Zdravím,
některým z vás by se mohla hodit tato vychytávka, díky které můžete použít svůj telefon jako jakýsi ovladač počítače.
Moje konfigurace (obdobný postup by měl fungovat i s jinými konfiguracemi, vyzkoušejte si to):
* Notebook, OS - viz. můj podpis

* USB Adaptér - Edimax Bluetooth EB-DGC1 (s podporou HID)
* Mobilní telefon - Sony Ericsson K790i (je nutná podpora HID profilů, každý lepší SE by ji už mohl mít)
Pokud tedy máte podobnou konfiguraci, můžeme pokročit dále. Ani zde se nevyhneme příkazové řádce a postupně zadáme následující příkazy:
Tímto příkazem načteme modul hidp (teoreticky je však možné, že ho již máte spuštěn, ale tímto snad nic nezkazíte)
sudo modprobe hidp
Dalším příkazem zjistíme adresu vašeho mobilního telefonu:
hcitool scan
Pokud je váš adaptér podporován, po chvíli se zobrazí adresa, tu si prosím zkopírujte (je ve tvaru 00:00:00:00:00:00).
Následujícím příkazem spustíme službu (démona) hcid, který spravuje všechna bluetooth zařízení.
sudo hcid
Poslední příkaz, který budeme potřebovat, je tento:
sudo hidd --connect 00:00:00:00:00:00
kde za 00:00:00:00:00:00
doplníte adresu svého mobilního telefonu.
Pokud vše proběhlo v pořádku, na mobilním telefonu se vám zobrazí (záleží na modelu aj.) otázka, jestli chcete spustit vzdálené ovládání. Potvrdíte a případně vyberete určitý HID profil - mě se osvědčil Desktop, který umožňuje ovládat myš (včetně podpory obou tlačítek myši), kromě toho můžete používat všechny směrové šipky, používat tabulátor či třeba enter. Prý existuje i možnost udělat si vlastní HID profil, to jsem zatím nezkoušel.
Zdroje HID profilůhttp://linux.softpedia.com/progDownload/Sony-Ericsson-HID-profiles-package-Download-27984.html- Na této stránce najdete sadu profilů pro některé linuxové programy. Osobně jsem vyzkoušel profil pro VLC, který funguje velmi dobře.

Pokud se vám návod bude líbit, umístím ho i na wiki. Zatím může obsahovat drobné chyby apod. Budu rád, když mě na ně upozorníte.