Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nedokončí se boot u Linux Mint  (Přečteno 3762 krát)

geoffrey

• Návštěvník
Nedokončí se boot u Linux Mint
« kdy: 02 Září 2008, 11:02:07 »
Začal jsem před pár měsíci laborovat s Linuxem ( pracuji spousty let v IT, ve vývojové soft firmě ), ale celá naše platforma je na MS, takže jsem byl Linuxem nedotčen. Nainstaloval jsem si na PC vedle WinXP Pro Linux Mint. Instalace proběhla bez problémů, rozchodil jsem nesvobodné obvladače, kodeky, provedl dle rad z tohoto fora spoustu různých nastavení a dodělávek a Linux fungoval v podstatě bez problémů. Používám ho hlavně na net, často lezu po warezových serverech a na to je tento systém dostatečně bezpečný :). Jinak po restartu PC se mi hlásí Linux jako hlavní systém, Win XP až po ruční volbě. Asi po 2 měsících mi ale začal dělat jednu velmi nepříjemnou věc, po naběhnutí na grafickou obrazovku, kde běhá ta zelená linka, se mi boot zastaví a dál se to nehne. Pomůže až třeba 5tý restart. Musím říct, že mě to dost se... Dcera hodně chodí na web, manželku jsem už s Linuxem taky celkem naučil, ale tohle mi vždycky omlátí o hlavu  ??? Prosím tedy o radu ( mimo celkové reinstalace, na to bych přišel i sám, ale při vzpomínce na hodiny strávené dolaďováním se mi do toho už nechce ) jak z toho ven. U Win bych to měl za chvilku hotový, ale v Linuxu si do řešení problémů s bootem fakt netroufám. Díky moc 

luisah

• Závislák
Re: Nedokončí se boot u Linux Mint
« Odpověď #1 kdy: 02 Září 2008, 11:05:17 »
V Grubu si spusť linux v recovery mode a hlídej hlášku, u které se systém zastaví, popř. vyhodí error. Poté se uvidí dále.

geoffrey

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Září 2008, 11:15:30 »
Při spuštění Recovery mode se mi to zastaví u DVD/RW mechaniky ( mám LG, SATA ), dál to nejede. Nevím ale, jak se má Recovery mod ukončit, v případě, že je vše v pořádku. já to ukončuji příkazem Exit a restartem..

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 02 Září 2008, 11:19:37 »
Á sata, to mě něco říká. Je možný tu mechaniku zkusit odpojit a vyzkoušet zda to bez ní půjde ok? Jinak hledej na foru SATA, je toho tady dost (tedy spíše z hdd, ale ...)
S tím exit to je dobrý, ale stačí zadat startx, pokud ti automaticky ubuntu nenajede - tím ti ubuntu naběhne.

geoffrey

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 02 Září 2008, 11:22:25 »
Díky, až budu doma, vyzkouším. Ještě bych dodal, že to tu mechaniku nerozezná, myslím typ. To samé je ale i u výpisu HDD ( mám 2, jeden SATA II a jeden IDE ).
« Poslední změna: 02 Září 2008, 11:25:33 od geoffrey »

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #5 kdy: 02 Září 2008, 11:33:39 »
pro otestování kde se to zasekne se dá použít v grubu i výběr normálního a ne single, s tím že se upraví řádek tak že stačí umazat quiet splash z řádku jádra při každém startu (a nemusíte startovat ručně Xka),
nebo napořád* (do další aktualizace jádra)
Kód: [Vybrat]
sudo nano /boot/grub/menu.lsta umazat to v něm

namísto startX používám raději startér gnome
sudo /etc/init.d/gdm start//edit: případně
telinit 2
« Poslední změna: 02 Září 2008, 11:51:51 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 02 Září 2008, 13:18:05 »
Když jste v "Recovery mode", stačí dát CTRL+D a pokračuje se vesele dále v bootování až do X.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

geoffrey

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 02 Září 2008, 19:59:02 »
Tak jsem asi v pr... Recovery mode mě hodil do nějakého rozhraní, kde mi nabídl jakousi opravu. Tu jsem mu potvrdil a po rebootu mi vypadla česká klávesnice a naskočí mi po Mint znělce jen bílá obrazovka. Mám v Linuxu šifrovaný disk se spoustou dat, to bude docela mazec. Kdo víte jak z toho ven, budu velmi vděčný. Díky

luisah

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 02 Září 2008, 20:16:35 »
Asi jsi zvolil něco jinýho než startx, nebo normal spuštění, nebo co tam bylo ještě za volbu - to si už nepamatuju.
Předpokládám, že jsi měl spuštěný compiz - bílá obrazovka.
Řešení viz. zde
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=26873.0
Kdyby to nešlo zkus ještě najet do recovery mode a v "tom rozhraní" by jsi měl mít volbu fixed (nebo tak nějak) - to ti hodí xorg do defaultu (pokud jsi to už neudělal - to by mohlo znamenat tu anglickou klávesnici, default ovladače a následná bílá obrazovka)
Česká klávesnice se vyřeší až v systému - xorg (to není problém)
« Poslední změna: 02 Září 2008, 20:19:59 od luisah »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 02 Září 2008, 20:30:16 »
Pokud máte šifrovaný disk a příliš Linuxu nerozumíte, opravdu vám doporučuji si sehnat znalého člobrdu ještě dřív, než to doničíte víc...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

