Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace notebooků v práci - Ubuntu 8.04.1 [vyřešeno]  (Přečteno 4782 krát)

Lukee

• Aktivní člen
  • *
Zdravím, pracuju v jedné neziskovce a chci na všechny notebooky (asi 5 starších strojů) nainstalovat Ubuntu. Na dvou už to je, chodí to jedna báseň. U třetího notebooku jsem se zasek, takže prosím o pomoc. Je to COMPAQ Evo N620c Pentium M. Ty dva, u kterých se to povedlo jsou úplně stejné, takže mi nedochází, proč to najednou nejde. Ať zkusím instalaci nebo liveko, výsledek je stejný. Vypíše to:

intel nrg FWH not detected
[ 9524.123456] SQUASHFS error: Unable to read fragment cache block [27e205f4]
[ 9524.123456] SQUASHFS error: Unable to read page, block 27e205f4, size 970e
[ 9524.123456] SQUASHFS error: sb_bread failed reading block 0x9f8a7

atakdál, atakdál, pořád stejně, přičemž číslo v hranaté závorce se zvyšuje a pokračuje to třeba několik hodin bez výsledku.

CD je originál od Canonicalu, vyzkoušel jsem acpi=off, noapic, nolapic , vyměnit DVD mechaniku za jinou, která je 100% funkční, ale stále nic. Ví někdo jak na to? Předem díky.
« Poslední změna: 12 Prosince 2009, 12:40:45 od Anna Taliánová »

Lukee

• Aktivní člen
  • *
Re: Instalace notebooků v práci - Ubuntu 8.04.1
« Odpověď #1 kdy: 25 Srpna 2008, 13:19:01 »
Taky bych to tipoval, nicméně v BIOSU je test HDD, proběhl OK, rychlý, i zavrubný. Test RAM na liveku...OK, můžu to zkusit, ale odrazuje mě časová náročnost. Naposled to pracovalo asi hodinu a k ničemu to nedošlo. Jak to bude dlouho trvat?

Lukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 26 Srpna 2008, 10:41:48 »
Ne, dekuju, jiny OS nee. Uz jsem rikal, ze to bude v praci a (obycejni, xpeckari) lide tedy na tom budou pracovat. Neni mozne mit na kazdem notasu neco jineho. Ten test uz bezi 21 hodin a stale neskoncil. Zacinam mit pocit, ze rychlejsi bude naucit se programovat a naprogramovat si nejaky jiny, rychlejsi test... Test zatim nenasel zadne errory. Nejake dalsi napady co s tim? Muzu taky jit za sefem s tim, ze sem to nezvlad a ze nakoupime Windowsy :-))) Nerad bych to delal, protoze je z celeho srdce nesnasim a navic nemame prachy na vyhazovani...

Lukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 26 Srpna 2008, 12:27:34 »
Díky za odkazy na bugy...

no, nakonec jsem to zdarne vyresil velmi komickym zpusobem.....chcete vedet postup?
1) nainstalujte Windows XP SP2
2) restartujte a vypnete pocitac
3) strcte do notasu CD s Ubuntu
4) spustte to. Chyby jsou pryc!

Opravdu nechapu, co to dela, ale hlavne, ze to funguje. Jako OS jsou Windowsy nic moc, ale jako utilita, která pomůže nainstalovat Linux jsou super! Diky všem za navrhy.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 26 Srpna 2008, 13:27:11 »
Asi kecám, ale zkoušel jste zkontrolovat CD, zda není poškozeno? Mohlo se poškodit i po těch 2 instalacích.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Lukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 26 Srpna 2008, 13:56:54 »
Zkoušel...CD je OK

Lukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 27 Srpna 2008, 11:42:51 »
Ajaj, další problém, vyzkoušené řešení nefunguje... tentokrát Evo N600c... stejné hlášky na obrazovce, instalace Windowsů nepomohla. Nakonec se to chytlo na OEM instalaci, ta se ale při startování nástroje na dělení disku sekla - předpokládám že kvůli nízké RAM - 256M (teoreticky by to mělo stačit, ale asi nestačí). Zkusím stáhnout alternate a uvidíme.

luisah

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 27 Srpna 2008, 11:46:53 »
Ajaj, další problém, vyzkoušené řešení nefunguje... tentokrát Evo N600c... stejné hlášky na obrazovce, instalace Windowsů nepomohla. Nakonec se to chytlo na OEM instalaci, ta se ale při startování nástroje na dělení disku sekla - předpokládám že kvůli nízké RAM - 256M (teoreticky by to mělo stačit, ale asi nestačí). Zkusím stáhnout alternate a uvidíme.
256M, je už opravdu hraniční. http://www.ubuntu.cz/ziskejte/stahnout
Tam bych spíše vyzkoušel Xubuntu. http://www.xubuntu.cz/ziskejte

JohnyN

• Host
« Odpověď #9 kdy: 27 Srpna 2008, 11:53:16 »
Zdravím, skúste inštaláciu cez AlternateCD, avšak pre Ubuntu 256MB nestačí, resp. bude práca na ňom dosť pomalá. Skúste radšej Xubuntu, ktoré používa XFCE, to by malo ísť perfektne.. aj tak mám ale obavy, že pri veľkým dokumentoch v OpenOffice bude práca menej svižná ako na pc s aspoň 384 MB RAM.

BTW Ubuntu Live vyžaduje minimálne 384MB RAM, nie 256 MB.

http://ubuntu-releases.sh.cvut.cz/8.04.1/

Video s návodom na inštaláciu *buntu cez Alternate CD (je z Ubuntu screencasts).

Lukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 28 Srpna 2008, 13:34:15 »
Na instalačním CD je napsáno toto: "Abyste mohli použít Live CD, měli byste mít alespoň 384 MB RAM. Alternativně můžete nainstalovat Ubuntu přímo z úvodního menu na CD, pokud máte jen 256 MB RAM. Měli byste taky mít 4 GB na HD." A já to instaloval rovnou z úvodní nabídky, takže 256 by mělo stačit. Vykoukla na mě ale podivná hláška typu potřeba je 256, ale vy máte jen 255... Jiná věc je, že nainstalovaný systém poběží pomaleji, ale tak daleko jsem se ještě nedostal...
« Poslední změna: 28 Srpna 2008, 13:42:32 od Lukee »

Lukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 30 Srpna 2008, 10:40:36 »
Alternate CD nainstalováno bez problémů...jen mě mrzí nízké rozlišení, ale to je na nové téma...
(vyřešeno)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.