Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Info ohladom diskovych particii  (Přečteno 2781 krát)

Nexus

• Aktivní člen
  • *
Info ohladom diskovych particii
« kdy: 20 Září 2008, 22:56:00 »
Zdravim.

Chystam sa totalne prejst iba na Ubuntu. Chcel by som si ale zachovat organizovanie dat na PC, ktore pouzivam uz nejaky ten piatok vo WinXP. Prechod na WinHlista sa mi zda byt zbytocne zabijanie vykonu, casu, nervov, ... kedze v PC mam aj zariadenia (starucka TV karta), na ktoru nemam ovladace pre WinHlista, ale tej karte nic nie je a ja nevidim dovod ju vyhadzovat len kvoli OS.

Sucasny stav:
Maxtor 300GB rozdeleny na 4 casti:
1. 20GB WinXP (iba system + programy, ktore sa musia instalovat)
2. 244GB Data (dokumenty, programy, hry, fotky, videa, ...)
3. 10GB Ubuntu (zatial iba pokusna instalacia, ale fungujem na nej uz asi mesiac :) )
4. 5GB SwapUbuntu (mam 4GB RAM, chcel som pouzivat aj rezim hibernacie, ale nejak sa mi ho nedari ozivit, snad neskor)
Kedze z casu na cas potrebujem vyskusat urcite kriticke zasahy na systeme a obavam sa, ze to neprezije, mam zlozku MojeDokumenty presmerovanu na disk D:, kde si ukladam vsetky data. Ak sa stane nieco so systemom, tak nic neriesim, format c: a idem znovu.

Predstava mojho prechodu na Ubuntu:
Kedze sucasny disk sa tvari, ze mi dlho nevydrzi, tak som sa musel trochu poponahlat. Kupim si novy disk. Na novom disku si predstavujem situaciu nasledovne:
1. oddiel Ubuntu-Ext3 "/" (uvazujem nad 10GB, bude to malo/vela? Kolko by ste odporucili pre bezne pouzivanie + drobne experimenty? V sucasnosti vyuzivam cca 4GB zo spomenutych 10GB na povodnom disku.)
2. oddiel Data-Ext "/home" (budem sa snazit nechat toho co najviac, tu si chcem drzat vsetky dolezite data + nastavenia programov)
3. oddiel Swap "swap" (rad by som v buducnosti, ked to bude mozne vyuzival rezim hybernacie, predstavujem si 8GB. Bude to malo/vela? Kolko by ste odporucili?)
Predstavujem si (ci je to realne, alebo len krasna predstava si necham udobrit niekym zdatnejsim), ze ked sa mi nieco so systemom stane (ano, bude to len a len moja chyba, ze sa s nim nieco stalo, kedze opat s niecim nebudem spokojny a budem spekulovat ako to vylepsit), tak proste zmazem jeho particiu a nainstalujem ho na novo s tym, ze druhu particiu necham pripojit ako /home, cim by som chcel dosiahnut, ze mi zostanu veskere data, ktore tam mam (dokumenty, nastavenia programov, fotky, videa ...). V casoch Win9x/2k sa mi nie raz stalo, ze som si vystrelil data, ktore som horko oplakal (bud som sa k nim vedel dostat velmi obtiazne, alebo vobec) :(. Sucasne organizovanie dat mi najviac vyhovuje, aj ked vacsina Win programov si nastavenia uklada priamo do systemu (registre, zlozky kde je sam program, ...). Ako som si vsimol na Ubuntu, tak ten to vsetko zhromazduje do zlozky /home/[user]. Velmi nerad by som bol, ak by som si nahodou data vystrelil aj z linuxu pri reinstalacii systemu. Pri maximalnej snahe sa tomu vyhnut sa z casu na cas nieco vyskytne, ale sustavne zalohovat cely disk v takom stave, ako je, je velmi casovo narocne.

Viete mi prosim tuto skutocnost niekto zdatnejsi potvrdit, pripadne pridat komentar, vlastne skusenosti, poznatky ... ?

Vopred dakujem.

Popis mojho PC:
CPU: Intel C2Q Q9450
RAM: 2xCorsair 2GB (800MHz, 4-4-4-12, Kit Twin)
MB: Asus Maximus Formula (iX38, BIOS:1201)
VGA: Asus GF 9800GTX PCI-E x16
SND: On Board ADi (mal som X-Fi, ale panov od Creativu nezaujima postoj linuxovej komunity, tak nech si ju nechaju, aj ked ma prekrasny zvuk, ja potrebujem funkcnost vsade, nie len vo vylobovanom OS)
TV: KWorld BT878 PCI
DVD1: LG DVD-ROM H30N
DVD2: LG DVD-RW 4167
HDD1: Maxtor (7L300S0) 300GB SATAI (rozlozenie particii je popisane vyssie, bude nahradeny novsim a vacsim diskom)
HDD2: WD Caviar RE (WD400YR) 400GB SATAI (jedna velka particia na uschovavanie dat)
HDD3: WD Caviar RE (WD400YR) 400GB SATAI (jedna velka particia na uschovavanie dat)
ISP: WiFi v mieste, LAN po baraku, ethernetovu kartu mi ubuntu pozna hned pri instalacii, IP nastavujem rucne podla specifikacie ISP

Edit: Hry nehram vobec, bud na ne nemam cas, alebo chut, resp. hram az LineageII C4, ktory mi funguje cez Wine spolahlivo.
« Poslední změna: 20 Září 2008, 22:59:09 od Nexus »

Nexus

• Aktivní člen
  • *
Re: Info ohladom diskovych particii
« Odpověď #1 kdy: 23 Září 2008, 17:50:14 »
Asi som sa spytal nejaku "jobovku". Nic to, odpoviem si sam :).

