Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace z windows  (Přečteno 2329 krát)

Johnyri

• Návštěvník
Instalace z windows
« kdy: 18 Září 2008, 21:07:36 »
Dobrý den, možná Vám bude připadat, že je to stále to samé, ale já nevím, jak dál. Stáhl jsem si Ubuntu, vypáli ISO na CD a zkusil nainstalovat zkrze bootování, na PC mám situaci, že C je 40 GB (Windows), D 500 GB, data, dal jsem vytvořit další oddíl automaticky na D, posledních cca 60 GB, spustil jsem instalaci, ale po restartu ouha Grub hlásil hned při startu error 18 a nebylo možné se dostat nikam.Tak jsem to "zpravil" (Zrušil jsem oddíl s linuxem a povedlo se mi nabootovat do Win) a vyzkoušel instalaci linuxu skrze Windows do nově vytvořeného oddílu na D, který jsem pojmenoval H, s velikostí 60 GB. rozbalilo se ISO, restartovalo se PC a když jsem se dostal k výběru operačních systémů, zvolil jsem Ubuntu, ale ouha, error 13 (Invalid or unsupported executable format). Prosím nemohli by jste mi někdo poradit, co s tím, myslím že nejsem úplný začátečník a jsem schopen dodat nějaké informace (Linux ale zkouším prvně). díky moc
Konfigurace PC
Základní deska  Iwill DF 400 SN
CPU typ        2x Intel Xeon, 1700 MHz (17 x 100)
Pracovní paměť 1024 MB  (PC800 ECC RDRAM)
BIOS Typ         Award Modular (09/27/02)
Grafická karta   NVIDIA RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro (Microsoft Corporation)  (16 MB)
Pevný disk   ST340014A  (40 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)
Pevný disk   ST3500630A  (500 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)
« Poslední změna: 18 Září 2008, 22:54:50 od Johnyri »

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Instalace z windows
« Odpověď #1 kdy: 19 Září 2008, 06:11:06 »
Nemáte náhodu v biosu nastaveno bootování ze slave nebo ze sekundárního řadiče disku? Pokud ano tak disky mezi sebou prohoďte a změňte pořadí bootování v biosu.

A jinak bych doporučil oddíl "H" úplně v disk manageru smazat a Ubuntu nainstalovat pomocí bootu z instalačního CD, buď klasického nebo alternate.
více zde: http://wiki.ubuntu.cz/Instalace

« Poslední změna: 19 Září 2008, 06:14:03 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

slamozrout

« Odpověď #2 kdy: 19 Září 2008, 07:19:21 »
Jeste se zeptam, vyber systemu byl pres Grub nebo pres win boot manager? Kdyz se to instaluje z wubi, spousti se pres win boot manager,nebo jak se to jmenuje, das win a pak se objevi na vyber bud win nebo Ubuntu. Pokus se predtim naistalovalo Ubuntu klasicky na disk a pak se odstranilo a nepreistalovalo MBR (Master boot record), tak zustal zavadec Grub.A Ubuntu ktere je v Grubu obsazeno odkazuje na uz neexistujici system,proto ta chyba.
MSI P35 Platinum, Core 2 Duo E6850 3GHz, Patriot DDR2 2x1GB 800MHz Kit, ASUS EN8600GT 512MB DDR3, Archlinux....

Johnyri

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 19 Září 2008, 13:33:23 »
Takže takhle Poprvé jsem instaloval z bootování na Aktivní oddíl na D a normálně se nainstaloval Grub, přičemž bootování jsem nechal na C. Vyhodilo to error 17, zkusil jsem v biosu nastavit bootování z D načež vylezl error 22. Pomocí Hiren's boot CD jsem opravil MBR a nabootoval do windows. Sformátoval jsem oddíl s Linuxem a změníl jsem ho Z Ext3 na NTFS a přiřadil písmeno H. Nainstaloval jsem Ubuntu na toto Háčko, přičemž vše proběhlo v pořádku a systém se restartoval. K výběru operačních systémů jsem se dostal (MBR) a byly tam ony 2 volby. Windows XP Pro... a Ubuntu. Po zvolení Ubuntu to vyhodilo error nazvaný Invalid or unsupported executable format. Windowsy nabootovaly normálně. Smazal jsem tedy celý oddíl, znovu ho změnil na ex3, upravil boot.ini na windows only a zkusil jsem nainstalovat Ubuntu znova pomocí bootu. A dostáváme se znova na začátek.
Současný stav je ten, že z Grubu se mi nikdy nepodařilo nabootovat ani do jednoho operačního systému, pomocí MBR do Widlí. Na C mám Windows XP, na D mám data na oodílu o velikosti 300 MB. Na zvývajících asi 65,5 GB je nainstalován Linux pomocí bootu.
Jako zavaděč mám MBR a uvedené v něm mám Widle. Nyní je tedy potřeba nainstalovat fungující zavaděč a rád bych se zeptal, nebude-li problém s tím, že mám fyzicky 2 procesory. Virtuální počítač zkusím, ale na data si dávám bacha. Díky mockrát za pomoc.
« Poslední změna: 19 Září 2008, 13:37:50 od Johnyri »

Johnyri

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 19 Září 2008, 13:43:44 »
Já to zkusím nějak přelousknout a nastavit, ale jak řikam nikdy jsem se nedostal ani k výběru operačních systémů´, takže si nejsem jistý výsledkem

Johnyri

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 19 Září 2008, 14:09:52 »
Prosím nemohli by jste mi s tím nastavením nějak poimoct, já fakt nevím, jak na to, spustil jsem Virtuální PC a mám tam spuštěný linux bootováním. Jak to mám nastavit? Díky

Johnyri

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 19 Září 2008, 14:44:52 »
Dobře, takže ve Virtualu mám nainstalovaný Windows XP a Ubuntu.
Co teď?
« Poslední změna: 21 Září 2008, 18:39:07 od Johnyri »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.