Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu a místo na HDD  (Přečteno 2087 krát)

Kuba17

• Návštěvník
Ubuntu a místo na HDD
« kdy: 09 Srpna 2008, 18:44:30 »
Ubuntu jsem instaloval do PC na Windowsech přes program Wubi a instaloval jsem ho jako druhý OS, takže při spouštění PC mám na výběr zda WinXP nebo Ubuntu. Při instalaci jsem Ubuntu vyhradil 9GB místa, protože jsem ho instaloval jen tak na zkoušku a moc šancí jsem mu nedával, čekal jsem, že ho tak do týdne odinstaluju, ale nakonec jsem si Ubuntu oblíbil a ted mám v něm problém s místem, těch 9GB je pro mě málo. Jde to nějak přenastavit a vyhradit Ubuntu více místa? Nebo budu muset do Windowsů a zas ho odinstalovat a znovu nainstalovat a vyhradit mu větší místo na HDD?

Fracty

• Stálý člen
  • **
Re: Ubuntu a místo na HDD
« Odpověď #1 kdy: 09 Srpna 2008, 19:05:52 »
Dobrý den,

pokud to s ubuntu budete myslet vážně, tak bude asi opravdu lepší, když tu verzi ubuntu, kterou jste instaloval přes Wubi smažete. Pak si rozdělíte disk a vynahradíte ubuntu více místa a nainstalujete ho normálně jako opravdový OS vůči WinXP.

Získáte tím rychlost, opravdový *nix-like systém a další výhody...

problémy : odinstalace / zmenšení dosavadních oddílů a nová instalace už třeba v livecd

http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/Instalace
http://wiki.ubuntu.cz/Průvodce instalací
« Poslední změna: 09 Srpna 2008, 19:08:37 od Fracty »

Kuba17

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 10 Srpna 2008, 16:39:31 »
Dobrý den,
děkuji, tak jsem nakonec musel udělat formát disku protože jsem mezitím chytil na Windowsech vir a celkově nějak Windowsy blbly. Takže mám HDD rozdělený na několik oddílů, na jeden oddíl jsem dal WindowsXP a na další dva oddíly jsem nainstaloval normálně jako skutečný OS Ubuntu. Jenom mám zatím problémy s češtinou, něco je v češtině a něco v angličtině, např. na liště vlevo mám názvy menu v angličtině ale v těch menu (Applications, Places, System) je skoro vše v češtině.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 10 Srpna 2008, 17:06:24 »
Systém → Správa → Jazyková podpora ---> na instalační CD se nevejde celá čeština, ale jen část, zbytek by se měl stáhnout a nainstalovat automaticky při instalaci systému, ale občas se to nestane, tak to chce tomu trochu pomoci :).

Btw. doporučuji poinstalačního průvodce -- jsou tam v kostce vysvětlené věci, které většinou chtějí lidé nastavit po instalaci.

Kuba17

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Srpna 2008, 19:04:40 »
Jenomže v tom Systém → Správa → Jazyková podpora ... nemám na výběr žádný jazyk, tam jsem šel právě nejdřív, než jsem se tu zeptal, jenomže tam v podporovaných jazycích nic na výběr není.

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 10 Srpna 2008, 22:15:53 »
Nechci, aby má odpověď byla lakonická, nicméně jestliže jste systém ještě nijak neupravoval a nepředstavovalo by to pro vás nějaké nepříjemnosti, zkuste ho naistalovat znovu. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že se mi Ubuntu, jakkoliv v jedné verzi a na stejném počítači (se stejným připojením, roční dobou, dobou před úplňkem, množstvím piva v lednici apod.), ještě nikdy nenainstalovalo stejně. Každá instalace s sebou nesla odlišná specifika a úrovneň komplexity instalace se lišila... vždy.
Have you tried turning it off and on again?

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #6 kdy: 11 Srpna 2008, 01:28:56 »
zkusil bych získat seznam jazykových balíků
(vypíšu všechny balíky které mají v názvu language a dále to vyfiltruji - chci vidět jen ty které mají v názvu i cs)
Kód: [Vybrat]
sudo aptitude -s search language | grep csa pak je nainstaluji přes
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install balik1 balik2 balik3 ...

//edit: ten parametr -s za aptitude můžete klidně vynechat, používám jej pro simulaci akcí install apod. v aptitude i apt-get (provádí se to pak nasucho, takže vidím co všechno by se dělo kdybych opravdu instaloval, mazal ...)
« Poslední změna: 11 Srpna 2008, 01:32:06 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 11 Srpna 2008, 01:57:34 »
Nechci, aby má odpověď byla lakonická, nicméně jestliže jste systém ještě nijak neupravoval a nepředstavovalo by to pro vás nějaké nepříjemnosti, zkuste ho naistalovat znovu. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že se mi Ubuntu, jakkoliv v jedné verzi a na stejném počítači (se stejným připojením, roční dobou, dobou před úplňkem, množstvím piva v lednici apod.), ještě nikdy nenainstalovalo stejně. Každá instalace s sebou nesla odlišná specifika a úrovneň komplexity instalace se lišila... vždy.

Ony se totiž v průběhu instalace stahují aktualizace. A ty vycházejí i denně. Jiné vysvětlení mě nenapadá.
Xubuntu 12.04

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 11 Srpna 2008, 07:16:04 »
Tím to nebude, protože mám wifi, která na instalačním cd ovladače nemá, takže při instalaci se mi žádné aktualizace nestáhnou... Je to něco jako záhada hlavolamu...:-D
Have you tried turning it off and on again?

Kuba17

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 11 Srpna 2008, 09:13:50 »
kiklhorn: tak jsem to udělal podle toho jak jste mi poradil - vypsal jsem ty všechny balíky a pak vyfiltroval  co mají v názvu cs a ty jsem pak nainstaloval a restartoval PC a už je to všechno v češtině :). Moc Vám děkuji za pomoc ;).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.