Tak, trvalo to krvavě dlouho, ale dobrá věc se podařila a pro ty, co by měli podobné problémy, sem napíšu, na co jsem přišel.
Protože se ani mě ani nikomu jinému nepodařilo najít žádné řešení, udělal jsem si nakonec čas a vyzkoušel jinou distribuci, kterou jsem již dávno chtěl. Nebyla to Fedora a nebudu vás zbytečně zatěžovat detaily, každopádně probém s grafikou zmizel a neměl jsem tedy důvod to dál řešit. Tento víkend jsem si ale hrál s různými parametry systému a po jednom "zlepšováku" se najednou problém s grafikou objevil znovu - a to přesně v té podobě, v jaké jsem ho znal ze svého starého Ubuntu. Starý systém jsem již smazal, takže nemůžu ověřit, že problém je identický, ovšem je velmi pravděpodobné, že ano. Konec omáčky, hurá k jádru věci...
pozn: Budu se pouštět do mírných spekulací, proto prosím problematiky znalé, aby mě v případě, že plácnu nějakou kravinu, laskavě opravili, děkuju

Problém se týká mtrr registrů. Dokáží výrazně ovlivnit výkon systému a grafiky zvlášť. Můj systém defaultně používal pro grafiku 1 registr o velikosti 16 MB a všechno šlapalo dobře, někde jsem si však přečetl, že by měl mít velikost paměti vaší gr. karty (což mi nyní, když jsem si přečetl rozsáhlejší info o problematice, přijde jako celkem kravina), dal jsem mu nakonec polovinu této paměti (v mém případě 128 MB) a rázem se začaly videa trhat. Experimentoval jsem a videa běhají dobře buď pokud je registr vypnutý, anebo když ho nechám na základní velikosti (16 MB v mojem případě). Odhaduji, že je to proto, že když se dá daný registr příliš velký, bufferuje se po příliš velkých blocích, což právě způsobuje jev trhajícího se videa. V Ubuntu se tedy pravděpodobně v některých systémech nastaví špatná velikost mtrr.
Kód a návod, jak se pokusit mtrr ovlivnitPokud vám video blbne, napište v konzoli (nemusíte být root) příkaz pro výpis mtrr registrů
cat /proc/mtrrZobrazí se vám asi takovýhle výpis:
reg00: base=0x00000000 ( 0MB), size=2048MB: write-back, count=1
reg01: base=0xd0000000 (3328MB), size= 16MB: write-combining, count=1
Registr určený grafice je s největší pravděpodobností ten s označením "write-combining" (pro detaily viz google a wikipedia), v případě pochybností je možné použít tento výpis (jen root)
lspci -va najít si na konci ve výpisech grafiky výpisy o paměti, vypadají nějak takto:
Memory at fd000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
Memory at fc000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16M]
Důležitá část paměti je ta, co nese označení "prefetchable". Kód za "Memory at" je adresa začátku paměti, celková velikost paměti je udána za "size=", správný úsek v mtrr registrech poznáte tak, že má za textem "base=" stejnou hodnotu adresy.
Experimenty s mtrr registry je možné dělat přímo, kód pro to si však budete muset vygooglit, já jsem k tomu používal parametry jádra v GRUBu (předem upozorňuji, že tyto hrátky nejsou úplně vhodné pro nováčky a lid méně technicky zdatný). Nastavení GRUBu je obvykle v souboru /boot/grub/grub.conf (případně /boot/grub/menu.lst). Najděte si menu, které používáte (podle "title") a zaměřte se na odpovídající přílaz "kernel", vypadá nějak takto:
kernel /boot/kernel-... root=/dev/sda3 video=uvesafb:mtrr:3,ywrap,1600x1200-32@85Důležitý je parametr "video". Pokud tento parametr za jádrem máte, je práce relativně snadná, pokud ne, budete muset googlit. Pro vypnutí mtrr stačí zaměnit kód "mtrr:3" za "nomttr", tedy v mém příkladu:
kernel /boot/kernel-... root=/dev/sda3 video=uvesafb:nomtrr,ywrap,1600x1200-32@85Pro ruční nastavení mtrr pro video použijte parametry "vtotal" a "vremap", kde "vtotal" je celková velikost video paměti a "vremap" je část, kterou chcete používat pro mtrr. 16MB cache na video kartě s 256MB paměti vypadá takto:
kernel /boot/kernel-... root=/dev/sda3 video=uvesafb:mtrr:3,ywrap,1600x1200-32@85,vtotal:256,vremap:16Uložit, reboot a nechte se překvapit, jestli to bouchne

Tak, vím, že je to pekelně dlouhý, ale doufám, že to aspoň někomu pomůže, pokud by se vám něco nepodařilo najít, klidně se ptejte, pokusím se odpovědět...