Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak připojovat LAN disky bez routeru a bez problémů...  (Přečteno 4271 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
když připojím svůj síťový disk, nepřipojí se automaticky jako u starého OS, ale odpojí se wifi a hledá se připojení sítí k inetu... Jak na to?

Chtěl bych:
připoj se přes wifi k inetu, v případě drátové sítě se připoj taky, v případě připojení síťového disku, připoj disk a zobraz ho...
« Poslední změna: 04 Září 2008, 09:01:30 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

compaq

• Závislák
Re: Jsem připojen na inet přes wifi, ale...
« Odpověď #1 kdy: 01 Září 2008, 16:18:58 »
Nemyslím po vypadnutí WIFI. Počítač ne připojen přes WIFI k internetu stále, ale když k němu (před LAN kabel) připojím síťový (LAN) disk, chtěl bych, aby se připojil a objevil na ploše stejně jako USB zařízení...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 01 Září 2008, 19:02:04 »
nastavte si ručně spojení a nic vám nevypadne, nebo zapojte ten síťový disk do wifi[krabičky]...

btw síťový disk se vám asi těžko připojí jako USB Mass Storage...

compaq

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 01 Září 2008, 19:05:29 »
nastavte si ručně spojení a nic vám nevypadne, nebo zapojte ten síťový disk do wifi[krabičky]...

btw síťový disk se vám asi těžko připojí jako USB Mass Storage...

dík
jak ručně?
ve starém OS se mi síťový disk po chvíli hraní objeví a lze ho připojit...

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #4 kdy: 02 Září 2008, 08:10:07 »
co máte za disk?
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

compaq

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 02 Září 2008, 10:12:02 »
co máte za disk?

Mám jich několik (Maxtor, nemá USB port), dále ICYBOX a LANDRIVE...

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #6 kdy: 02 Září 2008, 10:23:40 »
hm, ani typy nenapíšete. snad všichni dělají upnp mediaserver, samba i usb . Já to z vás páčit nebudu.
Nicméně nejběžnější bývají samba, mrkněte sem a sem
Virtual
| Distribuce

compaq

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 04 Září 2008, 09:00:34 »
Díky všem na odpovědi.

Disky mám nastaveny tak, že čekají na přidělení IP adresy atd. DHCP serverem...

Když je připojím do routeru, je vše OK.
Když je připojím do NB, kde běží starý OS (WXP), chvíli to trvá, ale nakonec se připojí a nějakou tu IP adresu vzájemně uplácají.
Když je připojím do NB s Ubuntu, nepřipojí se. Na IP se nedomluví... Jen se odpojí WiFi připojení k internetu...

Ty co mají USB fungují přes USB bez problémů.

Díky předem za tipy.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #8 kdy: 04 Září 2008, 09:15:36 »
.. jak ručně?
<< UTFG !! || RTFM !!

apokalyptickou lenost nekterych lidi proste nechapu .. >:( // dyk to jsou naprosto zakladni a jednoduche veci .. jenom @#$%& muze zalozit vic nez rok po registraci na zdejsim foru thread, ve kterem breci, ze mu NM (to tady nepises, ale je mi jasne ze ho mas) nepripojuje dve veci najednou !!
« Poslední změna: 04 Září 2008, 09:46:45 od nettezzaumana »

compaq

• Závislák
Re: Jak připojovat LAN disky bez routeru a bez problémů...
« Odpověď #9 kdy: 04 Září 2008, 09:29:18 »
Díky. Přiznám se, že mám NM a jinak nastavit síť neumím. Když v NM nastavím připojení pevnou IP adresou a strávnou adresu, nepřipojí se mi nikdy nic, ani drát ani bezdrát. Cestovní mod funguje.

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 04 Září 2008, 09:32:09 »
.. jak ručně?
<< UTFG !! || RTFM !!

apokalyptickou lenost nekterych lidi proste nechapu .. >:( // dyk to jsou naprosto zakladni a jednoduche veci .. jenom @#$%& muze zalozit vic rok po registraci na zdejsim foru thread, ve kterem breci, ze mu NM (to tady nepises ale je mi jasne ze mas) nepripojuje dve veci najednou !!

