Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chyba u dualboot WinXP SP3 a Ubuntu 8.04  (Přečteno 8885 krát)

vonTrips

• Návštěvník
Chyba u dualboot WinXP SP3 a Ubuntu 8.04
« kdy: 18 Září 2008, 16:09:54 »
Zdravím všechny,

kvůli jistým potřebám jsem nucen přejít na z Win XP na Ubuntu (protože přechod WinXP na Visty považuji za totální magořinu), na PC kde je jen Ubunta je vše OK.

Jenže potřebuji pracovat i doma, kde si však chci ponechat jak XP tak mít i Ubuntu. Stáhl jsem si 8.04, vypálil na CD, provedl čistou instalaci WinXP SP3 (upravené pomocí n-Lite, automatická instalace + integrování SP3 do istalačky s SP2), vše stále OK. Tak jsem vložil do mechaniky CD s Ubuntou, proklikal jsem se úvodním dotazováním a nechal systém nainstalovat. Na první pohled vše OK, bez žádné chybové hlášky. Tak jsem PC restartoval a můj údiv nebyl popsatelný, když mi okamžitě naběhly Windowsy bez jakéhokoli dotazování.

Nelenil jsem, našel jsem tento návod http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova postupoval přesně dle něj a pokusil se opravit zavaděč. Zjevně se to "podařilo" restart, najelo mi okno s možností těchto bootů:
Ubuntu 8.04
Ubunto 8.04 (Recovery Mode)
Windows XP

Říkal sem si pohoda už je to, ale nebylo... Při pokusu najet Ubuntu vždy "Error 22" (přesny popis si nepamatuju), paráda, u Windows mi to hodilo "Error 11" a mě trefil šlak. Naštěstí pomohl stařičký Norton Ghost a integrovaná utilitka Master Boot Recovery, resp. MRBooter. ovšem toto je hodně nešikovné řešení (aspon mě se nelíbí, Linux totiž stále nefunguje). Při druhém pokusu o instalaci Ubuntu 8.04 jsem opět vše odklikal, instalace se spustila ale u 94% mi to hodilo hlášku "Installation GRUB (hd 0) Failed" (cca něco podobného). A ted babo raď! Co s tím? Resp. kde může být chyba? Mám zkusit nainstalovat starší Ubuntu 7.10? Nebo bude chyba někde v HW?

Můj PC:
Intel C2D E8200
MB Gigabyte P35 DS3R
MSI GF7600GT PCI-E, 256MB
2x1GB 800MHz CL5
DVD-RW LG ...
Čtečka pamětových karet 7v1
HDD Seagate 250GB, 8M Cache 7200rpm
(C - 20GB, WinXP | D - cca 200GB data | dvě partiton pro Linux 19GB ext3 a 1GB swap)
HDD WD 500GB, 16M Cache 7200rpm
(10GB pro nahradni system /neni nainstalovany!!!/ a zbytek pro data)
Ještě mám externí WD 500GB připojený přes eSATA, momentálně je odpojen od PC, v době instalace byl taktéž odpojen...
oba disky jsou SATA II

Obě partition jsem připravoval pomocí instalačky Linux, u druhého pokusu jsem si je předpřiravil utilitou ve WinXP.
Nic víc co by mělo být ještě důležité mě už nenapadá, i když dle absurdit, které jsem zažil ve Winech ještě mohu doplnit: I-net přes wifi, v baráku rozvedená LAN přes centralni router, myš Logitech USB, klavesnice Logitech PS2, repro Logitech 5.1

truhlik

• Závislák
Re: Chyba u dualboot WinXP SP3 a Ubuntu 8.04
« Odpověď #1 kdy: 18 Září 2008, 16:50:09 »
Tak tomu rikam perfektne polozeny dotaz. Na ten i rad odpovim a pomuzu vyresit.

Nejspis bude chyba nejak v rozpoznani tech disku GRUBem a Linuxem. Spuste LiveCD Ubuntu a zadejte do terminalu prikazy :
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -lVypis sem poslete.

