Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: web - otaceni a pohyb obrazku  (Přečteno 6337 krát)

truhlik

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1626
    • Zobrazit profil
web - otaceni a pohyb obrazku
« kdy: 16 Srpna 2008, 13:11:21 »
Zdravim vespolek,

potreboval bych poradit. Jde mi o to vytvorit webovou stranku na ktere bude priblizne 4-8 malych obrazku, umistenych do kruhu. Po kliknuti na jeden z obrazku by se cely kruh otocil tak, aby se obrazek na ktery uzivatel klikl dostal napriklad dolu doprostred.

UTFG jsem pouzil, ale nejsem o moc chytrejsi. V cem byste danou webovou stranku vytvorili? Javascript, Flash, ... ? Nesetkal jste se nekdo s necim podobnym na nejakem webu, kde bych se mohl inspirovat?

Diky, staci kdyz me natuknete. Nebo aspon kde dale hledat.
« Poslední změna: 16 Srpna 2008, 14:14:43 od qUAKER »
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

Milan Šťovíček

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 35
    • Zobrazit profil
    • www.stovicek.name
Re: web - otaceni a pohyb obrzku
« Odpověď #1 kdy: 16 Srpna 2008, 13:19:56 »
Ahoj,

zkus se podívat na "JQuery". Je to Javascriptová knihovna, pomocí které snadno dokážeš takřka cokoliv :o)

Na webu se uvádí i mnoho příkladů.

S pozdravem Milan Šťovíček

Martin - ViPEr*CZ*

Re: web - otaceni a pohyb obrzku
« Odpověď #2 kdy: 16 Srpna 2008, 13:31:19 »
Nebo to taky určitě půjde ve flashi udělat... jestli se někdo nenajde kdo ti to udělá (při čemž o tom pochybuju), tak hledat na googlu nějaký příklady ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

truhlik

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1626
    • Zobrazit profil
Re: web - otaceni a pohyb obrazku
« Odpověď #3 kdy: 16 Srpna 2008, 14:25:56 »
Javascript jsem zkousel nejdriv, ale s kazdym novym objektem jsem pridaval nekolik dalsich funkci a faktorialne to rostlo. Takze to nebylo dobre reseni, kazdopadne verim ze by se dala napsat jedna funkce, ktera by to ovladla cely, ale na to sem nemel vedomosti.

O Flashi jsem premyslel pote, ale na ten se toho prave taky moc nenasel, hlavne s nim umim uplny h****.

Kazdopadne zatim dekuji za nakopnuti spravym (doufam) smerem.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

Flavicius

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 87
    • Zobrazit profil
Re: web - otaceni a pohyb obrazku
« Odpověď #4 kdy: 19 Srpna 2008, 14:44:24 »
Mohu zeptat, jestli je taková s dovolením pitomost požadavek zákazníka, nebo to chceš pro osobní použití (že se ptám, samozřejmě druhá možnost)?

Pokud je to opravdu nutné, použij javascript, flashe se každopádně vyvaruj. Jestli pořádně neumíš javascript, tak se ho prvně nauč a pak se snaž dělat takové věci :).

Případně se může najít dobrá duše, která ti to udělá s trochou štěstí zdarma... nebo najdeš příklad v js skladištích.
Za všechno může programování!
------------------------------------
Doporučuji všem, kteří nevědí, jakou si vybrat kravatu k obleku: http://vyberkravatu.cz

truhlik

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1626
    • Zobrazit profil
Re: web - otaceni a pohyb obrazku
« Odpověď #5 kdy: 19 Srpna 2008, 14:54:42 »
Tak napul, zcasti pozadavek a zcasti hrani. Kazdopadne jim na tom ukazu, ze vytvorit takovy web je proti srsti snad vsemu.  :)

Nejlepe bych chtel nekde najit aspon ukazku. Zatim jsem udelal pohyb dvou objektu, ale cim jich tam je vic tak tim je to slozitejsi. Mam dokonce i dokonalou predstavu jak by se to melo udelat, ale zatim na to nemam vedomosti.

Kazdopadne mate pravdu, ze je potreba zacit od zacatku.