Ale mě by to taky zajímalo, jak to udělat. Zatím nemám šanci to zkoušet, ale prostě si čtu vlákna, která mě zajímají, a to že tobě připadají triviální ještě přece není důvod používat zkratky, které většinou nikomu nepomohou (a že je píšeš velmi často:). Poraď třeba alespoň, jaká hesla v pomocí Google hledat a kam se podívat, když už se ti zdá zbytečné psát řešení přímo na fórum, prosím.
Xubuntu 12.04

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #11 kdy: 04 Září 2008, 09:37:58 »
.. jak ručně?
<< UTFG !! || RTFM !!

apokalyptickou lenost nekterych lidi proste nechapu .. >:( // dyk to jsou naprosto zakladni a jednoduche veci .. jenom @#$%& muze zalozit vic rok po registraci na zdejsim foru thread, ve kterem breci, ze mu NM (to tady nepises ale je mi jasne ze mas) nepripojuje dve veci najednou !!

Ale mě by to taky zajímalo, jak to udělat. Zatím nemám šanci to zkoušet, ale prostě si čtu vlákna, která mě zajímají, a to že tobě připadají triviální ještě přece není důvod používat zkratky, které většinou nikomu nepomohou (a že je píšeš velmi často:). Poraď třeba alespoň, jaká hesla v pomocí Google hledat a kam se podívat, když už se ti zdá zbytečné psát řešení přímo na fórum, prosím.
$ man ifcongig
$ man iwconfig #bezdrát
$ man ip
$ man dhclient #DHCP klient

edit: jo a abych nezapoměl: http://wiki.ubuntu.cz/Ruční nastavení IP adresy
« Poslední změna: 04 Září 2008, 10:28:48 od Yontalcar »
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #12 kdy: 04 Září 2008, 09:45:58 »
v /etc/network/interfaces nastavis jak se co pripojuje a je to vse :/ (ps. a jeste udelas nejaky trivialni init skript, kterej Ti proji disky)

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 04 Září 2008, 11:05:00 »
Ty zkratky jsou zname jiz peknou radu let a neni v nich nic urazliveho nebo sprosteho.Proste hantyrka.
Jasně že nejsou urážlivé, jen téměř nikdy nepomohou, to je celé. Člověk co hledá pomoc na fóru přece nechce slyšet "najdi si to jinde", ne?
#to už je asi trochu OT co:(
Xubuntu 12.04

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #14 kdy: 05 Září 2008, 12:23:34 »
Disky mám nastaveny tak, že čekají na přidělení IP adresy atd. DHCP serverem...
Když je připojím do routeru, je vše OK.
No a v tom routeru běží dhcp server takže to fuguje
Když je připojím do NB, kde běží starý OS (WXP), chvíli to trvá, ale nakonec se připojí a nějakou tu IP adresu vzájemně uplácají.
trvá to protože žádnou adresu od dhcp serveru ani jeden nezíská, když tam žádný není...
když se párkrát marně snaží ji získat a nic nedostanou tak pak si oba dají adresu z rozsahu zakoupeného microsoftem 169.192.X.Y
Když je připojím do NB s Ubuntu, nepřipojí se. Na IP se nedomluví... Jen se odpojí WiFi připojení k internetu...
Oni se na IP mezi sebou nedomluví (viz výše) - snad jen i NM se snaží v případě že má nahozený link (zasunutý kabel) také nahodit nějakou automatickou adresu , (googlete AVAHI) když žádný dhcp server mu ji nedá...
V každém případě to wifi neodpojí, jen pevná má v NM vyšší prioritu než wifi - nechte si vypsat
Kód: [Vybrat]
route v okamžiku kdy jste připojen přes wifi a pak znovu když tam připojíte napřímo síťový disk. Všímejte si hlavně rozhraní u řádku default. Samozřejmě si to zas pomocí route můžete změnit. (nevím jestli do toho NM nebude kecat, nebo jestli se v NM nedá někde zvolit aby výchozí směr vedl přes wifi (když máte připojena obě rozhraní)
PS: NM je snad lepší v některých případech zrušit a dělat si věci ručně - automatika je v mnoha věcech příjemná ale jen když funguje automaticky a zároveň dělá to co chci a očekávám ;)

Ostatní už tu bylo napsáno.
« Poslední změna: 05 Září 2008, 12:27:01 od kiklhorn »
Virtual
| Distribuce

compaq

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 05 Září 2008, 14:35:56 »
Ostatní už tu bylo napsáno.

Díky za poučnou a vyčerpávající odpověď. Potor, zeptám se jako úplnej laik:

Je možno, aby NB byl připojen k internetu přes wifi (99% případů) a jeho síťovka by se používala pro připojení síťových disků (99%) tak, že by jim přidělovala IP adresu vnitřní minisítě (například 10.0.0.x)? Asi by musel běžet nějakej DHCP server...

(router 192.168.1.1) - wifi - (192.168.1.2 - NB - 10.0.0.1) - LAN - (10.0.0.2 - HDD Samba)
[/color][/b]

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Virtual
| Distribuce

compaq

• Závislák

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.