Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Root neni - jak zmenit rozliseni obrazovky  (Přečteno 2568 krát)

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
  • Narozen v komunismu, zemřu v komunismu.
Root neni - jak zmenit rozliseni obrazovky
« kdy: 05 Srpna 2008, 09:01:34 »
Ahoj, nainstaloval jsem Kubuntu 8.04 a jako noveho uzivatele me prekvapilo ze neni root. Chvilku jsem nadaval, az jsem si precetl tohle :

To znamená, že v Terminálu můžete používat sudo pro příkazy vyžadující rootovská oprávnění. Všechny programy v menu, které budou vyžadovat heslo (např. aplikace v menu Systém → Správa), použijí grafickou podobu sudo (zešedne obrazovka a objeví se políčko pro zadání hesla). Když sudo žádá o heslo, žádá o VAŠE UŽIVATELSKÉ heslo - to znamená, že žádné rootovské heslo není potřeba.

Me ale nektere veci jako napriklad rozliseni obrazovky, to potrebuju zmenit jako prvni, abych se v tom mohl zacit hrabat  :D na heslo nezeptaji a spusti se ten programek s nastavenim rovnou, ale zmenit tam nic (napr. to zrozliseni) nejde.

Takze dotaz je na to, jak to udelat ?

(Pochopil jsem, ze aktivace roota je pres sudo passwd root ?, ale jak to udelat bez toho, kdyz se aktivace roota nedoporucuje ?)

Predem dik za radu.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Root neni - jak zmenit rozliseni obrazovky
« Odpověď #1 kdy: 05 Srpna 2008, 09:07:24 »
Aku mas gr.kartu, ovladace a aky "programek" to nechce menit rozlisenie. Inak povedane mas nainstalovane ovladace aby si mohol menit rozlisenie?

V ubuntu roota aktivovat nemusis. V pripade ak potrebujes pravo root v terminali daj pred prikaz spominane sudo a ak potrebujes pravo root pre graficky program bud ho spusti cez terminal a daj pred neho gksu alebo to gksu daj pred prikaz v spustaci.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

premet

• Host
« Odpověď #2 kdy: 05 Srpna 2008, 10:02:29 »
Já myslím, že pro změnu rozlišení nepotřebuješ práva superuživatele  :) takže asi pravděpodobně nemáš v pořádku ovladače a proto ti nefunguje správné rozlišení.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 05 Srpna 2008, 10:47:19 »
Vpravo dole je tl. "administrovat". Pak to už půjde. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 05 Srpna 2008, 12:06:14 »
Vpravo dole je tl. "administrovat". Pak to už půjde. :)
Jojo, tohle dobře znám - když jsem experimentálně nasadil Kubuntu 7.04 na svého noťase, tak jsem byl celý nešťastný z toho, že mne nenechá nic nastavit - asi až po několika hodinách pátrání a nadávání jsem si toho tlačítka všimnul  :-*
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
  • Narozen v komunismu, zemřu v komunismu.
« Odpověď #5 kdy: 06 Srpna 2008, 08:15:42 »
hmm, mate asi pravdu, po restartu mi po spusteni KDE vyskoci hlaska o nenainstalovanem ovladaci na GK, zajimave s tim jsem se jeste u Linuxu nesetkal.
Dik.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.