Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pomoc s instalací Ubuntu... nemohu s tím hnout.  (Přečteno 7588 krát)

tjbanjo

• Návštěvník
Pomoc s instalací Ubuntu... nemohu s tím hnout.
« kdy: 03 Září 2008, 18:11:01 »
Ahoj,

omlouvám se za založení nového tématu, ale vlastně ani nevím co hledat v těch starších...

Rozhodl jsem se na počítač nainstalovat Linux - našel jsem Ubuntu. Vzal jsem nejnovější verzi, vypálil jako iso a vždy jsem se s instalací dostal jen do bodu, kdy mi to po restartu nabídlo menu - nainstalovat. Pak mi zůstala jen prázdná obrazovka a nahoře v levém rohu blikal kurzor. Zkoušel jsem to při nainstalovaných windows i na čistý disk.
Tak jsem stáhl Ubuntu 6.06.
Měl jsem na pc win xp, při restartu jsem tam dal cd a nabídlo mi to instalaci. Pak se to rozjelo a skončilo to vypisováním hlášek [číslo] Buffer I/0 error on device hdc... a to stále pod sebou.
Tak jsem win shodil, přes fdisk zrušil oddíly a zkusil to znovu... to samé.
Nyní jsem ve stavu, kdy mám zrušené oddíly přes fdisk a už nevím co s tím.

Prosím o radu. Podotýkám, že jsem v tomhle docela laik, počítač je AMD, ale to je vše, co o něm vím. Dostal jsem ho docela nedávno...
Pozn. Na můj firemní noťas jsem to natáhl bez problémů, není to pech???  ;D

Děkuji za radu

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
Re: Pomoc s instalací Ubuntu... nemohu s tím hnout.
« Odpověď #1 kdy: 03 Září 2008, 18:44:25 »
Predem se podivej, kolik tam mas pameti RAM. Je mozne, ze ti tam nechali pouze 128 a to s tim fakt nehnes. Ten udaj se ti vecsinou zobrazi na malou chvili hned u zapnuti pocitace - memory...Pak, az to zjistis, se budeme bavit dal
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

tjbanjo

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Září 2008, 19:04:27 »
Takže na startu mi to píše:

ASUS A7V333 ACPI BIOS Revision 1006
AMD Athlon XP 1800+
Memory test: 1048576K OK

je to tahle paměť?

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #3 kdy: 03 Září 2008, 21:13:01 »
takze pamate mas hromadu 1Go. podla mna je to nejako blokovane firmware toho Asusu, aby sa tam nedalo dat nic ineho, ako Windows. chod do Biosu a kukni, ci tam nenajdes (myslim v advanced) nejaku kolonku ohladne OS - op. systemu. Pokial je to enable (asi to bude) tak to prehod na disable a zkus ten linux znovu rozbehnut. Podobny problem som uz riesil u notebooku HP a v Biose som nasiel tu svinu - tak som ju zakazal a slo to. Neviem vsak presne, kde to bolo a ako sa to presne volalo - nieco ohladom OS. 

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #4 kdy: 03 Září 2008, 21:26:46 »
nasiel som toto http://www.svethardware.cz/art_doc-C6781433FC4B4246C1256BA5002C91D8.html - asi by som zkusil vypnut ten Fast track - pokial to bude v Biose mozne.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #5 kdy: 03 Září 2008, 21:30:05 »

tjbanjo

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 03 Září 2008, 21:34:41 »
Fast track jsem tam nenašel. Dovolil jsem si Ti poslat na e-mail screeny z Biosu... Díky moc...
« Poslední změna: 03 Září 2008, 21:51:54 od tjbanjo »

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #7 kdy: 04 Září 2008, 08:17:59 »
Takze som sa pozrel a problem asi nasiel v prvych 2 screenoch. Urobime najskor to, nez zacneme povolovat a zakazovat sluzby.  Mas totiz aj DVD rom aj Hardisk oznaceny ako master a ono sa to asi mlati. Nenasiel som zmienku o tom, ze by to boli zariadenia SATA, takze problem vyriesis tym, ze vyberies z pocitaca DVDrom a vzadu prehodis jumper na *slave* (jumper je taka mala mrska z umelej hmoty, ktoru treba zasunut na spravne miesto) Tie pozicie (slave, master a CS) by si tam mal mat oznacene.
Potom pojdes v biose do sekcie "boot" a navolis, aby sa ten slave DVDrom spustal ako 1. - ulozis zmeny (save changes&exit), restartnes a instalujes.
Mam pocit, ze toto bude ten problem.
2. Mas aj CDrom aj HD napojeny na jeden srak(remen)? Pokial nie a kazdy ma svoj srak, tak nedavaj CDrom ako slave, ale ako CS(cable select)...ale malo by fungovat aj slave.
« Poslední změna: 04 Září 2008, 08:32:39 od hase »

tjbanjo

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 04 Září 2008, 17:20:30 »
Tak jsem tu bednu otevřel a udělal to cos chtěl - přepojil jsem to na ten CS. Nastavil jsem butování z CD a spustil to... a to samé co předtím.
Nainstalovat Ubuntu - pak jeden krok OK a pak zase... viz obrázek...

tjbanjo

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 04 Září 2008, 17:23:38 »
Nicméně jsem to nechal běžet a šel psát předchozí příspěvek - teď jsem se k mašině vrátil a ubuntu je nainstalované.
Na ploše je složka install a examples.
Pokud je to dobře, mohly by mít předchozí chybové hlášky vliv na kvalitu instalace?

tjbanjo

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 04 Září 2008, 17:42:54 »
Další pokrok - klikl jsem na tu ikonu na ploše - install - a  prošel celou instalaci až k restartu.
Při restartu jsem vyjmul CD a přehodil v bootu pořadí CD a iDE, aby se první butovalo z hdisku.