Pripadne muzete zkusit znovu instalovat, lepsi by bylo s odpojenym tim druhym diskem.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

vonTrips

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Září 2008, 18:06:14 »
Oh, díky...

výpis:

Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x96e8b4f4

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1        1337    10739421    7  HPFS/NTFS
/dev/sda2            1338       60801   477644580    7  HPFS/NTFS

Disk /dev/sdb: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x88bf88bf

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *           1        2611    20972826    7  HPFS/NTFS
/dev/sdb2            2612       30401   223223175    f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sdb5            2612       27790   202250286    7  HPFS/NTFS
/dev/sdb6           27791       30270    19920568+   6  FAT16
/dev/sdb7           30271       30401     1052226   82  Linux swap / Solaris

jen nechápu jaktože je tu těch částí tak moc, ale viděl bych to tak že /dev/sdb2 označuje rozšířenou část k předchozí logické (aspon dle rozsahu...) potom tedy odpovídá sdb1(myslím řádek takto označen) WinXP, sdb5 data, ale u 6 nechápu jaktože je tam FAT16? no tak aspoň jsem to zde zkopíroval, snad to něčemu pomůže  ;)

truhlik

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 18 Září 2008, 19:14:11 »
No ta FAT16 je opravdu divna. Pote tam chybi oddily 3,4 coz by taky asi nemelo byt. Dale nemeli by byt windows na primarnim disku? Zde se musi nejspis pouzit premapovani.
Jo jeste by bylo dobre zjitit to jak oznacuje GRUB disky.
Kód: [Vybrat]
cat /boot/grub/device.mapI kdyz ted kdyz nad tim premyslim, tak tam asi zadnej GRUB zatim nemate.

a) Takze, pokud je to mozno, tak bych znovu prerozdelil oddily na druhem disku.  (Win muzete zachovat staci jen zbytek, ale lepe vse smazat)
1. Win 2. Linux - / 3. LInux /home 4. Linux - swap ... s tim ze /home muzete pouzivat jako odkladiste pro data.
nebo pak muzete udelat jeste jednu partion pro data, ale pak budete muset vytvorit logickou oblast.

b) Pokud je to mozne prohodit disk jedna a dva na radici. (neni nutne, ale vyhodne)
c) Naistalovat znovu OS. Nejdriv Win, pote Ubuntu. Zapsat GRUB na oddil na kterem je Ubuntu a nastavit z nej bootovani.

Toto vse by nebylo nutne, pokud byste mel dobre rozdelene a serazene disky.
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

vonTrips

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 18 Září 2008, 22:20:15 »
no když sem instaloval Windowsy, byl připojen jen ten 250GB disk! a přitom SATA 0 je právě onen 250G, 1 je DVD a až SATA 2 je WD, takže nechápu kde je problém. Zkusím ještě projít BIOS, ale nějak se mě to nezdá...

Už jen to že tam chybí 3 a 4 je opravdu divné... zkusím zazalohovat data co tam jsou a naformátovat celý disk, při instalaci Win tam vytvořím pouze partition pro Win, při instalaci Linuxu jen pro system a swap... nakonec udělám ještě datovou (nebo třetí má být DATA a až čtvrtá část SWAP?), pro data jsem totiž chtěl mít něco co zvládnou jak Linux dat Win, abych mohl data sdílet, či-li bud FAT32 (ty zvládají oba systéme, ale zase nelze dělat víc jak 4G soubory...) a nebo NTFS (to prý Linux po nainstalování ovladače zvládá)...

takže pokud by to šlo, rád bych znal Váš názor na toto  ;)

truhlik

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 19 Září 2008, 09:28:10 »
Na rozdeleni disku jsme vam napsali vice moznosti tak si vyberte. Co se tyce toho GRUBu tak to vypada ze si po pripojeni toho WD500GB disku mapuje linux jako sda, coz by mohl byt problem. Pokud instalujete s odpojenym diskem, tak se nejspis mapuje na sda ten disk se systemy a kdyz pak pripojis ten WD tak uz se mapuje na sdb. Takze pak GRUB nemuze najit svuj konfiguracni soubor. Otazkou zustava jak to vyresit, nejspis teda instalujete s obema pripojenyma diskama.

vonTrips

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 19 Září 2008, 14:34:26 »
Díky za odpovědi...

ale pokud na třetí partition hodím /home tak potom tyto data budu mít čistě jen v Linuxu nebo se pletu? Chci totiž na téhle partition sdílet data mezi Win a Lin. Jaký souborový systém bych pak ale musel použít? Jak říkám s tímhle opravdu začínám, tak se asi ptám jak *censored*...

