Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Innstalacia Ubuntu  (Přečteno 7557 krát)

pistino0

• Návštěvník
Innstalacia Ubuntu
« kdy: 15 Srpna 2008, 15:23:25 »
Caute. Ja mam doma jeden strarsi PC na ktory by som chcel nainstalovat Ubuntu. Ale ked spustim instalaciu vyberiem ze ju chcem nainstalovat zacne nabiehat ten obrazok s ubuntu ale potom mi naskoci len cierna obrazovka a na nej blika ciarka (ako ked pisete ale vodorovna). Dalej ma to nepusti. Neviete niekto poradit v com by mohla byt chyba? dik

pistino0

• Návštěvník
Re: Innstalacia Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 15 Srpna 2008, 19:57:12 »
No moze to byt aj tym. To je stary PC tam ja RAM len 64mb. Ale neda sa to nejako obist? A este jedna otazka aky je rozdiel medzi Ubuntu a Xubuntu?
« Poslední změna: 15 Srpna 2008, 20:34:44 od pistino0 »

premet

• Host
« Odpověď #2 kdy: 15 Srpna 2008, 21:18:04 »
No s 64 MB ramkama moc u Ubuntu nepochodíš chlape  :). Rozdíl mezi Ubuntu a Xubuntu a Kubuntu a Fluxbuntu atd. je v jejich použitém grafickém prostředí. Ubuntu má Gnome, Xubuntu má XFCE, Kubuntu má KDE a Fluxbuntu používá Fluxbox. Pokud máš 64 MB RAM tak tak zkus to Xubuntu to je o dost míň náročnější než KDE nebo Gnome. Asi si tam budeš muset nainstalovat nějaké lehčí aplikace, které pak tolik nežerou a možná ješte lepší alternativa bude třeba Fluxbuntu nebo jiná distribuce s minimalistickým prostředím jako Openbox nebo Fluxbox a podobně.

pivik

• Host
« Odpověď #3 kdy: 15 Srpna 2008, 22:00:05 »
Xubuntu požaduje minimálně 128 MB RAM, takže ani to ti nepojede...

pistino0

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 16 Srpna 2008, 06:26:30 »
OK teda dik  ale napriklad XP tam ide celkom fajn. A z tych verzii Damn small linux alebo Puppy Linux neviete kde je nieco aj po cesky? alebo teda co by sa tam hodilo a aby to bolo aj v cestine?
« Poslední změna: 16 Srpna 2008, 06:43:43 od pistino0 »

JohnyN

• Host
« Odpověď #5 kdy: 16 Srpna 2008, 09:31:22 »
Dobré ráno,
skúste Fluxbuntu, derivát Ubuntu, ktorý na miesto GNOME grafic. prostredia používa Fluxbox. Možno by ale bolo lepšie riešenie pozhánať aspoň ďalších 64MB RAM, ideálne by bolo mať aspoň 256MB RAM, to by už aj Xubuntu bežalo krásne s Firefoxom a OpenOfficeom.

pistino0

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 17 Srpna 2008, 13:52:08 »
caute. Prosim vas ako sa instaluje verzia z AlternateCD? Je na internete na to nejaky navod?
« Poslední změna: 17 Srpna 2008, 15:12:53 od pistino0 »

JohnyN

• Host
« Odpověď #7 kdy: 17 Srpna 2008, 15:46:55 »
caute. Prosim vas ako sa instaluje verzia z AlternateCD? Je na internete na to nejaky navod?