Dal jsem uložit a dopadlo to takhle... a jsem tam kde jsem byl :-(

Sylveria

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 04 Září 2008, 19:04:07 »
Cau kluci,
mam uplne stejnej problem a disky a ruzne vypinani v biosu je asi ok. Jakmile probehne to zavedeni jadra tak cerna obrazovka s blikajicim kurzorem v rohu a muzu dat cokoliv i test CD tak dopadne.
mam http://asus.katalognotebooku.cz/notebook/asus-a6rp-ap035/  v linuxu jsem uplny amater takze tez budu za kazdou radu vdecny.

tjbanjo

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 04 Září 2008, 19:10:03 »
Cau kluci,
mam uplne stejnej problem a disky a ruzne vypinani v biosu je asi ok. Jakmile probehne to zavedeni jadra tak cerna obrazovka s blikajicim kurzorem v rohu a muzu dat cokoliv i test CD tak dopadne.
mam http://asus.katalognotebooku.cz/notebook/asus-a6rp-ap035/  v linuxu jsem uplny amater takze tez budu za kazdou radu vdecny.

Vítám Tě mezi ztroskotance :-D

Sylveria

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 04 Září 2008, 20:03:01 »
Díval jsem se na nejake testy kompatibility linuxu a meho notesu a pisou tam ze musim upgradovat BIOS aby to slapalo tak to zkusim, ale az o weekendu a pak dam vedet.

qUAKER

• Host
« Odpověď #14 kdy: 05 Září 2008, 15:46:10 »
tjbanjo: a můžu se zeptat.. proč jsi tam nedal 8.04? 6.06 je staré vydání, aktuální LTS je 8.04

tjbanjo

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 05 Září 2008, 17:21:04 »
Jak jsem psal v prvním příspěvku... začal jsem s nejnovější verzí... jenže to nešlo, tak jsem sáhl po starší...

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 05 Září 2008, 18:45:56 »
Čo tak ešte skúsiť noapic, noloapic, irqpool alebo niečo podobné. a uistite sa, že máte najnovšiu verziu 8.04.1. Poprípade skúste Ubuntu 8.10. Aj keď to je len Alpha.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #17 kdy: 05 Září 2008, 18:55:16 »
tjbanjo: a můžu se zeptat.. proč jsi tam nedal 8.04? 6.06 je staré vydání, aktuální LTS je 8.04
jj :D

tjbanjo

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 05 Září 2008, 21:26:21 »
Čo tak ešte skúsiť noapic, noloapic, irqpool alebo niečo podobné. a uistite sa, že máte najnovšiu verziu 8.04.1. Poprípade skúste Ubuntu 8.10. Aj keď to je len Alpha.

A to mluvíš jakou řečí???

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 06 Září 2008, 06:26:40 »
Keď Vám nabehne tá úvodná obrazovka, kde máte možnosť testovať cd, spustiť ubuntu atd. stlačíte F6 zmažete posledné dve pomlčky a dopíšete noapic alebo noloapic alebo irqpool. Poprípade ich kombináciu.

tjbanjo

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 07 Září 2008, 17:45:11 »
Keď Vám nabehne tá úvodná obrazovka, kde máte možnosť testovať cd, spustiť ubuntu atd. stlačíte F6 zmažete posledné dve pomlčky a dopíšete noapic alebo noloapic alebo irqpool. Poprípade ich kombináciu.

Díky, zkusím to a dám vědět... budu to zkoušet zase s tou nejnovější verzí...

qUAKER

• Host
« Odpověď #21 kdy: 09 Září 2008, 09:34:42 »
jj :D

nj, občas se o něm jako o LTS mluvit nedá, ale většině lidí funguje :)

Martin Tesárek

• Aktivní člen
  • *
    • Muj maly blog o ubuntu
« Odpověď #22 kdy: 09 Září 2008, 10:49:36 »
nedavno jsem mel taky jeden pc do ktereho jsem ne a ne dostat ubuntu nakonec se mi to podarilo tim ze jsem zaprahl disk spolecne s CD na jeden kabel sice to trvalo nekonecne dlouho ale povedlo se to a kdyz jsem chtel po restartu prehodit zpatky na samostatne kabely tak jsem ubuntu uz nespustil ani kdyz jsem to vratil jinak to zatim chodiv vsude kam jsem to dal a bez problemu
AMD X3 8450+ , Nvidia 8600GTS Diamond/512, RAM 2024/800, HDD 120GB Sata1, 320GB Sata2, 500GB Sata2  Ubuntu 9.04

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #23 kdy: 10 Září 2008, 06:18:00 »
nedavno jsem mel taky jeden pc do ktereho jsem ne a ne dostat ubuntu nakonec se mi to podarilo tim ze jsem zaprahl disk spolecne s CD na jeden kabel sice to trvalo nekonecne dlouho ale povedlo se to a kdyz jsem chtel po restartu prehodit zpatky na samostatne kabely tak jsem ubuntu uz nespustil ani kdyz jsem to vratil jinak to zatim chodiv vsude kam jsem to dal a bez problemu
tak to je jednoznacne chyba na desce v komunikaci mezi porty IDE. Prave tady by mohl pomoct flash Biosu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.