PS: Nemate nekdo nejaky tip na dobre stranky, kde se daji stahnout hotove scripty. = skladiste
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4807
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: web - otaceni a pohyb obrazku
« Odpověď #6 kdy: 19 Srpna 2008, 16:06:31 »
co zkusit napsat nějakou swap image funkci která by na základě čísla kliknutého obrázku vracela src obrázku který se má na zobrazit jako [číslopozice]vní.  Všechny pozice(jména) obrázků přes onclick navázat na tuto jedinou funkci která v cyklu  přes DOM změní img src každého obrázku.

Algoritmus mi napadá následující:

v posun držím aktuální posun f1.jpg oproti pozici "Image1", průběžně počítám název souboru na pozici "Image1" a cyklem for dopočítávám názvy na ostatních pozicích

základní stav:
posun=0
cyklus generuje
<img src="f1.JPG" id="Image1" />
<img src="f2.JPG" id="Image2" />
<img src="f3.JPG" id="Image3" />
<img src="f4.JPG" id="Image4" />

klikne na 3
nový stav pozice "1" = 3(kliknuto) = 3mod4 = 3 + 0(posun) = 3
uložím si posun=posun+3(kliknuto)-1 = 0+3-1 = 2mod4 = 2
cyklus generuje
<img src="f3.JPG" id="Image1" />
<img src="f4.JPG" id="Image2" />
<img src="f1.JPG" id="Image3" />
<img src="f2.JPG" id="Image4" />

klikne na 4 (f2)
nový stav pozice "1" = 4(kliknuto) = 4mod4 = 0 + 2(posun) = 2
uložím si posun=posun+4(kliknuto)-1 = 2+4-1 = 5mod4 = 1
cyklus generuje
<img src="f2.JPG" id="Image1" />
<img src="f3.JPG" id="Image2" />
<img src="f4.JPG" id="Image3" />
<img src="f1.JPG" id="Image4" />

klikne na 4 (f1)
nový stav pozice "1" = 4(kliknuto)  = 4mod4 = 0 + 1(posun) = 1
uložím si posun=posun+4(kliknuto)-1 = 1+4-1 = 4mod4 = 0
cyklus generuje
<img src="f1.JPG" id="Image1" />
<img src="f2.JPG" id="Image2" />
<img src="f3.JPG" id="Image3" />
<img src="f4.JPG" id="Image4" />

--------
cyklus je jen: i=1 to 4 (za 4 si zde doplňte počet obrázků, stejně jako kdekoliv mod4 bude modulo počet obrázků)
Y=(i-1)mod4 +"stav pozice 1"
document.src[Image i] = název fY.jpg

Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Jiří :Kačer: Voseček

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 667
  • občasný návštěvník
    • Zobrazit profil
    • Můj weblog
Re: web - otaceni a pohyb obrazku
« Odpověď #7 kdy: 19 Srpna 2008, 19:34:42 »
Tohle je jasné zadání pro Flash animaci. Flash 8 (30 denní trial) funguje perfektně ve Wine a to co chceš uděláš docela v pohodě, není to těžký.
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Re: web - otaceni a pohyb obrazku
« Odpověď #8 kdy: 19 Srpna 2008, 20:36:17 »
scriptaculous...

Kód: [Vybrat]
document.observe('dom:loaded', function(){
    //pro vsechny obrazky s tridou circle odchytni klik a pust fci rotate
    $$('img.circle').each(function(el) {
       el.observe('click',rotate.bind(el))
    }, this);
});

function rotate()
{
    //tady naimplementuj killhornuv algoritmus; k properties obrazku, na kterej bylo kliknuto
    //pristupujes pomoci this.property  -  treba this.src, this.id etc..
    //pokud potebujes ziskat element podle id pouzil $('id_prvku').property
}

good luck
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

truhlik

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1626
    • Zobrazit profil
Re: web - otaceni a pohyb obrazku
« Odpověď #9 kdy: 20 Srpna 2008, 14:52:23 »
...
Ja bych potreboval, aby na strance byl videt presun obrazku, jestli jsem pochopil dobre (i prez svoje slabe znalosti) tak tvuj skriptik by byl pouze na vymenu. Kazdopadne jako alterniva pripadne neco z toho by se urcite dalo pouzit. Diky

Tohle je jasné zadání pro Flash animaci. Flash 8 (30 denní trial) funguje perfektně ve Wine a to co chceš uděláš docela v pohodě, není to těžký.
Taky jsem myslel, ze flash by to mohl umet. Ale predstavuji si to tak ze stranka bude jedna velka animace. A pokud kliknu dovnitr animace na obrazek1 tak se spusti animace1 a pokud kliknu na obrazek tak se spusti animace2 atd. Je tohle schopen flash udelat?

