Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Envy + 3D akcelerce = crash  (Přečteno 2020 krát)

cuba

• Návštěvník
Envy + 3D akcelerce = crash
« kdy: 13 Srpna 2008, 23:36:19 »
Ahoj nainstaloval jsem envy a s pomoci neho jsem nainstaloval nejnovejsí drivery ATI pro 3870.
Zaroveň jsem zapnul v nastavení 3D akceleraci a Xka se již nerozjeli.
Ukáže se pouze logo a loading a pak to skončí.
Neví prosím někdo jak tento problém napravit?
/nejpíše byla velká chyba, že jsem 3D akceleraci současně s catalist driverama:)
« Poslední změna: 14 Srpna 2008, 02:20:41 od cuba »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: envy + 3D akcelerce= crash
« Odpověď #1 kdy: 14 Srpna 2008, 09:57:50 »
Hmm, a z té černé obrazovky se dostanete do konzole (Alt+Ctrl+F1)? Co recovery mód, ten vám naběhne? Pokud ano, vypněte compiz a odinstalujte EVNY i s tím ovladačem, co vám tam nacpala.

Jinak pokud máte HD3870 a ne HD3870X2, tak bych doporučil nainstalovat ovladač ze stránek ATI (netuším, co je v ENVY) http://ati.amd.com/support/drivers/linux/linux-radeon.html a postupovat podle návodu na http://wiki.cchtml.com (v sekci Ubuntu - Hardy Heron - Metoda 2). Doporučuji předem zálohovat xorg.conf a vypnout compiz (efekty plochy).

Pokud máte HD3870X2, tak máte smůlu, ovladač tuto kartu zatím nepodporuje.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

cuba

• Návštěvník
Re: Envy + 3D akcelerce = crash
« Odpověď #2 kdy: 14 Srpna 2008, 12:39:05 »
Tak pomohl recovery mode. Děkuji za tip. Ještě bych se chtěl zeptat jakou má spojitost 3D akcelerace, která lze nastavit přímo v ubuntu a drivery které si nainstaluji třeba pomocí vaseho návodu nebo envy(je to program ktery právě ulehčuje instalaci ati, nvidia driverů).
jaký je v tom rozdíl? Je spatně zapínat 3D akceleraci v buntu a navíc instalovat drivery?

//Tak podle toho co jsem se docetl zde http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Hardy_Installation_Guide by mela být instalace driveru zarucena prave zaskrtnutím te 3D akcelerace:)

Tudíž by se nemuselo manualně nic instalovat. Pak zase ale nechapu proc vznikají ruzne vymoženosti na instalaci ovladaču pro ubuntu...

Díky
« Poslední změna: 14 Srpna 2008, 12:56:27 od cuba »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: Envy + 3D akcelerce = crash
« Odpověď #3 kdy: 14 Srpna 2008, 14:46:07 »
Tak pomohl recovery mode. Děkuji za tip. Ještě bych se chtěl zeptat jakou má spojitost 3D akcelerace, která lze nastavit přímo v ubuntu a drivery které si nainstaluji třeba pomocí vaseho návodu nebo envy(je to program ktery právě ulehčuje instalaci ati, nvidia driverů).
jaký je v tom rozdíl? Je spatně zapínat 3D akceleraci v buntu a navíc instalovat drivery?

//Tak podle toho co jsem se docetl zde http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Hardy_Installation_Guide by mela být instalace driveru zarucena prave zaskrtnutím te 3D akcelerace:)

Tudíž by se nemuselo manualně nic instalovat. Pak zase ale nechapu proc vznikají ruzne vymoženosti na instalaci ovladaču pro ubuntu...

Díky
1) K využití 3D potenciálu karty potřebujete správný ovladač. Teď si nejsem jistý, který je použit pro novější karty ATI po instalaci Ubuntu, ale myslím, že je to ovladač vesa, tedy všeobecný ovladač pro téměř všechny karty, který veškeré 3D vymoženosti, které umí vaše karta, nechává be zpovšimnutí a vše nechává na procesoru a 2D jendotce karty.

2) Pokud ve správci ovladaču zaškrtněte používat nesvobodný ovladač a vše proběhne OK, tak nic jiného instalovat samozřejmě nemusíte - pouze v případě problému je lepší nainstalovat nějakou novější verzi ovladače. V případě karty HD3870 jeproblém. Ovladač 8-3, který je součástí repozitářů Ubuntu, ji nepodporuje a proto je nutné nainstalovat nějaký novější, ideálně nejnovější (viz minulé odkazy).

3) Je nutné rozlišovat funkční 3D akceleraci (schopnost karty) a zapnuté 3D efekty.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.