Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pro pochopení:Ubuntu není komplet počeštěné?  (Přečteno 8867 krát)

AgentMlicnak

• Návštěvník
Pro pochopení:Ubuntu není komplet počeštěné?
« kdy: 05 Září 2008, 21:13:42 »
Ahoj
rád bych si jen ujasnil jednu věc. Ubuntu je systém pro začínající linuxáře, hmm...já jsem ze OSuse přešel na Ubuntu pro jeho jednoduché ovládání, ale docela mě překvapilo, že je verze 8.04 je počeštěná skutečně mizivě. To je každá verze ubuntu takto málo přeložená? Závisí tedy překlad na lidech z tohoto webu? Docela rád bych systém stáhl a měl ho komplet česky (jako třeba suse)...jak to tedy je? Prosím..

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Pro pochopení:Ubuntu není komplet počeštěné?
« Odpověď #1 kdy: 05 Září 2008, 21:26:56 »
Kompletně česky Ubuntu není, ale je přeložena jeho významná část (neznám přesná čísla, ale u "věcí" z výchozí instalace, nejčastěji používaných aplikací a nástrojů se pohybuje mezi 90 a 95%) stejně jako u SUSE.

Jsou dvě možnosti toho, co vás mohlo splést:

1. LiveCD je přeloženo je z velmi malé části (na 100% je přeložen jen instalátor), protože na 700MB CD se nevejde plná lokalizace do všech podporovaných jazyků.

2. Vzhledem k absenci plné podpory češtiny na instalačním CD se lokalizace stahuje při instalaci z internetu -- pokud jste tedy během instalace nebyl připojen k internetu, nebo došlok nějaké chybě, tak nemáte k dispozici všechny lokalizační balíky, v tom případě jděte do Systém → Správa → Jazyková podpora (pokud nebude čeština plně stažena, objeví se výzva k odsouhlasení automatického stažení a doplnění plné podpory). Více informací zde.

AgentMlicnak

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Září 2008, 10:37:57 »
Dobrý den, předem Vám děkuji za odpověď, skutečně jste mi dobře vysvětlil mou otázku. Je to tak, jak říkáte. Systém jsem instaloval z live CD (700MB - větší instalaci jsem tu nenašel) a jak říkáte, bez internetu. Tudíž tedy změním postup při instalaci, děkuji moc  ;)

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 06 Září 2008, 11:24:08 »
Dobrý den, předem Vám děkuji za odpověď, skutečně jste mi dobře vysvětlil mou otázku. Je to tak, jak říkáte. Systém jsem instaloval z live CD (700MB - větší instalaci jsem tu nenašel) a jak říkáte, bez internetu. Tudíž tedy změním postup při instalaci, děkuji moc  ;)
Nemusíš měnit postup při instalaci, stačí to co ti už Vojtěch Trefný napsal - co udělat v případě, že nemáš připojený net při instalaci. Po instalaci tedy:
Systém → Správa → Jazyková podpora (bude to asi anglicky)
Výsledek pak bude stejný -> český  :)

AgentMlicnak

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 06 Září 2008, 11:35:22 »
Dobře, dobře :) díky...
no já když viděl anglický ubuntu, tak jsem to radši smazal. Ne že bych anglicky neuměl, ale přeci jen, já radši češtinu :) každopádně mě zaujala možnost podílet se na překladu a tak až doinstaluju a plně zprovoznim ubuntu, tak se začnu tady na webu pídit po pomoci s překladem. A jak jsem koukal, návody, jak na to, jsou tu slušný. Tak díky moc za pomoc...

tululum

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 16 Října 2008, 09:52:29 »
:) kdyz jsem poprve instaloval ubuntu, taky z live CD, byl jsem velice prekvapen, ze neni cele cesky, ale dodnes pracuju s tou malo pocestenou verzi a jsem naproto spokojen.. :) dokonce me to vubec nevadi, protoze nektere veci pochopim snaze v anglictine (jako treba errory). Kdybych ted nahodou nezabrousil do tohoto topicu, tak bych asi nikdy nevedel, ze je to muzne nastavit. Mozna by nebylo na skodu pri instalaci doporucit zapojit RJ45 aby se stahla ta cela cestina a pokud by ji uzivatel nezapojil, tak mu po instalaci doporucitji nainstalovat rucne, je to uplna malickost a prece muze dokazat odradit desitky uzivatelu. (jako treba AgentaMlicnaka - nainstaloval, videl, smazal).

ufaak

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 16 Října 2008, 13:31:42 »
no ono by mozna nebylo spatne v pocestene verzi instalatoru napsat hlášku (na některém vhodném místě - např. když se vybírá nebo potvrzuje jazyk), že pro nainstalování kompletní češtiny je potřeba být online, a kdyžtak tam hodit krtátké info o tom, že se dá čeština doinstalovat i potom... Pokud to tam je, tak to napsat větším písmem :)
Myslím, že by to mohlo některým lidem pomoci :)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.