S těmi disky jsem z toho docela jelen, protože absolutně nechápu proč se podařilo to co se podařilo...

Zkusím tedy instalovat dle Vašich rad, ovšem nejsem sto zajistit aby sda byl ten Seagate   :(  pořád se tam cpe ten WD, dokonce jsem již byl nucen i při instalaci Windows nejdříve ten WD odpojit a připojit jej až následně (jinak mi to tam hazelo docela divně pořadí těch oddílů), tak nevím pomohlo by kdybych jej odpojil i při instalaci Linuxu? Nebo zkusit něco nastavit v BIOSu, ale nemám tušení co?! Jak to tak vidím, nad tímhle strávím víc než jedno odpoledne, to abych si vzal na celý následující týden volno  ;D

jinak ve Winech jsem zvyklý tak že na systémovém disku je jen systém a potřebné programy (PS, CAD, Office a další programy, které používám k práci). Pak mám ten velký WD, kde jsou zálohy a různé věci využitelné čistě jen pro Windows + fotky (člověk by ani neřekl že během pěti šesti let je schopen nafotit skoro 200GB!!!). Filmy a hudbu (moc toho dohromady není) mám právě na té 192GB partition (kterou bych chtěl sdílet mezi Win a Linux)

Jen pro rekapitulaci, jestli je můj postup správný (resp. bude):
1. odpojit WD, začít instalovat Win
2. v instalačce win zrušit uplně všechny oddíly na tom Seagetu
3. vytvořit si vlastní partition NTFS pro WinXP (20GB) bude to ono magické "C"
4. ihned po nainstalování Win, začít instalovat linux
5. zbylý prostor (reálně tuším 213GB) rozdělím na
  a) "/" (19GB)
  b) "/home" (192GB, tady budou ty data že? lze pak tuto partiton "sdílet" mezi Win a Linuxem? jak?)
  c) "swap"
6. nainstaluju Linux
7. zkusím připojit WD
8. budu se modlit aby to už jelo správně  :D

takhle nějak bych měl postupovat?

vonTrips

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 19 Září 2008, 15:01:20 »
hh to po 7 je vtip že?  ;D kousek výše jsem napsal že mám cca 200GB fotek + zálohy ap, i proto jsem si ten WD pořizoval, to co mám momentálně na Seagetu mohu klidně přesunout na ten WD, ale ten WD rozhodně formátovat nebudu a nemůžu ;)

tak ono už 2 a 3 je instalace Windows že? takže bych "nebazíroval" na detailech, ale jo jasně už v 5 bodu instaluju Linux, tohle bych bral jako detaily...

Tak tedy pro /home bude bohatě stačit 10GB partiton?

Ale pořád ještě nevím, která partiton bude ta "sdílená" mezi Win a Linux? Bude to ta "/home" ? Jaký souborový systém pak mám použít? Jen pro informaci, ta "sdílená" partition MUSI byt na tom 250GB disku Seageta. WD je čistě a POUZE pro Windows.

truhlik

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 19 Září 2008, 15:15:41 »
Ext3 disky umi cist i Windows po naistalovani potrebneho ovladace.

vonTrips

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 19 Září 2008, 19:40:17 »
Asi se špatně vyjadřuju...

ten 500GB disk je čistě datový, je tam jedna partition 10GB pro případ, že by zcela odešel původní disk, tak at mám kam nainstalovat narychlo systém!!! Ale na tom 500GB disku jsou pouze data a nic víc, problém je že opravdu momentálně nejsem schopen zazálohovat cca 350GB dat (i externí disk, který mám momentálně zapůjčený je zaplněn), proto na ten 500GB nebudu, nechci a ani NEMUZU nijak sahat, čili format tohoto disku nepřichází v úvahu...

