Zdravím všechny,
kvůli jistým potřebám jsem nucen přejít na z Win XP na Ubuntu (protože přechod WinXP na Visty považuji za totální magořinu), na PC kde je jen Ubunta je vše OK.
Jenže potřebuji pracovat i doma, kde si však chci ponechat jak XP tak mít i Ubuntu. Stáhl jsem si 8.04, vypálil na CD, provedl čistou instalaci WinXP SP3 (upravené pomocí n-Lite, automatická instalace + integrování SP3 do istalačky s SP2), vše stále OK. Tak jsem vložil do mechaniky CD s Ubuntou, proklikal jsem se úvodním dotazováním a nechal systém nainstalovat. Na první pohled vše OK, bez žádné chybové hlášky. Tak jsem PC restartoval a můj údiv nebyl popsatelný, když mi okamžitě naběhly Windowsy bez jakéhokoli dotazování.
Nelenil jsem, našel jsem tento návod
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova postupoval přesně dle něj a pokusil se opravit zavaděč. Zjevně se to "podařilo" restart, najelo mi okno s možností těchto bootů:
Ubuntu 8.04
Ubunto 8.04 (Recovery Mode)
Windows XP
Říkal sem si pohoda už je to, ale nebylo... Při pokusu najet Ubuntu vždy "Error 22" (přesny popis si nepamatuju), paráda, u Windows mi to hodilo "Error 11" a mě trefil šlak. Naštěstí pomohl stařičký Norton Ghost a integrovaná utilitka Master Boot Recovery, resp. MRBooter. ovšem toto je hodně nešikovné řešení (aspon mě se nelíbí, Linux totiž stále nefunguje). Při druhém pokusu o instalaci Ubuntu 8.04 jsem opět vše odklikal, instalace se spustila ale u 94% mi to hodilo hlášku "Installation GRUB (hd 0) Failed" (cca něco podobného). A ted babo raď! Co s tím? Resp. kde může být chyba? Mám zkusit nainstalovat starší Ubuntu 7.10? Nebo bude chyba někde v HW?
Můj PC:
Intel C2D E8200
MB Gigabyte P35 DS3R
MSI GF7600GT PCI-E, 256MB
2x1GB 800MHz CL5
DVD-RW LG ...
Čtečka pamětových karet 7v1
HDD Seagate 250GB, 8M Cache 7200rpm
(C - 20GB, WinXP | D - cca 200GB data | dvě partiton pro Linux 19GB ext3 a 1GB swap)
HDD WD 500GB, 16M Cache 7200rpm
(10GB pro nahradni system /neni nainstalovany!!!/ a zbytek pro data)
Ještě mám externí WD 500GB připojený přes eSATA, momentálně je odpojen od PC, v době instalace byl taktéž odpojen...
oba disky jsou SATA II
Obě partition jsem připravoval pomocí instalačky Linux, u druhého pokusu jsem si je předpřiravil utilitou ve WinXP.
Nic víc co by mělo být ještě důležité mě už nenapadá, i když dle absurdit, které jsem zažil ve Winech ještě mohu doplnit: I-net přes wifi, v baráku rozvedená LAN přes centralni router, myš Logitech USB, klavesnice Logitech PS2, repro Logitech 5.1