Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pomoc s znovunastartovaním Linuxu  (Přečteno 3562 krát)

danielchalupa

• Návštěvník
Pomoc s znovunastartovaním Linuxu
« kdy: 16 Září 2008, 23:08:50 »
Ahoj potreboval bych pomoc. VCera mi znamy nainstaloval ubuntu. Po spusteni slapalo vsechno jak melo spustil sem aktualizaci a zatim sem se dival jak je vsechno usporadany a pri te prilezitosti sem si zmenil rozliseni ze zakladniho na 1680x1024 myslim vypsalo mi to ze zmeny se pro jevi po restartu. Kdyz sem dostahoval a doinstaloval aktualizace provedl sem restart. KDyz mi vsak nabehl linux v grafice byly stridave normalni a stridave prazdny prouzky grafiky. Nalogovat by se jeste dalo ale kdyz sem nekam najel mysi nejen ze byla rozporcovana tema radkama prazdna ale taky sem ji na jednom radku videl asi 8x postupne vedle sebe. Prosim o radu po pripadne muzu poslat i foto muj e mail danielchalupa@sezam.cz

3m9d

• Stálý člen
  • **
Re: Pomoc s znovunastartovaním Linuxu
« Odpověď #1 kdy: 17 Září 2008, 00:29:13 »
takže rada číslo 1: Ctrl+Alt+F1 (až F6) vás přepne na textový režim, kde by se podobný problém neměl projevit... Tam můžete minimálně systém korektně ukončit ;)
rada č.2: ubuntu má recovery mode - spustíte ho z GRUBU - do toho se dostanete podle pokynů při nabíhání - sledujte nabíhání pozorně. V něm snad můžete změnit nastavení zpět ;)
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

danielchalupa

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 17 Září 2008, 07:21:40 »
Omlouvam se ale sem s linuxem opravdovy zacatecnik. Potreboval bych podrobneji rozepsat krok2. Diky  :)

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 17 Září 2008, 11:47:56 »
V průběhu startu systému naběhne GRUB (startovač systému)
1)máte-li dualboot, tak jako výběr OS
2)máte-li jen ubuntu, tak jen jako pár řádek s něčím jako "press esc to enter the menu" (nechci teď restartovat systém jen proto, abych to sem mohl dát přesně) - první nabíhá BIOS, pak tenhle GRUB, pak teprv začne nabíhat Ubuntu (logo s nabíhacím proužkem)

Tak jde o to zmáčknout esc (nebo nějakou jinou klávesu), když to zrovna bude GRUB psát ;)
(určitě to ale nebude "Press F2/Delete/... to enter the setup" to je ještě BIOSácká záležitost ;))
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

danielchalupa

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 17 Září 2008, 11:52:08 »
Vyřešil jsem to natvrdo tak ze sem reinstaloval ubnut. ZAtim sem neaktualizoval ale nahodil jsem si nepovinej ovladac na grafiku a dal si svoje rozliseni. Po restartu zatim vsechno slape. Ted dostahovavam ruzny aplikace jako skype, kopete atd. Zatim jediny problem mam s otevrenim DvD na kterem mam film. Kazdopadne diky moc za ochotu

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 17 Září 2008, 12:43:56 »
K DVD s filmem stačí stáhnou kodeky a půjde to ;) Nebo zkuste VLC player - nepříliš hezký, ale účinný :)

danielchalupa

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 17 Září 2008, 14:45:44 »
Vlc se stahnul ale nejak mi to dvd nechce pochroupat. PRoblem je v kodecich ale nevim kde stahovat. NA anglickych strankach se moc neorientuju.

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 17 Září 2008, 14:52:47 »
Myslím, že když se to pokusíš přehrát v Totemu, tak ti sám nabídne, že je vyhledá - pokud teda zrovna nebdeš něco instalovat ;) A kdyžtak je něco na wiki v poměrně slušné češtině ;) http://wiki.ubuntu.cz/Vyhrazené formáty

danielchalupa

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 17 Září 2008, 16:48:05 »
Velice dekuju za pomoc a trpelivost. :)

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 17 Září 2008, 19:27:37 »
rádo se stalo - potřebuju přece někde naspírat ještě tech 33 příspěvků, aby ze mě byl stálý člen ;D

Rowan

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 02 Října 2008, 17:59:58 »
prosim prosim delá me to se všemy možnýmy distribucemi linuxu :( nakonec jsem se rozhodl pro UBUNTU které po instalaci normalně jelo ale po aktualizaci a povolení nvidia driveru se s tim nemužu domluvit, přihlášení jde v pořádku ale jak to odklepnu tak me monitor zahlásí ,,mimo rozsah" a mám po srande :( už se tam nedostanu prostě tma :(:(

JohnyN

• Host
« Odpověď #11 kdy: 02 Října 2008, 19:11:45 »
Zdravím,
pri zobrazení prihlasovacej obrazovky Ubuntu stlačte CTRL+ALT+F1 a prihláste sa do konzoly. Pozn.: užívateľské heslo nie je pri písaní zobrazované, dokonca ani ako znaky ****. Potom si nainštalujte midnight commander. Zadajte príkaz:
sudo apt-get install mc
Následne midnight commander spustite ako root:
sudo mc (systém vás požiada o zadanie vášho užívateľského hesla na potvrdenie)
Spustí sa midnight commander, v ňom si otvorte cestu /etc/X11/ a súbor xorg.conf si skopírujte napr. do /home/vaše_užívateľské_meno/.
Otvorte si súbor xorg.conf v /etc/X11/ (klávesa F3 - View) a pozrite sa, aké tam máte nastavené obnovovacie frekvencie (napr. 60Hz). Zmeňte ich na vaše hodnoty. Súbor uložte, prepnite sa do grafického prostredia stlačením CTRL+ALT+F7 a reštartujte X server stlačením CTRL+ALT+BACKSPACE. Skúste sa opäť prihlásiť.

/edit/ pošlite model vašej grafickej karty a monitora.
« Poslední změna: 02 Října 2008, 19:14:39 od Ján Nosko »

Rowan

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 03 Října 2008, 15:03:34 »
dekuji zkusim...

btw. GK - Nvidia GeForce 6600. Monitor - Benq FP222W6, 22´

JohnyN

• Host

Rowan

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 03 Října 2008, 20:07:22 »
GeForce 6600 od Gigabyte :) jako tak nejak jsem to zkusil podle tvého návodu...system jede jen proste nad 1280x768 to nedostanu :( což je škoda :( resp pokud to nejak nepujde tak system mažu...nemá to pro me vyznam :(:(

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.