O čem se tu celou dobu bavím já, resp. snažím bavit, je ten 250GB disk. S tím si můžu dělat co chci, všechny data, které tam jsou mám zazálohovány (právě proto je ten 500GB již tak moc zaplněn!). Ten 250GB můžu klidně zformátovat komplet a začít znova, u něj mi nevadí prakticky cokoli. Doufám že už jsem pochopen... Jde o to, že fotky a veškeré zálohy co tam mám na tom 500GB disku, v Linuxu nepotřebuju, jsou tam zálohy a image různých programů ap. což je mi pro Linux k ničemu, ale ty data si musím ponechat.

Takže všechny systémy chci mít na tom 250GB disku, o tomhle jsem se snažil celou dobu bavit. Na tomto disku chci mít partition pro WinXP, další pro Linux + swap a pak partition, kde bych mohl mít data, která bude využívat jak Win tak Linux... tak se ptám raději ještě než s tím začnu cokoli dělat, jestli je to možné tak jak to chci (důvod proč nechci Win na 500GB disk je ten, že občas ho vytahnu a pujčim kamošovi at mi tam nahraje nějaké filmy či seriály, takže nechci být třebas týden bez systému...).

Kua už abych si konečně pořídil ten 32GB WD Raptor, tam bych hodil WinXP na jednu partiton, Linux na druhou a ostatní disky by byly datové, to by asi vyřešilo všechny problémy což? No bohužel zatím to tak není možné, takže pokud pujde najít nějaké řešení, které mi bude vyhovovat, budu jedině rád :)

Já vím, že jsem se asi zpočátku vyjádřil špatně, za což se omlouvám a nesmírně Vám děkuji za Vaši trpělivost, doufám že to tedka spolu doklepem do zdárného konce a konečně začnu Linux reálně využívat...

vonTrips

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 20 Září 2008, 14:57:49 »
Ah jsem rád, že si konečně rozumíme :)

RAM mam 2GB jak jsem psal, tudíž raději dát swap 2GB...

OK začnu tedy s instalací s připojenými oběma disky, jen pořád nevím proč byl ten 500GB disk detekován jako sdb když je připojen až na 3.SATA konektoru! Ja myslel, že tohle má vliv, Sata0 je automaticky detekován jako 1., Sata1 jako 2. ...

No nic každopádně děkuji za rady, vrhnu se na instalaci a večer popř. zítra sem hodím echo  ;)

vonTrips

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 29 Září 2008, 13:50:28 »
Tak jsem se k tomu konečně dostal, po osobně-pracovních problémech jsem dnes provedl čistou instalaci...

Postup byl jednoduchý:
1) format disku 250GB
2) čista instalace Win (nova partition 25GB)
3) instalace Linux (10GB /, 40GB /home, 2GB swap)

Instalace proběhla úspěšně, nastal restart a opět to co zcela při prvním instalaci Linuxu, prostě při rebootu tam šel rovnou Windows a Ubuntu to vůbec nenabídlo  >:(

Tuž včil nevím co s tím. Když sem se ještě před instalací kouknul do POKROCILYCH (na posledni strance před začátkem instalace Linux), tak to chtělo Grub nainstalovat do hd0, což je imho špatně, páč ten 250GB disk je hd1. Takže jak pokračovat ted? Zkusit znova instalovat s tím, že zvolím manuálně i umístění GRUBu? Ted mi aspon plně fungují Windowsy, což je docela fajn  ::)

premet

• Host
« Odpověď #12 kdy: 29 Září 2008, 13:56:20 »
To Hd0 by mělo být správně, protože disky se číslují od 0.

vonTrips

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 29 Září 2008, 16:35:11 »
njn, jenže hd0 je zjevně ten WD na kterém mám pouze data... systém je ten 250GB Seagate, který je imho hd1 (sdb)... takže co včil???

kam mam zkusit nainstalit tem grub? do SDB, nebo SDB1 (tam je tuším WinXP, tak se to zobrazilo i v rekapitulaci při instalaci Linuxu)

truhlik

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 29 Září 2008, 17:19:37 »
Nainstaluj ho na disk ze ktereho mas nastaveno bootovani. Pripadne si bootovani prehod v BIOSe.

