Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jaké máte zkušenosti s IT profíkama?  (Přečteno 14847 krát)

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
  • Skill: Shit_happens
Jaké máte zkušenosti s IT profíkama?
« kdy: 27 Srpna 2008, 22:18:54 »
no, vážení, budu rád za vaše zážitky, ať už jakéhokoliv druhu... tady je můj:

Dneska jsem se setkal, pánové a dámy, snad poprvé naživo s ajťákem...

chvilku jsme se bavili o windows, xp, vistě, i o linuxu, vykládal, jak má na notebooku linux a jak je s ním spokojenej a tak, jak vyzkoušel už všechny verze o pětky...

jako musím uznat, že na win to byl fakt frajer, jenomže jsme měli virus na pc, že ano...

no a milej profík se v tom začal hrabat, aby zjistil, kde je, protože nevěřil avastu, že tam fakt něco je, po asi čtvrt hodině zkoumání procesů a registru řekl, že ten komp je čistej...

načež jsem si neodpustil: "No když tohle vidim, tak jsem rád, že doma jedu na Ubuntu."

odpověď: "Na čem?!"

na konci rozhovru mě označil za linuxovýho fanatika a řekl, že linux je na ho*no, protože v něm nejede ani Outlook...  ;D
« Poslední změna: 27 Srpna 2008, 22:20:52 od brumla.cz »
Udělejmě ze středy den za lepší systém! Ubuntu, Ubuntu! Do toho, Češi!
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

wam]Spider007

• Host
Re: Jaké máte zkušenosti s IT profíkama?
« Odpověď #1 kdy: 27 Srpna 2008, 22:21:35 »
tak myslim, ze to bol skor wannabeajtak

JuraS.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 28 Srpna 2008, 09:21:47 »
Jsem ajťák. V práci z čistě logických a odůvodnitelných důvodů jedeme na windows. Používáme windows 2000 (které osobně hodnotím jako nejlepší os do kanceláří), windows xp a nově i pár vist.. na serverech jsou nasazeny windows 2000 server a windows 2003 server. O virech vím své, chvíli jsem je i programoval, linux používám od roku 1996, od roku 1996 jsem na netu denně cca 12 hodin. Doma mám ms explorer ve verzi 1 na jediné disketě co byla k časopisu. Odebírám časopisy o it, zredukoval jsem je však na extra pc. V práci se zabývám tou nejhorší částí it a to bezpečností a servisem uživatelů..výměna toneru, instalace, proč mi nejde myš?? proč mám tak malou schránku v outlooku atd...nemyslím si že bych byl tupec..jo os2 jsem měl v praxi jen jako řídící jednotku na průmyslovém pc pro řízení automatické výrobní linky, apple jsem v praxi ještě neviděl...s vistou jsem si jen trochu hrál-dokonale ji neznám...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #3 kdy: 28 Srpna 2008, 09:34:04 »
Jsem ajťák. V práci z čistě logických a odůvodnitelných důvodů jedeme na windows. Používáme windows 2000 (které osobně hodnotím jako nejlepší os do kanceláří), windows xp a nově i pár vist ..
<< rofl ;D

ps. ja nejsem ajtak (ale buh vi, pac na smlouve mam napsano programator) a v praci pouzivame z ciste logickych a oduvodnitelnych duvodu na serverech ruzne unixy .. na svych osobnich/pracovnich pocitacich pouzivam ruzne Linuxove distribuce a nektere kancelare nam jedou na taktez na Linuxu, zbytek na xp (?jeden by si skoro myslel, ze w2k je historie) ;)

JuraS.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 28 Srpna 2008, 10:15:16 »
Kdyby jsem se v práci nemuseli řídit prováděcími vyhláškami k zákonu 412/2005 Sb. pak bychom určitě přistoupili na levnější řešení. To jsou ty naše jasné a odůvodnitelné důvody. Tečka a další diskuzi na toto téma uzavírám.
w2k jsou historie z pohledu mrkvosoftu a jejich postoji k upgrade, je to logické z jejich pohledu. z mého zkušenostního je to nejstabilnější systém na kancelářskou práci co mrkvosoft vyvinul.
« Poslední změna: 28 Srpna 2008, 10:16:53 od JuraS. »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #5 kdy: 28 Srpna 2008, 10:54:51 »
Kdyby jsem se v práci nemuseli řídit prováděcími vyhláškami k zákonu 412/2005 Sb. pak bychom určitě přistoupili na levnější řešení..
<< coze?? ;D rofl // pozoruhodny zakon .. nicmene jak to souvisi s windows?

