Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problémy v GNOME po včerejších aktualizacích  (Přečteno 2021 krát)

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
Problémy v GNOME po včerejších aktualizacích
« kdy: 02 Srpna 2006, 10:37:25 »
Po včerejší aktualizaci systému, při které se updatovalo GNOME (že prý new upstream version), jsem ke svému nemalému překvapení shledal následující: :(

1. Vypíná se mi numlock zapnutý přes numlox (i když je v příslušném klíči pro numlock hondota "on")
2. Nefungují globální klávesové zkratky (ovládání hlasitosti přes multimediální klávesy apod. - žena mne sežere, až to zjistí :O)
3. Neopakují se typy při držení klávesy (keyboard-repeat)
4. Nelze spustit gnome-keyboard-properties, vždy skončí s následující chybou:
Kód: [Vybrat]
(gnome-keyboard-properties:5186): capplet-common-WARNING **: NULL GConf value: /desktop/gnome/peripherals/keyboard/repeat: possibly incomplete setup

(gnome-keyboard-properties:5186): capplet-common-WARNING **: NULL GConf value: /desktop/gnome/interface/cursor_blink: possibly incomplete setup

(gnome-keyboard-properties:5186): capplet-common-WARNING **: NULL GConf value: /desktop/gnome/typing_break/enabled: possibly incomplete setup
5. Gnome-terminal, jak se zdá, kompletně přišel o všechny svoje klávesové zkratky (nezobrazují se ani v menu)
6. Kurzor myši přestal být témovatelný
7. Správce aktualizací vyžaduje heslo novým způsobem (gksu místo gksudo), po jeho zadání (nbusr123 ;)) však skončí s tím, že: Selhalo spuštění /usr/bin/update-manager pod uživatelem root:
 Chybné heslo.

Obávám se, že se toho časem objeví ještě mnohem víc. Správce aktualizací blahé paměti říkával, že aktualizace (mimo jiné) přináší do systému nové vlastnosti. Čestně zde prohlašuji, že se mi tyto čerstvě nabyté nelíbí a rád bych se vrátil k systému který "Prostě funguje".

Jakoukoli radu uvítám, byl bych však rád, kdyby se to obešlo bez vytváření nového uživatele a následné rošády konfiguračních souborů. Díky moc.

EDIT: Tak jsem prosím zkoušel přidat i toho nového uživatele v naději, že se pro něj vygeneruje nová, funkční konfigurace pro GNOME. A hádejte co? Nic. :(
Z dalších nových nefunkčností přibyl do sbírky dialog Motivu: "Schémata implicitního motivu nebyla nalezena na vašem systému. To znamená, že pravděpodobně nemáte nainstalováno metacity nebo je nesprávně nastaven váš gconf." Ach jo.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #1 kdy: 02 Srpna 2006, 11:55:37 »
Ani jeden z těch bodů u mne nenastal. Pracuje jako před aktualizací.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

syntax_error

• Aktivní člen
  • *
    • http://bnk.ic.cz
« Odpověď #2 kdy: 02 Srpna 2006, 12:16:51 »
mozna to neni problem prislusnych programu, jako spis aktualizace samotne. mozna se nekde neco po*** a aktualizace nbyla poradne dokoncena.
co synaptic? funguje?
hmm... i kdyz... blba otazka, vzhledem k heslu roota
mozna spis zkusit sudo synaptic (nez standardni gksudo)

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 02 Srpna 2006, 13:14:30 »
Sudo i gksudo normálně funguje, vtip je v tom, že nový GNOME (2.14.3), najednou používá pro spouštění administrátorských aplikací gksu (místo dřívějšího gksudo).

Aktualizace proběhla bez chybových hlášek. Tak nevím.

Existuje nějaká možnost jak bezpečně "downgradovat" na předchozí verzi GNOME (2.14.2, výchozí pro Dapper Drake)? Tedy, kromě reinstalace celého systému tak, jak to známe z Win a odmítnutí aktualizací?

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 03 Srpna 2006, 12:50:23 »
Holky a kluci, neřešte to. Prostě jsem Ubuntu sprostě přeinstaloval od základu a updaty proběhly bez problémů.

Jsou prostě jisté věci mezi nebem a zemí (židlí a klávesnicí :))...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.