Na linux jsem přešel ze dvou důvodů: legálnost a bezpečnost. Takže jsem si polepšil. Co se týče wine, používám ho i na prográmky, ke kterým lin. alternativa není, takže bych ho měl nainstalované tak jak tak. Navíc 100MB na disku pro mě není žádná rána. Jak už jsem psal výše, můj komp používá i zbytek rodiny, kteří umí jen s Windows a nevidím důvod, proč bych je měl "buzerovat", aby se naučili používat něco jiného, než na co jsou zvyklí. Operační systém je prostředek, nikoliv cíl. Trávím denně 10 hodin na Windows a cca 3 v linuxu, takže je z mého pohledu pochopitelné, že se snažím používat jedny a ty samé aplikace, ideální je, pokud jsou multiplatformní (Firefox, PSI, JAlbum). Pokud některá z windowsáckých v linuxu pod wine blbne nebo jede pomalu, tak hledám samozřejmě nativní.
Se "složitým" konfigurováním wine a "rozbíháním programů" nemůžu souhlasit, přes Synaptic jsem si wine nainstaloval a bez jakékoliv konfigurace mi teď stačí v Krusaderu dvojkliknout na setup.exe a pak enterem odbouchat instalaci. Zástupce se mi automaticky vygeneruje na ploše a tím celá instalační anabáze končí.