par a za ty jsem si mohl sam.

Nicmene abych tu offtopic neblabolil, co jsem chtel napsat je, ze pokud pouzivate hibernaci apod., tak po "upravach" swapu
je dobre upravit /etc/initramfs-tools/conf.d/resume a pregenerovat initramfs, jinak je dost pravdepodobne, ze se notas z hibernace neprobere.

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #12 kdy: 06 Srpna 2008, 17:05:10 »
Na automatické zapnutí swapu stačí do příkazové řádky :
sudo swaponPro ostatní účastníky diskuze doporučuju
man swapon
Kupodivu jsem už několikrát řešil, že se po čisté instalaci či nějaké aktualizaci přestal swap připojovat.

Thomyy

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 08 Srpna 2008, 20:19:31 »
Děkuji všem... Problém vyřešen. V fstab byl špatně napsaný UUID, takže jsem ho přepsal a už to běží;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.