vonTrips

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 29 Září 2008, 17:52:28 »
Mám tam disk ze kterého bootuju Win, vše je OK (aspon pro Win, nechápu v čem je problém), ted sem na Live CD pač, při jednom mem pokusu se mi podařilo zajistit že nenabootuje ani Win ani Linux  ;D

zkusim upravit GRUB, popř. to cele ještě jednou přeinstalovat, ale už jsem zaměnil DVD mechaniku (SATA0) s tím Seagate HDD (SATA1) tak už to snad bude OK, pač ted je ten HDD jako Master 0 (dříve byl Master 1)

vonTrips

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 29 Září 2008, 18:03:32 »
Tak je to VYRESENO!!!

Nakonec to bylo tím že na Master 0 byla připojena DVD mechanika, zatímco ten HDD ze kterého se bootovalo byl na Master 1. Když jsem to přehodil akorát jsem pomocí Live CD opravil Grub a tedka to bootuje jedna radost! Funguje mi jak Ubuntu, tak Windows... ještě si trošku přeupravím grub, jdou tam změnit i názvy těch položek?

No nic tohle bych řešil časem, tedka totok:
- z toho 250GB disku mám 25GB pro WinXP, 10GB pro Linux, 40GB pro /home, 2GB pro SWAP, pořád nadbývá něco přes 160GB!
- Jak tedy zajistím, abych oněch 160GB měl jako partition na sdílení dat mezi Windows a Linux? Chci tam mít jen nějaké videa a hudbu  ;)

vonTrips

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 29 Září 2008, 21:09:19 »
špatně poskládaný počítač, no jak se to veme?! jaktože win to prostě braly jako první disk a linux ne? ale tohle neřešme  ;)

no ok takže tu partition naformátovat jako NTFS? a pomocí čeho? raději nástroj v Linuxu nebo pomocí správce disků ve Win?

vonTrips

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 04 Října 2008, 17:11:42 »
OK naformátuju ve Win na NTFS a v Ubuntě se pokusím přidat ovladač pro NTFS, pokud není primárně nainstalovaný  ;) díky za helfa

vonTrips

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 10 Října 2008, 15:02:25 »
tak s tím naformátováním toho zbývajícího místa na tom disku se sytémy se zrovna nezdařilo...

nevím proč, ale ve správci disků ve Win mi to nechtělo vytvořit novou partition vůbec, nevím proč a při použití Partition Magicu to zase nějak divně zahaprovalo, takže sem najednou měl všechno smázlé...

nic nastavil sem si znova čast pro Win a pomocí NGhost obnovil aspon WinXP... tedka mě ještě čeká reinstalace Linuxu, nějaké nápady? Uvažuju že  tu poslední partition pro sdílená data mezi Win/linux vytvořím rovnou při instalaci Linuxu, je to vůbec dobrý nápad?

qUAKER

• Host
« Odpověď #20 kdy: 10 Října 2008, 18:36:36 »
myslím, že vytvořit ji při instalaci můžeš. Ovladač na NTFS se instalovat nemusí, NTFS bude automaticky rozpoznáno a připojeno.

vonTrips

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 10 Října 2008, 19:07:17 »
myslím, že vytvořit ji při instalaci můžeš. Ovladač na NTFS se instalovat nemusí, NTFS bude automaticky rozpoznáno a připojeno.

supr, dík  ;)

vonTrips

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 10 Října 2008, 20:03:05 »
Tak sem dneska strávil odpoledne přeinstalováváním jen proto že jsem lama zhýčkaná windowsama... ne lama je slabé slovo, tím bych spíše urazil všechny lamy, ja sem prostě nemyslící blbec, který si ani nepamatuje základní učivo o HW.

Důvod proč jsem původně vůbec nemohl naalokovat zbylý prostor byl ten, že jsem část pro Win dal jako primární a všechny tři části pro Linux (/, /home, swap) taky, takže logicky už další partition udělat nešlo. Njn chybama se člověk učí  :-[ ale já se budu učit asi ještě dlouho, každopádně ještě jednou všem děkuji za trpělivost, kterou se mnou máte a pak taky za všechny odpovědi, dík  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.