Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instalace Windows...  (Přečteno 3521 krát)

drobas

• Návštěvník
instalace Windows...
« kdy: 25 Srpna 2008, 15:28:53 »
Zdravim,
mam 80 GB disk (notebook), rozdelil sem to 2 GB swap, 15 GB ext3 pro instalacni veci a 48 GB odkladaci pro me...zbyva 15 GB na kterych sem chtel mit windows tak, aby o sobe ty dva systemy nevedely - resp. aby wokna nevedely ze linux existuje :-D..problem je s naformatovanim tech oddilu, protoze bootovaci cd winu mi nenajde zadny disky a hodi chybu..pouzivam normalne Gparted a kdyz odpojim ten oddil kam chci dat windows a chci ho naformatovat na ntfs tak to hodi chybu (nevim proc)..kdyz to hodim na fat 32 tak to je v poradku ale winboot cd to nenajde..nejradsi bych se na to vybodal ale ty winy tam fakt mit potrebuju kvuli praci...

nevite co s tim?

nettezzaumana

• Host
Re: instalace Windows...
« Odpověď #1 kdy: 25 Srpna 2008, 15:30:59 »
UTFG !!!! // dyk se pise vsude, jak ma vypadat disk Linux + win .. ja osobne jsem zde na foru psal sahodlouhe howto jak to udelat, stejne jako vsichni zdejsi navstevnici s >1000 prispevky .. kazdy alespon jednou psal, jak se to dela !!!!

honorguard

• Host
« Odpověď #2 kdy: 25 Srpna 2008, 15:33:16 »
Já už taky neplánuju zavádět další návod (opravdu jich je hodně a NTZ má pravdu), jen bych rád upozornil že nezáleží na formátu oddílů aby je win našel... to že neví v jakém jsou formátu ještě neznamená že je nemůže přeformátovat. Osobně bych to spíš vsadil že tam dáváte XP a v pc máte SATA disk...

drobas

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 25 Srpna 2008, 15:56:52 »
sorry, hned du projizdet forum :-D

drobas

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Srpna 2008, 15:57:34 »
btw. proc by byl problem XP a SATA?

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #5 kdy: 25 Srpna 2008, 16:13:12 »
Já už taky neplánuju zavádět další návod (opravdu jich je hodně a NTZ má pravdu), jen bych rád upozornil že nezáleží na formátu oddílů aby je win našel... to že neví v jakém jsou formátu ještě neznamená že je nemůže přeformátovat. Osobně bych to spíš vsadil že tam dáváte XP a v pc máte SATA disk...
<< ne. je to tim, ze win potrebuji prvni oddil na disku, jinak se nenainstaluji a nebo potom nejdou spustit

honorguard

• Host
« Odpověď #6 kdy: 25 Srpna 2008, 16:20:54 »
V době kdy vyšlo XP SATA disky ještě nebyly, takže na ně nebyl ovladač. Řešilo se to buď nastavením kompatibility modu v biosu nebo dodáním ovladačů na disketě. Novější XP (například opatchované instalační CD) by už to umět měly.

S tím prvním oddílem to není tak docela pravda. Když jsem začínal s Linuxem a jetě tomu nerozuměl jsem nainstaloval Windows na 3. partition (za / a /home). Windows se v klidu nainstalovaly a naběhly, problém byl že jsem se nemohl dostat do Linuxu. Win si totiž přehodil MBR na sebe. Stačilo maličko hledat a našel jsem jednoduchý postup jak z livka obnovit grub, který si XP doplnil a já pak mohl jak do XP tak do Linuxu.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #7 kdy: 25 Srpna 2008, 16:21:50 »
UTFG !!!! // dyk se pise vsude, jak ma vypadat disk Linux + win .. ja osobne jsem zde na foru psal sahodlouhe howto jak to udelat, stejne jako vsichni zdejsi navstevnici s >1000 prispevky .. kazdy alespon jednou psal, jak se to dela !!!!
HOWGH!
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

nettezzaumana

• Host

honorguard

• Host
« Odpověď #9 kdy: 25 Srpna 2008, 16:29:19 »
+1, ale myslím že Drobas čekal nějaký méně složitý návod :D.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #10 kdy: 25 Srpna 2008, 16:31:27 »
+1, ale myslím že Drobas čekal nějaký méně složitý návod :D.
<< jdu prikladem .. mam to i v hlavicce .. kdyz neco nevim/neumim, zeptam se gentoo wiki .. nejlepsi dokument o Linuxu..

