Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Srovnání MPlayer a VLC media player  (Přečteno 4761 krát)

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
Srovnání MPlayer a VLC media player
« kdy: 06 Srpna 2006, 13:17:32 »
Vzhledem k výkonovým možnostem mého PC (konfigurace viz níže) jsem provedl některá srovnání playerů videa s ohledem na spotřebu výkonu HW PC. Jako primární jsem použil MPlayer z repozitářů Ubuntu. Používám Desktop Gnome. Tento player spotřeboval asi 95-100% výkonu procesoru a ještě umožnil sledovat film bez znatelných zpožďovacích jevů. Byl však na hraně. Zkusil jsem tedy vlastní kompilace.
Nejdříve jsem použil VLC media player 0.8.5 ze zdrojových kódů domovského webu a zkompiloval. Byl jsem ohromen jeho vlastnostmi při sledování videa. Spotřeboval pouze 20-25% výkonu procesoru a při tom kvalita obrazu byla lepší než u repozitářového MPlayeru.
Napadlo mne tedy zkompilovat mPlayer a porovnat je navzájem. Jako zdroj jsem použil poslední update svn z domovských stránek mPlayeru a zkompiloval. Spotřeba výkonu se pohybovala mezi 55-60% výkonu procesoru při stejné kvalitě obrazu jako z repozitářové verze. Subjektivně však nedosahoval kvalitu VLC.
Jinými slovy řečeno, VLC media player má lépe optimalizované kodeky a kód playeru je také lépe optimalizován než kód mPlayeru. Důležitým poznatkem tedy je, že pokud máme výkon PC poněkud menší než odpovídá současným možnostem, máme starší počítač, je výrazně lepší provést vlastní kompilaci playerů. Jako ten nejlepší jsem vyhodnotil VLC media player, a tudíž mnohem vhodnější pro použití ve starém "železe".
» Linux Mint on mini-ITX boards «

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
« Odpověď #1 kdy: 06 Srpna 2006, 15:05:00 »
Jestli ty rozdily nahodou nejsou tim, ze jsi nenastavil moznosti zobrazeni jednotlivych prehravacu? napriklad pokud nenastavis v mplayer.conf nebo neuvedes na prikazove radce, tak ti nedela mplayer zadnej postprocessing na divx/xvid filmech. taky zalezi jakej pouzivas vystup, jestli xv, opengl, atd.
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 06 Srpna 2006, 15:36:15 »
No šlo mi o srovnání za stejných podmínek. A i když mPlayer nepoužil postprocesing, tak u nastaveného postprocesingu na max u VLC, tak to VLC výrazně získáva na úspoře výkonu a kvalitě zobrazení oproti mPlayeru.

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #3 kdy: 09 Srpna 2006, 18:57:56 »
Já s tebou naprosto souhlasím. VLC je naprostá špička, co se kvality přehrávání libovolného videa týká. Navíc MPlayer na něj nedosahuje ani jinými funkcemi - pominu-li streamování videa nebo transkódování, umí VLC i tak základní věc, jako DVD menu. A zatímco mi stará k6 v mplayeru nepřehraje plynule DVD nebo xvid, VLC to elegantně zvládá i bez rekompilace.

Skeletonix

• Host
« Odpověď #4 kdy: 09 Srpna 2006, 22:05:25 »
Zdravím....

pár slov na obranu mplayeru

1.Výkon:
Mno nevím používám sic balíčkové verze (mplayer-686; VLC), jsem líný kompilovat. Ale rozhoně mplayer zvládá přehrávání plynule. Mám strašně pomalej Pc a ikdyž nastavím výstum v VLC na Xv, vypnu postprocesing, prioriu přidřadím -2 tak stále mi to neběží plynule. Narozdíl od mplayeru. Asi extrém čeho se mi s mplayerem podařilo bylo, že mi byl ochoten přehrávat filmi v mizerné kvalitě na CPU Celeron 333Mhz + strašná grafika (stará integrovaná cca 4Mb) ... nic jiného to nedokázalo(VLC,bsplayer, wplayer cůasic...). Ehr bylo to na Win 98.

2. Kvalita obrazu:
to bych také netvrdil, u obou přehrávačů jsme nastavil stejné zobrazování a rozdíl na mém monituru (17" LCD gnr F173) nebyl znatelný...špatně se to porovnávalo, u VLC nebyl plynulý obraz a u mplayer zapnuty frame droping ;).

3. Funkce:
podařilo se mi docílit hezčích titulků u mplayeru (jen škoad že stále nejdou ty barvičky) a jinak špatně posuzovat, moc toho nevyužívám. Posouvání zvukové a titulkové stopy u VLC jsem nenašel ale moc jsem nehledal! ;) Jinak používám ty standartní což mají oba stejné..jen mplayer mi přijde lepší na ovládání (asi jsme naněj naviklejší)

4.Závěr:
Pokud instalovat z repozitářů tak bych volil (a volím)
 mplayer (né gmplayer, ten je u mne pomalý) pro staré železo.  