geoffrey

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 02 Září 2008, 20:56:12 »
Tak jsem zase v Mintu , ale jsem v nejakem divnem rezimu, mam jen anglickou klavesnici, ale funguje to... ( revize příspěvku )  Bohužel, po restartu musím najet do "sezení" a změnit to na předposlední položku v nabídce ( nevím jaká to je, v tomto režimu mi přes to svítí okenko monitoru, že nepodporuje toto rozlišení, takže pokus omyl  ??? .... "Z" mám pořád opačně, alespoň to píše česky. Jakmilem zkusím pustit systém normálně, skončí to na černé obrazovce. Jinak se sem nedostanu. :'( Jinak se nemohu připojit na ostatní disky, kam normálně mohu ( jsou to NTFS ). Lze se z tohoto nějak dostat, resp. opravit szstém abych o to nepřišel ? Díky
« Poslední změna: 02 Září 2008, 21:10:10 od geoffrey »

luisah

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 03 Září 2008, 10:49:46 »
To předposlední bude právě záchranné gnome - na opravu systému.
No, tak nejdříve mrkni zda máš nainstalované ovladače grafiky. Pravděpodobně je nebudeš mít nainstalované, popř. je zkus přeinstalovat.
Dále, zadej do terminálu
gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf a najdi následující sekci
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "cz"
EndSection
u Option "XkbLayout" budeš mít "en" změň na "cz" a budeš mít zpátky českou klávesnici.

Pokud by to nepomohlo jdi do /etc/X11/ a mrkni co tam máš všechno za xorg.confčísla popř. další varianty xorgu - > zálohy a taky napiš jakou máš grafickou kartu.
« Poslední změna: 03 Září 2008, 10:55:38 od luisah »

geoffrey

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 07 Října 2008, 12:30:54 »
Takže jsem tu zas... Skončil jsem po mnoha pokusech s opravou Grubu ( včetně SuperGrubu ) u toho, že jsem smáznul partitions a Mint nainstaloval znovu. Instalace proběhla v pořádku, menu s Windows bootem se mi nabízí, udělal jsem všechny standardní uktualizace. Zatím jsem nenainstaloval žádné další aplikace, ani jsem nic nenastavoval ( mimo sítě ). A co se stalo .... ??? Zase mi skončí boot Mintu na té grafické obrazovce a donekonečna mi tam běhá ta zelená linka. Asi se z toho po.... Fakt už nevím  :'(

Dplňuji, když to tam nechám běhat, tak po několika minutách mi naskočí černá obrazovka s :

BusyBox v.1.1.3 ( Debian .... ) Built-In-Shell ( ash )
Enter "Help" for a list of built commands

( initramfs ) _

Doplnění add.2:

Prostudoval jsem hromady diskuzí ( o BusyBoxu ) zde i jinde na netu a na 99% je problém v SATA zařízeních. Při sledování bootu v recovery modu se mi to jednou sekne na SATA DVD jindy zase na SATA HDD, prostě je to na ho... ( Bios mám nový, v XP jede MB na 100%, mám od Asuse MB, grafiku a nově i SATA DVD, disky 1x Seagate SATA, 1 x Seagate IDE ) Stejně tak se mi nepodařilo korektně rozběhnout ovladače grafiky na mojí ATI X1300 od Asuse. Jedu jen ve 2D modu bez Compiz. Jakmile to zapnu ( compiz ), po bootu mi naskočí bílá obrazovka a musím zase složitě přes recovery mod. Upozorňuji, že jsem pročetl a vyzkoušel snad všechny návody na instalaci ATI ovladačů ( ty, co se mi načetly dnes jako nesvobodné ovladače buchly hned napoprvé, při 1. instalaci Mintu ale fungovaly ), co snad na celém netu jsou. Minulý týden jsem instaloval Mint na notebooku Asus 51L s grafikou X 3100 a dopadl jsem stejně. Jediné, co fungovalo, že jsem při každém bootu ručně nastavil rozlišení LCD ( jinak to jelo na VGA ). Opět jsem pročetl mraky informací a zjistil, že opravdu grafický čip X3100 není pro Linux zrovna to nejlepší. To se ale mýmu tátovi, kterej ho dostal jako svůj první PC k 70tým narozeninám blbě vysvětluje, takže skončil u Win XP, které šlapou na 100% ( a to jsem si říkal, není postižený Okny, naučím ho v Linuxu...). Já ještě bojuji na svém PC doma, dneska jsem tím strávil asi tak 6 hodin čistého času ( 3 x komplet instalace po smáznutí partitions ) a dozvěděl se, že to SATA zařízení někomu dělají, takže nejen mě... Takže se asi na celý fantastický, přívětivý a po instalaci plně funkční Linux ( jak jsem se mnohokrát dočetl ) vys... a po několika desítkách hodin bádání a zkoušení zůstanu u svých vyladěných XP, jejichž čistá reinstalace (kterou dělám tak jednou za rok ) mě trvá se vším všudy asi tak 60 minut a fungují. Dost mě to štve, jelikož jsem se chtěl v Linuxu něco naučit a když mi chvíly fungoval, tak se mi spoustu věcí moc líbilo ( a to jsem se už skoro sžil i s Terminálem a celkem naučil editovat xorg.conf  ;D ). Na práci by to asi nebylo, ale doma bych si ho na 100% nechal.  :(

Při té příležtosti bych se rád zeptal. Mám asi 5 GB dat v zašifrovaném adresáři pomocí Cryptkeepru. Bohužel před reinstalací jsem Linux spustil už jen v modu, kterej nečetl ostatní disky, takže jsem se na něj již nedostal. Dnes jsem ho znovu nainstaloval, adresář vidím, ale nejde mi naimportovat zpět do Cryptkeeperu ??? Netušíte, co s tím ? Díky moc
« Poslední změna: 07 Října 2008, 20:44:29 od geoffrey »

geoffrey

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 07 Října 2008, 20:50:19 »
Tak CryptKeeper vyřešen, soubory jsem z toho dostal  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.