Je to rovnaké ako inštalácia z Live CD, iba s tým rozdielom, že vám nebeží pekné grafické prostredie ale konzola, pozrite si obrázok.
EDIT: Video z inštalácie Ubuntu cez alternate CD z Ubuntu screencast.
Na PC so 64MB RAM sa vám Ubuntu pravdepodobne nainštaluje, ale nemá zmysel spúšťať grafické prostredie, teda aspoň nie GNOME. Bude treba doinštalovať nejaký window manager ako fluxbox, openbox atď. Ale to už môžte rovno nainštalovať Fluxbuntu, ušetríte si mnoho času a ako neskúsený užívateľ nezvládnete len tak nainštalovať fluxbox do Ubuntu cez konzolu!
« Poslední změna: 17 Srpna 2008, 15:55:55 od Ján Nosko »

pistino0

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 18 Srpna 2008, 07:13:49 »
Takze ked nainstalulem to aletrnate CD tak tam budem musiet este doinstalovat tenwindow manager? tak to asi nic

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 18 Srpna 2008, 08:25:35 »
Ne, z alternate(desktop verze) se nainstaluje i grafické rozhraní. Pouze verze "server" je bez GUI. Co si tak přečíst popis u těch dister?

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Marcelius

• Návštěvník
  • ...super načural...
« Odpověď #10 kdy: 18 Srpna 2008, 09:40:39 »
Zdravim, mam nejake strasie ram, konkretne 3ks 64mb/133 a fakt neviem co s nimi. Ak mas volne sloty a chces ich, tak ti ich mozem poslat. Su zadara, len s postou by sme sa nejako dohodli ak chces.
elá hop...

pistino0

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 18 Srpna 2008, 11:51:55 »
No mohli by sme sa lebo nejake zhanam:)

JohnyN

• Host
« Odpověď #12 kdy: 18 Srpna 2008, 11:57:49 »
No na 256MB RAM už v pohode pobeží aj Xubuntu a myslím, že aj práca v OpenOffice bude celkom svižná  ;)

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
« Odpověď #13 kdy: 18 Srpna 2008, 12:06:39 »
pistino0: V počítači jsou většinou jenom 3 sloty, takže se 64MB se dostaneš jenom na 192MB.
Na co ten pc máš? Jestli to máš jenom na data a jedeš na nějakym dalšim, tak je nejjednodušší si z toho udělat domácí server bez gui ke kterému budeš přistupovat přes sshčko nebo tak.. Člověk se tak i hodně zdokonalí, zvykne si a bude to i rychlejší. :-)
Já osobně mam jeden stroj, momentálně bez ram/tedy s jednou s vadnými adresami. :-)
Chci si z toho udělat server, kterej by byl připojenej čistě k síti bez nějakých dalších zbytečných periferií, jako monitor, klávesnice atd. PC jde startovat pomocí LANky a přes ssh i vypínat, takže by to bylo ideální.. Bych ten komp neviděl dokud by se mu něco nestalo. :-)

PS: na aukru se dají koupit i 512MB ramky pokud tam chceš nějaký to gui aby ti tam dobře šlapalo
« Poslední změna: 18 Srpna 2008, 12:18:33 od Czario »

Marcelius

• Návštěvník
  • ...super načural...
« Odpověď #14 kdy: 18 Srpna 2008, 13:57:23 »
No mohli by sme sa lebo nejake zhanam:)

ok, tak 1ks by som dal Czario a 2ks tebe. Som ich skusal a su dobre.
napis mi mail s adresou a nejako sa dohodneme s postovnym.
elá hop...

vige

• Návštěvník
Instalace
« Odpověď #15 kdy: 18 Srpna 2008, 18:29:44 »
Ahoj, potřebuju se zeptat. Chtěla bych mít spuštěné win a ubuntu zároveň. Stáhla a naistalovala jsem VirtualBox a přes něj teď instaluju Ubuntu. Došlo na nastavení při instalaci, ptá se mě to tam, jak chci rozdělit disk. Je tu jen Asistované - použít celý disk nebo Ručně. Když dám použít celý disk, myslí se tím ten virtuální. Nenadělá mi to neplechu v počítači. Zůstane mi tam všechno? Asi se ptám jako blbec, ale teď jsem si fakt nebyla jistá, počítač není můj :)