...
good luck
Diky, rozhodne se taky bude hodit.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4807
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: web - otaceni a pohyb obrazku
« Odpověď #10 kdy: 20 Srpna 2008, 16:14:51 »
Flash s action script - to bude zřejmě ta správná volba. Je možné se velice rychle naučit základy na základě tutoriálů - zkoušel jsem to před lety (ještě bez action scriptu), tutoriály byly myslím přímo v helpu, na stránkách macromedií byl ke stažení i hezký český manuál. Jak je to dnes když je koupil Adobe netuším.

Osobně mám názor že flash na webové stránky které mají za úkol poskytovat informace nepatří a skriptovat se má na straně serveru (pak si stránky prohlédnete i v linksu), ale pokud se má jednat o nějakou grafickou prezentaci tak proč ne.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

truhlik

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1626
    • Zobrazit profil
Re: web - otaceni a pohyb obrazku
« Odpověď #11 kdy: 20 Srpna 2008, 16:25:45 »
Osobně mám názor že flash na webové stránky které mají za úkol poskytovat informace nepatří a skriptovat se má na straně serveru (pak si stránky prohlédnete i v linksu), ale pokud se má jednat o nějakou grafickou prezentaci tak proč ne.

Jojo tak s tim souhlasim, taky se snazim presvedcit, ze je to naprosta blbost.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Re: web - otaceni a pohyb obrazku
« Odpověď #12 kdy: 20 Srpna 2008, 16:36:39 »
jasny. samozrejme to resilo jen presun (mam dojem ze o animaci si nic nepsal). v js frameworkach animace jsou, ale je to cesta dost pekelna, trahava a oku ne prilis lahodici - respektive, nikdy to nebude tak plynuly a funky jako ve flashi....
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

truhlik

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1626
    • Zobrazit profil
Re: web - otaceni a pohyb obrazku
« Odpověď #13 kdy: 20 Srpna 2008, 16:39:44 »
Uz jsem si to taky precetl. V prvnim prispevku nic o animaci neni jen o presunu. Tak to se omlouvam za nepresnost.

A jak je to s kompatibilitou a narocnosti? Kompatibilita je zavisla pouze na flash playeru?
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4807
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: web - otaceni a pohyb obrazku
« Odpověď #14 kdy: 20 Srpna 2008, 16:46:48 »
Taky jsem myslel, ze flash by to mohl umet. Ale predstavuji si to tak ze stranka bude jedna velka animace. A pokud kliknu dovnitr animace na obrazek1 tak se spusti animace1 a pokud kliknu na obrazek tak se spusti animace2 atd. Je tohle schopen flash udelat?
Tohle se tak chová a je také ve flashi:
http://formes.cz/pohled-na-kolekci-tehotenske-mody.htm
(netvořil jsem to, jenom překládal, zdrojáky ale bohužel poskytnout nemůžu)
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Re: web - otaceni a pohyb obrazku
« Odpověď #15 kdy: 20 Srpna 2008, 18:40:02 »
Taky jsem myslel, ze flash by to mohl umet. Ale predstavuji si to tak ze stranka bude jedna velka animace. A pokud kliknu dovnitr animace na obrazek1 tak se spusti animace1 a pokud kliknu na obrazek tak se spusti animace2 atd. Je tohle schopen flash udelat?
Tohle se tak chová a je také ve flashi:
http://formes.cz/pohled-na-kolekci-tehotenske-mody.htm
(netvořil jsem to, jenom překládal, zdrojáky ale bohužel poskytnout nemůžu)
tak tohle udelas v js taky :) ale asi to nebude tocici se kolo, ze? :))
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4807
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: web - otaceni a pohyb obrazku
« Odpověď #16 kdy: 20 Srpna 2008, 19:18:28 »
tak tohle udelas v js taky :) ale asi to nebude tocici se kolo, ze? :))
vždyť je jedno jestli se pohyb naváže na čáru nebo křivku, je to furt to samé  ;)
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.