ad.1) unix neni paradoxne levnejsi reseni ;) (pokud pouzivas nejakou pokrocilejsi infrastrukturu) ..
ad.2) u nas nepouzivame unix protoze je levnejsi ale jednoduse kvuli tomu, ze nase pozadavky bohuzel microsofti reseni neni sto naplnit (jsme totiz *profici* a nejake desive mrkvosofti LDAP nas opravdu neukoji)

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #6 kdy: 28 Srpna 2008, 11:06:04 »
tak IT pracovnik, ktory sa stara o PC vo firme (ako napriklad ti dvaja v IT Crowd) a support su najhorsie zamestnania. Aj ked su na tej pozicii ludia, co to vedia, tak na nich budu ludia nadavat. A vsetko kvoli tym, ktori sa tam trepu a nevedia to.

JuraS.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 28 Srpna 2008, 11:17:49 »
<< coze?? ;D rofl // pozoruhodny zakon .. nicmene jak to souvisi s windows?

ad.1) unix neni paradoxne levnejsi reseni ;) (pokud pouzivas nejakou pokrocilejsi infrastrukturu) ..
Psal jsem prováděcí vyhlášky k uvedenému zákonu...
http://www.nbu.cz/legislativa/vyhlaska_523.php a v praxi další navazující předpisy a ina...
« Poslední změna: 28 Srpna 2008, 11:19:48 od JuraS. »

JuraS.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 28 Srpna 2008, 11:29:11 »
Moje praktické zkušenosti..například právě dne s řeším to, že uživatel výše postavený vedoucí na tiskárně měnil toner. Tiskárna není žádné ořezávátko ale pořádná barevná laserová multifinkce od hp. toner (ta jedna patrona) stojí nějakých 4000 a něco..jak se mu to podařilo nevím ale vysypal dovnitř útrob tiskárny půlku modrýho zásobníku..nejen že kvůli jeho hlouposti je zásobník v čudu a musíme koupit jiný, ale ještě zařídit opravu (vyčištění ) tiskárny a koberce na kterej to vypadlo taky trochu...no a protože je to vedoucí tak by to mělo být okamžitě a bez keců..jako takovejch, že kdyby se koukal na obrázky co jsou na krabici od toneru a taky na vnitřním víku tiskárny, že by se mu to podařilo vyměnit a nebo, že měl mě zavolat a byl by pokoj...
podobně se to stalo s jednou profi velkou tiskárnou od oki..tam tak dlouho laborovali s páčkou na zajištění zásobníku až vysypali celej zásobník černé dovnitř a pak se to snažili otřít takže zapatlali celou tiskárnu..sehnat firmu co se pustí do takového čištění byl problém....

a podobných problémů je denně hafo...

JuraS.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 28 Srpna 2008, 11:35:41 »
By mne zajimalo,jak se tahle vyhlaska bude aplikovat po nabehnuti dohody mezi MS a CR a obecne celou unii o tom,ze pro americke urady budou k dispozici data o obcanech EU.A nejedna se jen o turisty a jejich fotky,pripadne otisky prstu.Ale i o udaje z bankovnich kont a dalsi veci.

Nevim jak Vam,ale mne v tom neco velmi smrdi a to se tyka i dohody o bezpecnostni spolupraci mezi MS a CR,podepsane dohromady se "slevou" na licence.

Pro mne jako pro obcana je katastrofa,ze lamy rozhoduji o tom,jak bude nakladano s daty o mem soukromi,ve jmenu boje proti "terorismu" a jeste se rozhodnou k tomu vyuzit platformy,ktera je pro takove veci nejhorsi i vzhledem k tomu,ze je zakazano exportovat z USA silne sifrovani,cili volne prelozeno MS pouziva ve svych produktech derava reseni,pripadne takova,ktera potrebne urady umi desifrovat pravdepodobne v realnem case.

Jak tohle muze zachranit takova vyhlaska,tak to mi hlava nebere.

rozlišujte data "citlivá" jako jsou data v pojišťovných, bankách, registru obyvatel... a data státního tajemství..je rozdíl pracovat s daty střadatelů v bance kterej kdyby se dal na veřejnost by se prdlajs stalo (někdo by záviděl a někdo nadával) ale dát na veřejnost údaje důležité pro celistvost státu to by mohl být průser.....tak nějak bych to lidově vysvětlil....

