Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ruční instalace softwaru [vyřešeno]  (Přečteno 2658 krát)

mpark

• Návštěvník
Ruční instalace softwaru [vyřešeno]
« kdy: 01 Září 2008, 18:28:47 »
Ahoj, nainstaloval jsem Ubuntu, vše bez problémů.

Vyzkoušel jsem i skype a zjišťuju, že není v češtině.

Jdu do správce synaptiku a odinstaluju (to jsem ještě nevěděl, ež stačí stáhnout češtinu zvlášť). Stáhnu z webu nejnovější skype pro linux a nainstaluju .deb soubor, začalo to ale blnout, nefungoval skype vůbec. Po opětovné od a instalaci již skype v Synaptiku mohu zapnout a má zelenou ikonku, ale v přidat/odebrat se neobjeví.

Ručně jej přidávám v Systém->volby->hlavní nabídka do menu, ale už nevím co mám zadat do řádku "Příkaz", zkouším projít a hledám jej tam kde ho našel vyhledávač, tedy /usr/share/skype, ale žádný spustitelný soubor tam nevidím. Co tedy zadat do toho příkaz aby to fungovalo? Když tam nechám jen /usr/share/skype/ a zkusím ho zapnout, píše to: Nelze spustit položku nabídky, Nelze spustit proces potomka /usr/share/skype/ permission denied

Takže co zadat do řádku "Příkaz" aby to fungovalo? Díky

« Poslední změna: 01 Září 2008, 20:08:24 od Martin 'Želva' Malý »

premet

• Host
Re: Ruční instalace softwaru
« Odpověď #1 kdy: 01 Září 2008, 18:31:54 »
Mělo by jít jen Skype možná a nebo spustitelné soubory jsou v adresáři /usr/bin najdeš to třeba příkazem
Kód: [Vybrat]
whereis skype
Takže buď Skype nebo /usr/bin/skype

mpark

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 01 Září 2008, 18:37:51 »
Mělo by jít jen Skype možná a nebo spustitelné soubory jsou v adresáři /usr/bin najdeš to třeba příkazem
Kód: [Vybrat]
whereis skype
Takže buď Skype nebo /usr/bin/skype

Díky jsi borec, takhle rychlou odpověď jsem nečekal, super forum.

kde se prosim tě naučím pracovat s terminalem, myslim tim jeho jazyk, je nekde nejaka dokumentace?

premet

• Host
« Odpověď #3 kdy: 01 Září 2008, 18:40:48 »
Mrkni se SEM a dole pak máš i nějaké odkazy a různě jinak zbytek najdeš přes Google jak jinak  :).

mpark

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 01 Září 2008, 18:43:53 »
Díky moc.:)

Skype jsem tedy našel, stáhl češtinu,
zkusil příkaz do terminálu na rozbalení a takhle to dopadlo  ;D

xxx@xxx:~$ sudo tar -xf skype_cs.tar -C /usr/share/skype/lang/
[sudo] password for xxx:
tar: skype_cs.tar: Nelze open: No such file or directory
tar: Z chyby se nelze zotavit: ukončuji se
xxx@xxx:~$

mpark

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 01 Září 2008, 18:46:51 »
Aha, tak ono se to nestáhlo, patrně nemám práva tam stahovat, byť mám roota vypnutého, přece jenom admin práva mám, nebo ne?

premet

• Host
« Odpověď #6 kdy: 01 Září 2008, 18:49:06 »
Stáhni si to do svého domovského adresáře přímo do /home/tvuj_ucet a pak by to mělo fungovat.

mpark

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 01 Září 2008, 18:51:23 »
Už to zkouším, potom bych měl asi zadat v terminálu příkaz na rozbalení a přesunutí do /usr/share/skype/lang jestli se nepletu, nebo lze tu češtinu tahat i ze svýho home adresáře?

premet

• Host
« Odpověď #8 kdy: 01 Září 2008, 18:53:15 »
Měl by fungovat ten příkaz co jsi psal předtím  :).

mpark

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 01 Září 2008, 19:01:21 »
Už to začínám chápat, ten systém práv atd. a musím říct, že se mi Linux začíná líbit čím dál víc. Windowsy jsou pro lamy. Poté co mi na HP (původně Visty) neustále padaly XP, je Ubuntu ta nejlepší volba. Ted jen najít tu správnou volbu za editor php Homesite 5.5 :( Apache by tu měl fungovat taky pod localhost jestli se nepletu.

Díky kámo za vše.:)

Pro ty co se potýkají s podobným problémem, nainstalovat software, nebo určit příkaz:

Zapnout Terminál, napsat to co hledáte příkazem:
whereis skype (firefox, blabla)

ukáže vám to cestu jak psal Premet, např. /usr/bin/skype (firefox, atd) a tuto cestu zkopírujete do položky "Příkaz", abyste mohli soft spustit.

Pokud chce stáhnout a rozbalit nějakou věc do root adresáře, musíte to stáhnout nejdřív do vlastního home, třeba já mám home/Dokumenty/Software

a pak do terminálu dáte příkaz:

xxx@xxx:~/Dokumenty/Software$ sudo tar -xf cochcirozbalit.tar -C /usr/share/skype/lang      (/usr/share/skype/lang - toto je kam to chci rozbalit)

Je to návod pro podobný začátečníky jako jsem já. :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.