Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Smazání XP  (Přečteno 2302 krát)

Stiefell

• Návštěvník
Smazání XP
« kdy: 22 Srpna 2008, 01:22:51 »
Ahojte,

poprvé sem instaloval Ubuntu přes wubi, ve windowsech XP. Když sem resetnul pc tak sem měl na výběr. Nyní jsem si Ubuntu vypálil na CD, nainstaloval, a žádná nabídka tam není a automaticky se spustí Ubuntu, nevíte co s tím?

EDIT: Ještě doplním že mi také zmizel druhý disk, což je dost divný a dost špatné jelikož jsem na něm měl dost důležitých věcí...

Díky moc, Stiefell.
« Poslední změna: 22 Srpna 2008, 01:33:56 od Stiefell »

Pepe999

• Stálý člen
  • **
Re: Smazání XP
« Odpověď #1 kdy: 22 Srpna 2008, 01:53:24 »
Ahojte,

poprvé sem instaloval Ubuntu přes wubi, ve windowsech XP. Když sem resetnul pc tak sem měl na výběr. Nyní jsem si Ubuntu vypálil na CD, nainstaloval, a žádná nabídka tam není a automaticky se spustí Ubuntu, nevíte co s tím?

EDIT: Ještě doplním že mi také zmizel druhý disk, což je dost divný a dost špatné jelikož jsem na něm měl dost důležitých věcí...

Díky moc, Stiefell.
Mno, pro zacatek zkontroluj, zda mas ty XP jeste na disku... ;D
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -lTen prikaz vypise vsechny oddily na disku a taktez vsechny harddisky. Potom doporucuju postupovat podle wiki, je tam navod jak na pridani windows do grubu, tak na pripojeni disku. Linky snad davat nemusim, ne.. :)

Stiefell

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Srpna 2008, 02:35:18 »
Ahojte,

Díky moc, Stiefell.
Mno, pro zacatek zkontroluj, zda mas ty XP jeste na disku... ;D
sudo fdisk -lTen prikaz vypise vsechny oddily na disku a taktez vsechny harddisky. Potom doporucuju postupovat podle wiki, je tam navod jak na pridani windows do grubu, tak na pripojeni disku. Linky snad davat nemusim, ne.. :)

Díky ;). Boužel to nevypadá jako že by tam windowsy byly...

Disk /dev/sda: 160,0 GB, 160 041 885 696 bajtů
hlav: 255, sektorů na stopu: 63, cylindrů: 19 457
Jednotky = cylindry po 16065 * 512 = 8 225 280 bajtech
Identifikátor disku: 0x997f997f

Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém
/dev/sda1   *           1       19080   153260068+  83  Linux
/dev/sda2           19081       19457     3028252+   5  Rozšířený
/dev/sda5           19081       19457     3028221   82  Linux swap/Solaris

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #3 kdy: 22 Srpna 2008, 03:17:27 »
není možné že jsi při instalaci ubuntu celý disk zformátval?

Stiefell

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 22 Srpna 2008, 13:24:08 »
není možné že jsi při instalaci ubuntu celý disk zformátval?

No, o ničem nevím, instalaci jsem totiž nesledoval. Formátu jsem si nevšiml.

Teď se koukám na volné místo... 135GB a měl sem volného místa asi 5GB  :-\ . Tak to je trošku hodně zlé, jelikož já měl na druhém disku který se také odstranil a přidal k Céčku měl dost důležitý věci...

Spock lone wolf

• Aktivní člen
  • *
    • Hvozd - fotky přírody, foto zvířat
« Odpověď #5 kdy: 22 Srpna 2008, 13:26:43 »
No, pokud jsi nesledoval a jen slepě odklikal další další, tak to pravděpodobně nainstalovalo ubuntu přes celý harddisk, s formátem.

luisah

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 22 Srpna 2008, 13:32:21 »
Hm, tak to znamená, že máš jen jeden disk (podle fdisk, ano)?
Tak to jsi zřejmě nevybral jen konkrétní partition, ale použil k instalaci celý disk - Ubuntu, tedy udělalo přesně co jsi požadoval, bohužel. (Formátování se provádí jako první věc před samotnou instalací a po potvrzení zvolené partition popř. zvoleného disku a souhrnu co se bude provádět - ono to na sebe navazuje, tak pokud jsi nečetl co ti Ubuntu psalo, tak jsi si toho ani nemusel všimnout - je to otázka pár vteřin.)

Někde tady na foru bylo téma, kde nějaký maník zachránil data, ale nepamatuju si zda to bylo po naformátování na ext3, tak zkus pohledat - obecně, ale z formátu ext3 co používá defaultně linux je to velký problém.

EDIT: Zálohu důležitých dat, která se všude v návodech důrazně doporučuje jsi asi neudělal.
« Poslední změna: 22 Srpna 2008, 13:52:00 od luisah »

Stiefell

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 22 Srpna 2008, 14:07:46 »
Hm, tak to znamená, že máš jen jeden disk (podle fdisk, ano)?
Tak to jsi zřejmě nevybral jen konkrétní partition, ale použil k instalaci celý disk - Ubuntu, tedy udělalo přesně co jsi požadoval, bohužel. (Formátování se provádí jako první věc před samotnou instalací a po potvrzení zvolené partition popř. zvoleného disku a souhrnu co se bude provádět - ono to na sebe navazuje, tak pokud jsi nečetl co ti Ubuntu psalo, tak jsi si toho ani nemusel všimnout - je to otázka pár vteřin.)

Někde tady na foru bylo téma, kde nějaký maník zachránil data, ale nepamatuju si zda to bylo po naformátování na ext3, tak zkus pohledat - obecně, ale z formátu ext3 co používá defaultně linux je to velký problém.

EDIT: Zálohu důležitých dat, která se všude v návodech důrazně doporučuje jsi asi neudělal.

Nene neudělal, jelikož jsem si myslel že to bude v bezpečí (co se týče HDD)...

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #8 kdy: 22 Srpna 2008, 14:21:14 »
Tak alespoň dobře pochopíš nový systém - plavat se naučíš nejlíp, když tě hodí do vody ;)  já jsem s linuxem začal taky tak :D
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Milan Kýček

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 23 Srpna 2008, 12:09:37 »
Upřímnou soustrast.  :-X
Asus Eee PC 1000H, 500GB, 2GB RAM

Cipisk

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 23 Srpna 2008, 14:10:34 »
No, taky se přidávám ke kondolenci a dovoluji si vyjádřit upřímnou soustrast... Moje paranoia mne nutí zálohovat cokoliv, jakmile se mi jen trochu zdá být něco v nepořádku:)
Ubuntu 14.04, Athlon64 X2 4200+, 2x PA DDR2 1024MB, ATI Radeon HD 2600Pro

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.