Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: více OS ubuntu na jednom PC - jedno smazat  (Přečteno 1871 krát)

rakat

• Návštěvník
více OS ubuntu na jednom PC - jedno smazat
« kdy: 10 Srpna 2008, 12:26:51 »
Měl jsem už zaběhlé a nastvené ubuntu, pak jsem vložil liveCD s ubuntu, dal install, teď mi to v GRUBu při startu nabízí do jakého systému chci bootovat.. liveCD už v mechanice nemám. Rád bych to nové ubuntu odstranil, je tam k ničemu totiž.
Poradíte mi prosím, jak ho odstraním a přitom zanechám to původní bezezměny?
______rakat__

jirihuf

• Stálý člen
  • **
Re: více OS ubuntu na jednom PC - jedno smazat
« Odpověď #1 kdy: 10 Srpna 2008, 14:12:51 »
Předpokládám, že by mělo stačit smazat nepotřebné oddíly a poté obnovit Grub.. někde to na wiki je..;-)
Have you tried turning it off and on again?

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 10 Srpna 2008, 14:30:29 »
ano, vlastne jen staci z /boot/grub/menu.lst umazat ty nechtene polozky a pak si preformatujte (ci jinak poupravte) linuxove oddily te nove instalace.

JohnyN

• Host
« Odpověď #3 kdy: 10 Srpna 2008, 14:42:53 »
ano, vlastne jen staci z /boot/grub/menu.lst umazat ty nechtene polozky a pak si preformatujte (ci jinak poupravte) linuxove oddily te nove instalace.

NIE!
Tento postup sa dá použiť iba ak ste nedovolili novému Ubuntu nainštalovať vlastný GRUB. Ak ste ho ručne pridali do starého menu.lst zo starého Ubuntu, tak tento postup môžete aplikovať. Avšak, ak nové Ubuntu vytvorilo nový GRUB, tak po zmazaní linux. oddielov nového Ubuntu zmažete aj menu.lst pre GRUB. Po reštarte systému už nenabootujete ŽIADNY systém, pretože GRUB nenájde informácie o systémoch z menu.lst.

Flavicius

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Srpna 2008, 20:07:25 »
V tom případě stačí zkopírovat ten soubor na příslušný oddíl, nevidím v tom problém. Případně se dá grub jednoduše obnovit. Všechno je na wiki.
Za všechno může programování!
------------------------------------
Doporučuji všem, kteří nevědí, jakou si vybrat kravatu k obleku: http://vyberkravatu.cz

JohnyN

• Host
« Odpověď #5 kdy: 10 Srpna 2008, 20:15:07 »
V tom případě stačí zkopírovat ten soubor na příslušný oddíl, nevidím v tom problém.

Nestačí, pretože GRUB o veľkosti 512 bajtov, ktorý je v MBR načítava dáta z menu.lst, na konkrétnej partícii. Ak ten súbor aj skopírujete, GRUB nie je na toľko inteligentný, že tento súbor nájde aj na inej partícii (oddiely) a použije ten. Proste skončíte s chybovým hlasením GRUB Error a nejaké číslo. Vôbec nenabootujete. Už sa mi to tak stalo, takže viem o čom hovorím. Proste treba grub nainštalovať znova, pričom bude používať menu.lst zo správnej partície.

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 10 Srpna 2008, 21:28:26 »
Have you tried turning it off and on again?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.