Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: [HOWTO] Ovládání PC přes bluetooth  (Přečteno 21746 krát)

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
[HOWTO] Ovládání PC přes bluetooth
« kdy: 12 Srpna 2008, 22:43:17 »
Zdravím,

některým z vás by se mohla hodit tato vychytávka, díky které můžete použít svůj telefon jako jakýsi ovladač počítače.

Moje konfigurace (obdobný postup by měl fungovat i s jinými konfiguracemi, vyzkoušejte si to):
* Notebook, OS - viz. můj podpis ;)
* USB Adaptér - Edimax Bluetooth EB-DGC1 (s podporou HID)
* Mobilní telefon - Sony Ericsson K790i (je nutná podpora HID profilů, každý lepší SE by ji už mohl mít)

Pokud tedy máte podobnou konfiguraci, můžeme pokročit dále. Ani zde se nevyhneme příkazové řádce a postupně zadáme následující příkazy:

Tímto příkazem načteme modul hidp (teoreticky je však možné, že ho již máte spuštěn, ale tímto snad nic nezkazíte)
Kód: [Vybrat]
sudo modprobe hidp
Dalším příkazem zjistíme adresu vašeho mobilního telefonu:
hcitool scanPokud je váš adaptér podporován, po chvíli se zobrazí adresa, tu si prosím zkopírujte (je ve tvaru 00:00:00:00:00:00).

Následujícím příkazem spustíme službu (démona) hcid, který spravuje všechna bluetooth zařízení.
sudo hcid
Poslední příkaz, který budeme potřebovat, je tento:
sudo hidd --connect 00:00:00:00:00:00kde za 00:00:00:00:00:00 doplníte adresu svého mobilního telefonu.

Pokud vše proběhlo v pořádku, na mobilním telefonu se vám zobrazí (záleží na modelu aj.) otázka, jestli chcete spustit vzdálené ovládání. Potvrdíte a případně vyberete určitý HID profil - mě se osvědčil Desktop, který umožňuje ovládat myš (včetně podpory obou tlačítek myši), kromě toho můžete používat všechny směrové šipky, používat tabulátor či třeba enter. Prý existuje i možnost udělat si vlastní HID profil, to jsem zatím nezkoušel.

Zdroje HID profilů
http://linux.softpedia.com/progDownload/Sony-Ericsson-HID-profiles-package-Download-27984.html
- Na této stránce najdete sadu profilů pro některé linuxové programy. Osobně jsem vyzkoušel profil pro VLC, který funguje velmi dobře. ;)

Pokud se vám návod bude líbit, umístím ho i na wiki. Zatím může obsahovat drobné chyby apod. Budu rád, když mě na ně upozorníte.
« Poslední změna: 13 Srpna 2008, 23:45:28 od Libor Šedivý »
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Flavicius

• Návštěvník
Re: [HOWTO] Ovládání PC přes bluetooth
« Odpověď #1 kdy: 13 Srpna 2008, 09:10:22 »
Super návod, škoda, že mám rozbitý bluetooth modul :(.
Za všechno může programování!
------------------------------------
Doporučuji všem, kteří nevědí, jakou si vybrat kravatu k obleku: http://vyberkravatu.cz

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #2 kdy: 13 Srpna 2008, 10:59:00 »
Já teď koupil jeden za 308 Kč u alzy, ale mají i levnější. To už se myslím dá.

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #3 kdy: 13 Srpna 2008, 12:06:14 »
Bluetooth: MSI - BToes 2.0 EDR Micro Dongle Obrázek zařízení
Telefon: Sony Ericsson K750i

Funguje bezvadně!
Škoda že nevidím na telefounu svojí plochu jako jsem to viděl u nějaké Nokie na Widlích. Na větší dálku by to alespoň chtělo zoom plochy v Compizu (ještě nevim jak vyřešit).
Volba Alt+tab na klávese "3" funguje špatně (1x stisk = přepnutí mezi hlavním a vedlejším oknem, ostatní nebere; 1x stisk a držení začne hrozně rychle přepínat mezi všemi okny).
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #4 kdy: 13 Srpna 2008, 12:16:02 »
ZDE je nějaké povídání o těch HID profilech, možná by tu někdo mohl vytvořit i jiné profily, není to zas tak složité. Ten profil "Desktop" opravdu nezvládá vše, co by "měl" umět, ale na myš atd. funguje dobře.