luisah

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 18 Srpna 2008, 18:37:04 »
Ahoj, potřebuju se zeptat. Chtěla bych mít spuštěné win a ubuntu zároveň. Stáhla a naistalovala jsem VirtualBox a přes něj teď instaluju Ubuntu. Došlo na nastavení při instalaci, ptá se mě to tam, jak chci rozdělit disk. Je tu jen Asistované - použít celý disk nebo Ručně. Když dám použít celý disk, myslí se tím ten virtuální. Nenadělá mi to neplechu v počítači. Zůstane mi tam všechno? Asi se ptám jako blbec, ale teď jsem si fakt nebyla jistá, počítač není můj :)
Pokud to přes něj myslíš, že jsi si spustila instalaci ubuntu ve virtualboxu - ne nic se nestane, myslí tím jen místo, které jsi vyhradila ve virtualboxu (tedy virtuální disk). Prostě ti nainstaluje ubuntu "do Virtualboxu".
« Poslední změna: 18 Srpna 2008, 18:39:15 od luisah »

vige

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 18 Srpna 2008, 18:41:43 »
luisah: ok. dík. Myslela jsem si to, ale radši se zeptám

pistino0

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 18 Srpna 2008, 20:29:11 »
Czario
No mas pravdu ten PC mam len tak a puzivam druhy. To s tym "serverom" by sice bolo zaujimave len absolutne neviem co by som k potreboval ale to z tym ucenim mas zase pravdu ze by som sa naucil. A neviem ci by to na to stacil ten PC to je len Pentium3 ale zase HDD ma 150GB. Ty s tym mas najake dlhsie skusenosti ale tak? Mna na nete zaujal Linux a tak som ho chcel na nom skusit.

Czario

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 18 Srpna 2008, 21:35:52 »
pistino0: já už používám jenom linux a jeden člověk většinou 2 PC nepotřebuje, proto ten druhý chci mít přístupný přes můj notebook. Nic na tom neni, už jsem se vzdáleně připojoval x-kráte. Ve windows se k linuxu můžeš připojit pomocí jednoho prográmku. Všude je plno návodů, kde popisují co a jak viz třeba wiki a ssh...
jinak pro začátečníky kteří to myslí s linuxem vážně doporučuji linux vyzkoušet na liveCD, pokud to na pc jde bez problémů, tak dát linux jako hlavní operační systém a do virtualboxu dát windows. (pokud to nelze, nebo není vše úplně ok, tak dualboot a snažit se používat jenom linux)
Ale linux s virtualbox s windows je nejlepší řešení pro přechod na linux. Stačí proto nějakých 1GHz a nějaký ten gigáček procák (jedou na jednom pc pak 2 systémy zároveň, když jsou windows zaplé)

jinak na linuxech jede i moje babička, takže.. ;-)

pistino0

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 19 Srpna 2008, 20:35:43 »
Czario
No vsak o to mi ide na jednom PC chcem Linux odskusat ze aky je a naucit sa v nom robit. a ty na tom tvojom serveri pouzivas ako OS to Ubuntu pre server?

Czario

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 19 Srpna 2008, 20:51:31 »
pistino0: ubuntu pro server je určitě dobrej, ale chci tam dát debian, abych se seznámil i s jinou distribucí (ale je to v podstatě to samé)

pistino0

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 20 Srpna 2008, 07:54:37 »
Czario
No jasne ja som nevedel ze co je to ten debian tak to je tiez nejaka distribucia od linuxu.

vige

• Návštěvník
Odinstalace
« Odpověď #23 kdy: 20 Srpna 2008, 19:30:14 »
Jak odistaluju Ubuntu z VirtualBoxu? Stačí dát prostě smazat, nebo musim nějak jinak... Díky :))

Czario

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 20 Srpna 2008, 19:38:58 »
vige: stačí tak... ;-)
virtualbox je virtuální PC, nikam se nic neinstaluje.. Je to v podstatě jako když si založíš novej dokument.. smažeš ho a už neexistuje. ;-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.