Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vadná operační paměť (chybky v paměti) / memtest  (Přečteno 2852 krát)

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
Vadná operační paměť (chybky v paměti) / memtest
« kdy: 17 Srpna 2008, 19:10:53 »
Ahoj, memtest mi našel pár chybek na operační paměti.

Zajímalo by mě, pár věcí.
- Jde v biosu zakázat nějaké vadné adresy v OP? (asi ne, nic jsem nenašel)
- Provede se správně instalace z cd a internetu, když je vadná OP? (asi ne co, data frčej přes OP)

- Potřebuji nějaké info/odkazy/cokoliv k možnosti jak v linuxu zamezit použití vadných adres v operační paměti, někde jsem viděl hlášku, že je to možné pomocí nějakého linuxového modulu, nebo jestli je přímo nějaký soubor, kam se to dá napsat??

trypek

• Návštěvník
Re: Vadná operační paměť (chybky v paměti) / memtest
« Odpověď #1 kdy: 17 Srpna 2008, 19:21:46 »
a dá sa na ten memtest spolehnút?
robí ti tá ramka nejaké problémy?
lebo memtest na nových ramkách mi také našel nejaké problémy, ale nevšimel sem si, že by mito robilo nejaké problémy.

Czario

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 17 Srpna 2008, 20:16:18 »
Bios hlásí test memory failt, ale počítač s onou ramkou nastartuje. Ramka je postaršího typu SDRAM. Byla na jednom počítači s win98 a když se objevila ona hláška biosu, tak se začali dít zajímavé věci. :-D Musel jsem tam dát jednu ramku z jiného PC kde byli 2, ale zjistil jsem, že ta druhá je vadná totálně a tak pro něj zůstala jen ta poškozená. Chtěl jsem si z něj udělat domácí server, kterej by byl připojenej jenom do sítě, žádný monitor, žádná klávesnice. Čistě pc s kabelem do ethernetu přes kterej by se i startoval a ovládal... Hezká idea.. :-)

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #3 kdy: 18 Srpna 2008, 10:02:41 »
Řešení existuje (použít memtest), ale myslím že ho nikdo ještě nezkoušel. Tedy jseš první nedobrovolník :)
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=6569.msg46382#msg46382
Jinak s tou instalací nevim...
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

Czario

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 18 Srpna 2008, 11:42:57 »
DuckD: dík, to vypadá přesně na to, co jsem měl na mysli. +1
Dokonce to vypadá i jednoduše na použití, teda jestli jsem to pochopil podle toho rychlého projetí, tak stačí zjistit chyby a zadat je k bootování u kernel jako parametr badram=0xchyby,0xchyby
Podle mě to umí tolik chyb, kolik je potřeba, pokud není někde řečeno jinak. :-)
Předsi jenom je to principiálně jednoduché. Spustí se kernel a první co udělá je, že zaplácá špatný adresy a jede dál.. Je to i snadné vyzkoušet na normální funkční. prostě se zakáže několik adres.. :-)

todle vypadá na dobrou stránku http://rick.vanrein.org/linux/badram/results.html v ukázce je 3072k badram na 64MB OP.

Jinak jelikož nastavení badrams je otázkou bootování, tak podle mě by mělo jít při bootování instalačky zadat badrams při načání kernelu a pak instalovat s opravenou pamětí... Alespoň teoreticky by to nemusel být problém. Případně si nainstalovat systém pomocí cp (copy) v jiném pc. :-)

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #5 kdy: 18 Srpna 2008, 11:45:37 »
Řešení existuje (použít memtest), ale myslím že ho nikdo ještě nezkoušel. Tedy jseš první nedobrovolník :)
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=6569.msg46382#msg46382
Jinak s tou instalací nevim...
Duck +1 .. wow.. good to know this

Czario

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 18 Srpna 2008, 11:54:20 »
Duck +1 .. wow.. good to know this

Přesně moje slova, velmi výstižné, good to know this! :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.