EDIT: Tak jsem si trochu hrál a výsledek je ZDE, není to zas tak těžké, stačí si přečíst návod od Sony Ericssonu a všeobecnou specifikaci HID. Tento HID profil "umí" psát v rozsahu A-L (malá i velká písmena díky tomu, že jsem tam přidal klávesu Caps Lock). Přidal jsem tam ještě podporu pro mezeru, mazání a enter. Též je možno skočit do menu pomocí klávesy F10, šipky jsou též podporovány, bohužel myš už se mi tam nevešla. Když bude zájem, udělám HID s podporou čísel plus písmen s diakritikou a zbytek abecedy.
« Poslední změna: 13 Srpna 2008, 23:31:09 od Libor Šedivý »

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #5 kdy: 13 Srpna 2008, 23:47:13 »
Neví náhodou někdo, jestli je podpora bluetooth (vč. balíčků bluez-gnome atp.) už v základní instalaci? Hodilo by se mi to vědět, kdybych tento návod chtěl dát na wiki.

menganito

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 14 Srpna 2008, 22:25:21 »
Čiastočne offtopic, ale vedel by mi niekto poradiť ako spárujem PC s mobilom v prostredí xfce?
Nikde som tu nenašiel nejakého normálneho správcu, pri pokuse o pripojenie akýkoľvek kód odmieta.
Inak za návod +1, takéto niečo som hľadal.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #7 kdy: 14 Srpna 2008, 23:37:07 »
A viděl jsi tento návod? Možná by ti mohl pomoci.  ;) http://neverhood.etomite.cz/~churchy/113-bluetooth-a-prenos-souboru-v-xfce/

campnula

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 15 Srpna 2008, 10:24:41 »
zkoušel jsem to s nokii n80 a prd. Tady je chybová hláška  : Can't get device information: Success.
Takže asi nic.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #9 kdy: 15 Srpna 2008, 12:38:42 »
Vím, že by to mělo fungovat normálně se Sony Ericssony, které umí HID profily, jak je to s Nokiemi nevím. N80 má HID profily? Mám dojem, že pro Symbian existuje nějaký prográmek, ale nevím, jak spolupracuje s Ubuntu. Jinak přenos souborů vám přes bluetooth funguje? Může být chyba i v USB Dongle, mám ještě jeden a ten si s Linuxem totálně nerozumí.
« Poslední změna: 15 Srpna 2008, 12:41:37 od Libor Šedivý »

Krtko

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 15 Srpna 2008, 12:47:03 »
ja na to pouzivam http://anyremote.sourceforge.net/. ma to aj dost profilov pre najbeznejsie aplikacie+da sa tym ovladat aj desktop.

2menganito: ja som to nastavil normalne pomocou gnome-bluetooth.

menganito

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 19 Srpna 2008, 17:05:51 »
A viděl jsi tento návod? Možná by ti mohl pomoci.  ;) http://neverhood.etomite.cz/~churchy/113-bluetooth-a-prenos-souboru-v-xfce/
Pekný návod, podľa podobného som postupoval, stále však končím s tou istou chybou: keď inicializujem pripojenie z telefónu, PC sa ma na kód neopýta, rovno odmietne pripojenie. Ikonu v paneli mám, všetko v bluetooth-properties nastavené ako churchy.
Môže to súvisieť s tým, že pri spúšťaní bluetooth-aplet mi vždy vypíše chybu
Bluetooth OBEX start failed: Invalid path?

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #12 kdy: 19 Srpna 2008, 18:09:20 »
Môže to súvisieť s tým, že pri spúšťaní bluetooth-aplet mi vždy vypíše chybu
Bluetooth OBEX start failed: Invalid path?
možná zabere - pod uživatelem (ne sudo) :
xdg-user-dirs-update
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #13 kdy: 19 Srpna 2008, 18:57:22 »
menganito: A v Gnome ti to jede? Jinak já spojení musím inicializovat z PC, z mobilu mi to též nejde. Občas se potýkám s drobnými problémy, ale s výše zmiňovaným postupem mi jede komunikace (při ovládání) výborně bez problémů.

Miro Hrončok

« Odpověď #14 kdy: 24 Srpna 2008, 13:38:41 »
Ani není potřeba pouštět příkaz, stačí zvolit v telefonu vzdálené ovládání a pokud už máte mobil definovaný v nastaveni modrého zubu, spáruje se to samo. VLC i Amarok fungují dokonale (v Amaroku jsem měl zkratky pomocí multimediálních čudlíků, takže jsem msuel nastavit jako alternativní ty původní, stačilo to dělat pomocí telefonu).

Moc moc děkuju.

Ještě hodlám přidělat do Amaroku dopředu a dozadu v historii playlistů, pak to sem zveřejním.

V tom návodu na wiki bych navrhoval udělat sekci pro konkrétní HIDy, vždycky obrázek, link na stáhnutí a drobnej popis.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #15 kdy: 24 Srpna 2008, 13:42:35 »
No, mě to bez toho příkazu nešlo, ale je pravda, že svůj telefon nemám v nastavení v počítači. Ještě jsem na to nepřišel ;). Spojení aktivuji zatím jen z počítače, obráceně mi to zatím nejde. Bude to asi tímto. Kde tedy mám nastavení konfigurovat (jaký soubor)? Jinak na wiki bych to dal, až bude ten můj návod trochu kvalitnější, abych mohl zapracovat i vaše postřehy atd. Ta sekce je dobrý nápad.