------------------------------
Kosmik-1 : P3 450Mhz; 198 RAM; GeForce 3 Ti

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 10 Srpna 2006, 00:03:31 »
Skeletonix: Podepisuji v plném rozsahu. :)

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 10 Srpna 2006, 07:52:41 »
Ale kdež, psal jsem jasně, že jde o porovnání kompilovaných zdrojů obou playerů na mém počítači v grafickém prostředí. U obou playerů se potvrdila větší úspora systémových zdrojů oproti repozitářovým balíčkům, avšak VLC spoří daleko více. Kvalita obrazu jak píše Skeletonix se opravdu posuzuje subjektivně hůře, ale našel jsem ve filmech pasáže kde to šlo a bylo vidět rozdíly ve prospěch VLC. Faktem ovšem je, že pokud budeš sledovat film, těch rozdílů si nevšimneš. Šlo mi opravdu pouze o technickou stránku posudku.
Co se týče titulků potvrzuji, že práce s titulky u mplayeru a možnosti nastavení jsou lepší než VLC. To je pravda. U VLC je to řešeno sice dotatečně, ale dost hrubě. I když i tam je to diskutabilní páč posunout titulek u mplayeru pod obraz je relativně složitý ruční zásah do konfiguráku, kdežto u VLC otevřu předvolby a nastavím pozici.
Na závěr chci dodat, že nechci žádnou roztržku kvůlivá nějakým přehrávačům. O to mně nešlo. Jenom jsem si všiml, že linuxové upřednostňují mplayer jako většinový a lepší, ale já mám zkušenosti s oběma playery pod MacOSX. Tak jsem se do toho dal.
Myslím, že výsledky z mého stroje se dají extrapolovat i na ostatní, méně výkonná PC.
Podstatné na tom celém problému je, že musí být vlastní kompilace. To je důležitý krok k úspoře prostředků u obou přehrávačů.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #7 kdy: 10 Srpna 2006, 11:44:07 »
Citace: GlidingFLY
...Jako zdroj jsem použil poslední update svn z domovských stránek mPlayeru a zkompiloval. Spotřeba výkonu se pohybovala mezi 55-60% výkonu procesoru při stejné kvalitě obrazu jako z repozitářové verze...
Tohle si gentooisti daji zaramovat a povesi nad postel :)

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 10 Srpna 2006, 14:33:32 »
:) Lukáši prosím o vysvětlení, s Gentoo jsem nikdy nepracoval, tak nevím vočgo :) nějak nevím co jsem napsal špatně.

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #9 kdy: 10 Srpna 2006, 14:42:06 »
No, jde přece o kompilaci a následné zlepšení výkonu.:D

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #10 kdy: 10 Srpna 2006, 14:57:49 »
Citace: GlidingFLY
:) Lukáši prosím o vysvětlení, s Gentoo jsem nikdy nepracoval, tak nevím vočgo :) nějak nevím co jsem napsal špatně.
Nic jsi nenapsal spatne, naopak! Jde o to, ze Gentoo je distribuce, kde instalace balicku probiha tak, ze se stahne balicek se zdrojakem, ten se zkompiluje na miru pro tvuj system a pak nainstaluje. Priznivci Gentoo (mezi ktere take patrim) tvrdi, ze system je diky tomu rychlejsi a stabilnejsi. Celkovy upgrade systemu vsak nekdy muze znamenat kompilaci velkeho mnozstvi balicku najednou (vcetne xorg, komplet gnome nebo openoffice), takze muze trvat v zavislosti na rychlosti systemu treba i desitky hodin.

Ovladani tohoto systemu neni nijak slozite, v podstate ani nemusis vedet, jak se kompiluje, vsechno probiha automaticky. Napriklad pro nainstalovani (stazeni zdrojaku, rozbaleni, kompilaci, instalaci) zadas toto:
Kód: [Vybrat]
emerge sync #obdoba apt-get update v Ubuntu
emerge mozilla-firefox #obdoba apt-get install mozilla-firefox v Ubuntu

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 10 Srpna 2006, 16:01:26 »
Jo táák, už jsem doma ;) No obecně z mého pohledu a zkušeností platí, že naučit se zkompilovat si prográmek se vyplatí, páč jednomu to pomůže proniknout hlouběji do systému, ledacos se naučí nad rámec pouhého pracovního nástroje s pohledu běžného uživatele, také čas od času se najde prográmek, který není v repozitářích, no a také jak jsem již ověřil u sebe, pomůže to zoptimalizovat spolupráci programu a systému z čehož plyne stabilita a výkon. Programy pro zpracování obrazu a zvuku jsou typickým příkladem. Ovšem chápu také, že když HW disponuje velkou hrubou silou, zůstává nám pouze ta stabilita. Což je vlastně to nejdůležitější ;)

Skeletonix

• Host
« Odpověď #12 kdy: 10 Srpna 2006, 21:31:07 »
Zdar..tak jsem zkusil zkompilovat mplayer a ouhe..po pár hodinách pokusů..úspora výkonu cca 10-15% ..milé. možná zkusím i ten vlc..ale nějak mě moc neláká. Navíc brzy bude ta hrubá sílá :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.