Ano, funguje to presne tak, ako som si predstavoval.

Urobil som pokus vo vlastnej rezii. Nainstaloval som Ubuntu 8.04 na prazdny 20GB disk s nasledujucimi rozdeleniami:
1. particia - 10GB, ext3, pripojny bod "/" (system + boot)
2. particia - 9GB, ext3, pripojny bod "/home" (uzivatelske data)
3. particia - 1GB, swap
Po rozbehani systemu som si ulozil par nepodstatnych dat na Plochu, urobil som nejake upravy v nastaveni vzhladu, zmenil tapetu a pootvaral som si par stranok vo Firefoxe s tym, ze som si povytahoval par zaloziek na listu.

Nasledne som urobil "poskodenie systemu", kedy som bootol stroj z LiveCD a 1. particiu som nechal sformatovat.

Po restarte som spustil instalaciu, ako keby sa nechumelilo az som sa dostal do bodu vyberu rozdelenia disku. Tu som si dal "Manualne ..." a nasledne som iba doplnil pripajacie body k jednotlivym particiam. Samozrejme, pre istotu som nechal sformatovat particiu 1 a 3.

Nechal som vytvorit toho isteho uzivatela, akeho som vytvaral v povodnom systeme (ma rovnake meno), ale nastavil som mu nove heslo.

System sa nainstaloval, nasledoval restart a okamih pravdy :).

OS sa spustil korektne a pytal si prihlasovacie meno a heslo. Zo srandy som mu predhodil login povodneho uzivatela, ale dostal som prstom do oka. Nasledne som upravil heslo na nove (heslo zadane pri reinstalacii). Na moje prekvapenie sa system spustil v presne takej podobe, ako som ho nechal pred reinstalom! Nasledovalo testovanie, co vsetko sa zachovalo ... Zistil som, ze co sa tyka uzivatelskych dat, tak uplne vsetko, dokonca aj historia, cookies, ... co som predpokladal, ze budu v tahu.

Ak si niekto velmi cenite svojich uzivatelsky dat, radi experimentujete a nechce sa vam pred kazdym pokusom zalohovat cely disk (eventualne cenne data), tak si pridajte este jednu particiu naviac v zakladnej instalacii a pri nahodnej reinstalacii iba upravite pripojne body bez toho, aby ste prisli o svoje data, resp. o cely uzivatelsky profil aj s cennymi datami :).

Hodne zdaru!

svisto

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 24 Září 2008, 00:34:10 »
 :o :o :o No,ty si normalne objavil Ameriku. ::) ::) ::)
(myslim to ohladom tej zalohy)
« Poslední změna: 25 Září 2008, 02:28:21 od svisto »

Nexus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 27 Září 2008, 12:00:49 »
:o :o :o No,ty si normalne objavil Ameriku. ::) ::) ::)
(myslim to ohladom tej zalohy)
Moj povodny dotaz bol z 20-09-08. Moja odpoved z 23-09-08.

Ano, tri dni si mal na to, aby si mi tu "Ameriku" ukazal a neurobil si tak. Konstatovat dokaze kazdy, pomoct malokto :).

JohnyN

• Host
« Odpověď #4 kdy: 27 Září 2008, 15:57:59 »
Ospravedlňujem sa, že nikto z našej komunity na váš odkaz za 3 dni neodpovedal. Napriek tomu ste získali novú skúsenosť a ste zase o trochu ďalej vo svete GNU/Linuxu  ;)
Pekný deň

svisto

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 27 Září 2008, 21:45:32 »

[/quote]

Ano, tri dni si mal na to, aby si mi tu "Ameriku" ukazal a neurobil si tak. Konstatovat dokaze kazdy, pomoct malokto :).
[/quote]
 Nehnevaj sa, myslel som tu zmienku ohladom zalohy dat  :) Dufam,ze ti urobi radost aspon toto, niekto tu davnejsie dal link http://www.linuxexpres.cz/praxe/jak-spravne-rozdelit-disk.

Nexus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 28 Září 2008, 08:01:34 »
Ospravedlňujem sa, že nikto z našej komunity na váš odkaz za 3 dni neodpovedal. Napriek tomu ste získali novú skúsenosť a ste zase o trochu ďalej vo svete GNU/Linuxu  ;)
Pekný deň
Nie je sa za co ospravedlnovat :). Precitat si nieco na webe a realne si to vyskusat su dve rozdielne veci (v pripade widli to plati dvojnasobne). Chcel som, aby mi napisal niekto, kto s tym ma uz nejake prakticke skusenosti, kto uz riesil problem s nefungujucim systemom, ale dolezitymi datami v nom ... Som clovek, ktory proste spekuluje do doby, pokial sa spekulovat da :). Ale nejake tie hranice unosnosti by bolo vhodne vyticit :).

Suhlasim, vlastna prakticka skusenost je najlepsia, len ma zarazila ta reakcia o tej "Amerike" :).

[/quote]
 Nehnevaj sa, myslel som tu zmienku ohladom zalohy dat  :) Dufam,ze ti urobi radost aspon toto, niekto tu davnejsie dal link http://www.linuxexpres.cz/praxe/jak-spravne-rozdelit-disk.
[/quote]
OK. Nic sa nedeje :).

Nieco podobne som uz par krat cital s drobnymi obmenami, ktore tam pridali sami autory. Ako som ale pisal vyssie, bol som skor zvedavi na prakticku cast problematiky :).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.