Miro Hrončok

« Odpověď #16 kdy: 25 Srpna 2008, 23:15:52 »
V nastavení bluetooth.
http://neverhood.etomite.cz/~churchy/wp-content/uploads/bt13.png -> nastavit se jako trusted.

Je potřeba mít spuštěno hcid.

Chtělo by to všechno vyzkoušet v čisté instalaci, aby se zjistilo, co jsme si tam už naklikali my a co tam bylo.

/etc/default/bluetooth:
############ HIDD
#
# To have Bluetooth mouse and keyboard support, get the
# Linux 2.6.6 patch or better from bluez.org, and set
# HIDD_ENABLED to 1.
HIDD_ENABLED=1
HIDD_OPTIONS="--server"
# to make hidd always use a particular interface, use something
# like this, substituting the bdaddr of the interface:
# HIDD_OPTIONS="-i AA:BB:CC:DD:EE:FF --server"
#
# remove '--master' if you're having trouble working with Ericsson
# T630 phones with hidd operational at the same time.

dosmanak

• Aktivní člen
  • *
  • JŮ HELE
« Odpověď #17 kdy: 26 Srpna 2008, 21:16:36 »
Asi jsem to nějak nepochopil. Mám Nokii 6300 a když udělám co bylo řečeno, ntb zahlásí, že jsem spojen, na mobilu blikne, že je aktivní BT spojení a pak zase zhasne. Žádnou nabídku mi to nehodí. Jaké HID profily mám mít, popřípadě kde je vzít? Jak se to spouští a tak.
Existuje vůbec taková funkce u nokií?
Omlouvám e za hloupý dotaz, ale nějak mit o nedochází.
DOSmaňák
Věčný začátečník

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #18 kdy: 27 Srpna 2008, 01:00:29 »
HID profily myslím Nokie nativně neumí, ale našel jsem jeden článek zde: http://www.chip.cz/cs/tipy-a-triky/komunikace/vlastni-bluetooth-hid-profily-pro-telefony-nokia.html. Je tedy potřeba nějaká java aplikace a "speciální sw vybavení" v počítači. Pokud ta java umí standard HID, tak máte vyhráno. Zkuste si nainstalovat tu javu a takto navázat spojení. Budu rád, když nám sem napíšeš, jak jsi dopadl, třeba to rozchodíme a já to budu moci přidat do návodu. :) Hodně štěstí!
« Poslední změna: 27 Srpna 2008, 01:02:14 od Libor Šedivý »

Miro Hrončok

« Odpověď #19 kdy: 27 Srpna 2008, 01:24:03 »
Hid je standardně záležitostí SE.

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #20 kdy: 27 Srpna 2008, 08:10:40 »
nutná podpora HID profilů, každý lepší SE by ji už mohl mít
P990i asi moc lepší není, protože jsem to v něm nikde nenašel ::) Asi to mobily se Symbian UIQ neumí, škoda... :'(

menganito

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 27 Srpna 2008, 08:37:41 »
NA symbian určite bude najaká aplikácia, ktorá to zvládne.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #22 kdy: 27 Srpna 2008, 12:13:48 »
Zkuste hledat Java/Symbian Aplikaci, která pracuje s HID. Mám taky dojem, že to existuje. Určitě ale existuje aplikace, která umí ovládat PC z Nokie atd., ale nevím, co si představit pod tím "speciálním" sw na straně počítače. Java s bluetooth pracovat umí, tak proč by nezvládla HIDy? ;)

Miro Hrončok

« Odpověď #23 kdy: 27 Srpna 2008, 13:55:45 »
Technicky to samozřejmě jde. Zůstává otázkou, jestli to někdo naprogramoval a vystavil na netu.
Podle mě je ta součást pro Windows jen aplikace na vytváření těch HIDů. Tzn. že k ovládání potřeba není.

Tohle funguje bezchybně ve Wine. (Trik: pokud chcete zadat třeba Ctrl+Alt+šipka, nebo Alt+Tab, ale tu zkratku sežere pracovní prostředí, zadávejte ji tak, jako by funkční klávesa byla ta co funkční není - podržte Tab a stiskněte Alt a pod.).

Miro Hrončok

« Odpověď #24 kdy: 28 Srpna 2008, 00:53:24 »
Vytvářím HID který je orientovaný na šířku.
Když chci aby pohyb joysticku nahoru emuloval pohyb myši doleva a pod., celé se to zblázní a výsledný pohyb je po diagonálách (kromě pohybu joysticku doprava, který je rpostě doprava, ačkoly soubor říká, že nahoru). Zvláštní je, že pokud pohyb úplně obrátím, funguje OK.

Můžete to testnout, prosím?

http://neverhood.etomite.cz/files/Xfce.hid
« Poslední změna: 28 Srpna 2008, 01:59:38 od Miro churchyard Hrončok »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.