drobas

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 25 Srpna 2008, 17:03:38 »
jinymi slovy to chce totalne prekopat oddily a prvni nechat na W XP a na dalsi 3 pak linux jo?
a kdyz ten prvni necham klidne nenaformatovanej tak by to bootovaci cd win melo vzit jo? ... me ted totiz nepise ze nemuze najit zadny disky

luisah

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 25 Srpna 2008, 17:24:01 »
JJ, mělo by to jít. Buď ho nechat nealokovaný nebo naformátovat na ntfs. On win nepozná linuxový ext3.

honorguard

• Host
« Odpověď #13 kdy: 25 Srpna 2008, 17:35:08 »
Drobas, co že ti to píše? Že nemůže najít žádný pevný disk? Opravdu ti to není divné? Windows neni nic moc, ale divil bych se kdyby neuměl formátovat disky... já stále sázím na problém se SATA ovladačem. Ukazuje ti to tohle:http://farm3.static.flickr.com/2329/2377304769_4149b99bc9.jpg?v=0
akorát česky?

drobas

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 25 Srpna 2008, 17:42:42 »
honorguard--- presne to je ono...

ale v tom by nemel byt problem, W XP SP3 Prof. Corporate CZ ...by nemelo mit problem se SATA

JohnyN

• Host

honorguard

• Host
« Odpověď #16 kdy: 25 Srpna 2008, 18:14:40 »
Tyjo, to už bych se teda radši hrabal v biosu a nastavoval SATA compatibility = IDE... to mi fungovalo, ale bohužel to neumí každý BIOS... S tím instalačním CD nevím...

premet

• Host
« Odpověď #17 kdy: 25 Srpna 2008, 18:18:14 »
Já už jsem zkoušel si upravovat vlastní Windows a je to uplně jednoduchý  :) na www.stahuj.cz si stáhni nejnovější verzi programu nLite a hrej si  :).
« Poslední změna: 25 Srpna 2008, 18:20:10 od Premet »

drobas

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 25 Srpna 2008, 18:31:54 »
jinak to opravdu nejde?...BIOS mi to jako IDE neveme  :-/
je mi divny ze nejde mit normalne na notebooku win a linux dohromady...teda de s mensima komplikacema...a Visty tam nedam ani za zlaty prase...klidne rikejte jakykoli postupy, zatim tu nemam nic dulezity, muzu klidne cely format a install znova...

drobas

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 26 Srpna 2008, 17:01:26 »
a opravdu je to problem v ovladacich SATA? ... protoze hodne lidi ma na notebooku w xp stejny jako ja a bez problemu...spis bych se priklanel k tomu co psal luisah..ze kdyz necham prvni oddil nealokovany tak by to melo jit..

luisah

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 26 Srpna 2008, 17:12:07 »
a opravdu je to problem v ovladacich SATA? ... protoze hodne lidi ma na notebooku w xp stejny jako ja a bez problemu...spis bych se priklanel k tomu co psal luisah..ze kdyz necham prvni oddil nealokovany tak by to melo jit..
Ono těch booku je ale hodně, a ještě nedávno se prodávali jen s win xp.
Zkus to, za zkoušku nic nedáš. Komplet smázni disk (naformátuj na ntfs) a zkus najet s win, když pude tak ok, když ne tak víš na 100% čím to je.
Je tu ještě jedna varianta, kterou používám já. Mít nainstalovaný jen Ubuntu a ve Virtualboxu mít win xp (když by něco - to záleží, kolik máš ram).
http://wiki.ubuntu.cz/VirtualBox

drobas

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 26 Srpna 2008, 21:51:24 »
tak sem se hrabal v biosu a nakonec sem tu SATU hodil na IDE ... bylo to trochu nejasny ale ted uz to beha...takze diky vsem

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.