Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: fonty v X window  (Přečteno 2559 krát)

hicadsum

• Návštěvník
fonty v X window
« kdy: 10 Srpna 2008, 22:11:30 »
Dobrý,
na nb (FSC Esprimo mobile V5535) mám ubuntu 8.04. Ovladač je vesa, rozlišení nativní.  Mám potíže s nastavením uspokojivého fontu zobrazovaného textu. V nastavení je defaultne Sans, zatrhnul jsem vyhlazování pro LCD, ale stále to není ono. Písmo je na okrajích jakoby rozmazané a poněkud mi to unavuje zrak. Předtím na XP bylo písmo zcela zřetelné, kontrastní a ostré. Zkoušel jsem i jiné fonty, doinstaloval jsem microsoft true type fonts (zkoušel Arial, Courier...), ale stále to vypadá jinak než v XP - hůř. Jaký font je používán v prostředí windows? Myslím jako v jakém fontu jsou defaultně popisky na záložkách, v menu atd.? Díky.

sandrick

• Aktivní člen
  • *
Re: fonty v X window
« Odpověď #1 kdy: 10 Srpna 2008, 22:46:38 »

Na tohle je tezka odpoved. Nekdo si ztezuje, ze na Linuxu nejsou fonty tak dobre citelne jako ve Windows. Ja jsem si toho nikdy nevsiml. Muzete se maximalne ujistit, ze mate 100dpi xfonts.

Jinak pod Linuxem exituje take implementace "ClearType" fontu. Nerekl bych ze je to nejak vyrazne lepe citelnejsi, ale vypada to vice jako ve Windows. Mozna to by Vam pomohlo.

Navod pro Ubuntu je:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=20976

qUAKER

• Host
« Odpověď #2 kdy: 11 Srpna 2008, 16:49:32 »
V nastavení fontů si zapni subpixel hinting.

hicadsum

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 12 Srpna 2008, 12:59:29 »
Problém byl v ovladači grafického adaptéru - měl jsem pouze zprovozněný vesa režim. Teď mám 2D ovladače přímo pro SiS 672 a písmo už v základu skvělé - s microsoftími fonty a vyhlazování pro lcd samozřejmě ještě o něco lepší...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.