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #10 kdy: 28 Srpna 2008, 11:40:53 »
Jo tak tohohle se ten zakon tyka,tak to potom jsou v nasi armade padli na hlavu (ne ze by ti nahore nebyli :-)) a nechapu,proc prechazi na Linux.Stejne tak NSA a jejich SecLinux,pripadne US armada nebo dalsi vladni instituce musi byt prastene,kdyz doporucuji a aplikuji prechod na OSS prave z duvodu duvernosi a utajeni.
predem upozornuju,ze o BSD nevim prakticky nic, ale neni tam situace s chybami podobna jak napr. Win vs. Mac ( tj. i kdyz jsou v Mac OS diry, tak je to jedno, protoze je pri tak malem vzorku uzivatelu nebude nikdo hledat)? Muzes to pripadne nejak rozvest (klidne i do posty)(, popr. nejake strucne a vystizne linky) ?
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

JuraS.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 28 Srpna 2008, 12:04:10 »
Jen doplním, že ani super zabezpečená os není neprůstřelný..leda by byl počítač napevno zabetonovaný v budově a nebo řešení klient-server a pro uživatele jen terminály..pak by to bylo o ochraně dat..jak má uživatel v kanceláři možnost si vybrat hdd a odnést ho domů, má možnost připojit jakékoliv massstorage tak je to v p.....
ps. já začínal na zx spectru 48+..ve sklepě mám ještě stále didactika s disketovkou joystickem a tiskárnou..héééč má dvě jehličky...ale jinak zlatá bt100..ta byla lepší...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #12 kdy: 28 Srpna 2008, 12:12:00 »
?? nechci nic namitat, ale pripada mi to jako pekny blabol .. sam v ramci firmy delam na vecech s pomerne vysokym utajenim (napr. banky, magorat jednoho nejmenovaneho mesta ..) a jsem presvedcen, ze ona interpretace zakona a jakekoliv dalsi dodatky jsou dany spis schopnostmi a znalostmi konkretnich lidi (a retorikou obchodniku) .. ;)

z vlastni skusenosti vim, ze Linux se v enterprise resenich vyskytuje v porovnani s unixem jen okrajove, ale necht mi nekdo netvrdi, ze vyse citovany zakon je jakkoliv neexplicitne spjaty s MS .. to je proste hovadina.

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 28 Srpna 2008, 12:37:28 »
....
A prave MS zavedl praxi,ze nas OS je tak uzasne kvalitni a jednoduchy,ze si jej muze uz spravovat kazdy sam.A tahle stupidni vize se ujala a vetsina beznych uzivatelu tomu veri a pak to tak vypada.
No, podle mě je budoucnost spíš tam, kde se každý může starat o systém a nemusí si na to najímat bandu profesionálů. Protože aby nám počítače dokonale sloužili, mělo by být jejich ovládání co nejjednodušší bez nutnosti speciáních znalostí. Ne všichni zkrátka studují a poznávají taje světa počítačů, nicméně mnohem víc je potřebuje používat. Vy "odborníci" pak nám uživatelům říkáte bfu a někdy hůř, ale ve skutečnosti jsou to prostě uživatelé, komu je určen. A že MS zavedlo tenhle trend, no, možná zavedlo, ale moc se jim to nepovedlo. Pokud si chci něco ve Win nastavit, hledám tu možnost v nelogických umístěních s větším či menším úspěchem...
No mohl bych pokračovat, ale prozatím to sem postnu. Přece jen se tu po mě chce, abyc pracoval a nezkoumal svět počítačů.
Xubuntu 12.04

JuraS.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 28 Srpna 2008, 12:47:32 »
Jde o to, že pokud v práci jsi na pozici kdy k pracovním úkonům potřebuješ psát dopisy, vyplňovat a vytvářet tabulky, zpracovávat prezentace, číst a odpovídat na vnitrofiremní emaily a používáš i intranet, tiskneš na tiskárně pak nepotřebuješ v systému nic nikde nastavovat. Nechci aby se mi uživatelé hrabali v kdečem..nejraději bych zakázal i spouštění jakéhokoliv spustitelného souboru z jakéhokoliv výměnného media.. ve win xp zvládneme zakázat používání massstorage ale zase narážíme na idioty výrobce co do tiskárny přimontují čtečku paměťových karet a je vymalováno..nebo takové pitomost komprimované šifrování uživatelových dat...no jo ale co když (jsme jen lidi) zapomene heslo....????

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #15 kdy: 28 Srpna 2008, 12:56:12 »
ja v svych 15ti letech nemam zadne IT vzdelani, tim padem se nemuzu povazovat za IT profika. ale povazuju se ( a obcas mi to leze na nervy ) za cloveka IT svetem zkazeneho. nwm jak se popisuje IT deformace ale je to neco jako kdyz pri odemykani dveri hledate Cd-romku abyste mohli nabootovat z Ophcracku:)

btw : nekdo tady zminil nejaky IT casopisy . ktery je podle vas nejlepsi ? ( nechce se mi a ani na to nemam cas si vsechny probirat ) vcera jsem si koupil PC World a nwm, neni nejakej casopis v kterym by na kazdy strance nebyl napis Windows nebo Microsoft ? nechce se mi kvuli tem casakum zakladat novy tema
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

JuraS.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 28 Srpna 2008, 14:01:30 »
tak jsem marně čekal 45 minut po smluveném čase kdy přijede firma na vyčištění té tiskárny jak jsem psal nahoře..nakonec jsem zavolal a bylo mi řečeno, že jeli na jinej kšeft a že tedy pokud stále chceme přijedou zítra..protože pro ně byla tiskárna připravená na vozíku jsme ji hodili do kanceláře a vozík do skladu..a zítra divadlo nanovo...a vysvětlujte to uživateli kteej tvrdí, že on kdyby se mu to stalo tak jenom tááákhle luskne prstama a je to opravený, ale protože za to jsem tady placenej já tak ať to tak zařídím....
jooo a pak ať na mě někdo nadává....

JuraS.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 28 Srpna 2008, 15:01:08 »
V Praze je firma která je servis pro čechy pro většinu značek..no problémo jim to tam dovést..ale kdo by se tahal s tiskárnou co váží 35 kilo a vleze se leda tak do kombíka a ještě s tím kodrcat po Praze na druhou stranu..oni přijedou ale účtují si tuším, že 26,- kaček za kilometr..no ale to bych musel zaplatit z vlastní kapsy protože na cestovné firmy k nám mi prachy nikdo nedá..
btw. ta firma co měla přijet je naše téměř dvorní dodavatelská..v tom, že nepřijeli problém nevidím..ono taky zavolat do firmy a aby přijeli přes celou Prahu to nejsou pejsci...takže v tom není problém, jen uživatelé by měli být soudní a pochopit, že zázraky umíme na počkání ale věci nemožné, ty že jdou tak do 5 ti dnů....jo a taky, že za odpovědi na pitomý otázky že se platí...

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #18 kdy: 28 Srpna 2008, 15:18:43 »
z toho si nic nerob, tiez viem ako niektori ludia si myslia, ze vsetko ide lusknutim prstov. potom sa cuduju, ze nie je vsetko hned a bez padnych argumentov vam nadavaju.

ufaak

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 28 Srpna 2008, 15:43:03 »
nechci nejak rejpat, ale nevidim tady zadnou souvislost s puvodnim tematem ;)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #20 kdy: 28 Srpna 2008, 15:52:36 »
<< je. dva experti ?it profici.. si tady vymenuji sve nazory .. po vytisteni threadu na papir to je idealni zachodove cteni ..

ufaak

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 28 Srpna 2008, 15:58:01 »
ntz: to bych tam musel mit i kybl... neni to jen na posrani, ale i na pobliti ;D
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #22 kdy: 28 Srpna 2008, 16:00:38 »
ntz: to bych tam musel mit i kybl... neni to jen na posrani, ale i na pobliti ;D
<< jako spravny pijan bys mel umet blit sedici na zachode mezerou mezi nohama :D

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #23 kdy: 28 Srpna 2008, 16:06:26 »
<< jako spravny pijan bys mel umet blit sedici na zachode mezerou mezi nohama :D
:o :o

JuraS.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 28 Srpna 2008, 16:10:24 »
<< je. dva experti ?it profici.. si tady vymenuji sve nazory .. po vytisteni threadu na papir to je idealni zachodove cteni ..
je tady souvislost v tom, že zase my na druhé straně (it technik - uživatel) máme taky zkušenosti s nesmyslnými přáními, nesplnitelnými požadavky, pitomými nařízeními, uživateli BFÚ, uživateli typu dřevorubec/pracovník v kamenolomu (nechci urážet..jen příměr) ale taky se světem kde nic není stálé a kde se věci nedají jasně předpovědět..
tak např..28 naprosto stejných pc od dell typ optiplex gx620, na disku předinstalace windows xp edice dell..postupně je doinstalovávám a ajhle 3 z nich nešli z té předinstalace nainstalovat..nějaká chyba kdesi..(kdo by to zjišťoval, že..) zatímco z resource disku to šlo ale...aby to nebylo jednoduché u jednoho ne a ne se nainstalovat ovladače..pomohli až nové ovladače z internetu..a přitom aida32 mi ukázala, že jsou tam naprosto stejné součástky jen jiná seriová čísla...to jsou občas věci mezi nebem a zemí...že...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.