Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Tak tohle absolutne nechapu  (Přečteno 1938 krát)

Petr Sedlák

• Aktivní člen
  • *
Tak tohle absolutne nechapu
« kdy: 22 Září 2008, 15:34:34 »
Zdarec, lidi zase otravuju ale to co mi nabidlo ubuntu za posledni tyden, to fakt nechapu. Dovolte abych vam rekl muj pribeh :).
Vse jsem mel dost dobre naslapany do doby nez jsem prijel do slovinska a musel si na kolejich nejak nastavit net. Maji tu nejaky specialni navod, ale bylo to vse v terminálu. Samozřejmě že se mi to nepodařilo. Zkusil jsem to z LIVE CD a to bylo v pohodě. Takže jsem se rozhodl pro reinstall - jenže v nové verzi se mi nepodařili rozchodit síť, neboť příkaz: sudo gedit blablabla(ktery jsem potreboval pro instalaci) nešel - prostě jen tam blikal kurzor a nic se nedělo. Co víc zkusil jsem to resnout a ubuntu už mi ani nenaběhlo-jen hneda obrazovka a kousek sedy. Zkusil jsem to několikrát až jsem se rozhodl pro vyzkouseni beta verze noveho ubuntu. Tam se mi to uz podarilo ale zlobi me tam napriklad ovladace na grafiku a nesel mi nainstaloval LAMP, hazelo mi to chybu v heslu Mysql, coz uz jsem mozna nasel jak vyresit, nicmene, ted jsem ne widlich, a docela jsem zklamanej, ze jsem bez ubuntu, mam ho rad a rad v nem pracuji. Nevim co uz mam zkusit. Uz me nic nenapada, mozna zkusim jinou distribuci, pac uz me to ehm ehm. diky lide
i won tú rúms tú rúm tú tú tú...tramtarara ty debile

Rawen

• Aktivní člen
  • *
Re: Tak tohle absolutne nechapu
« Odpověď #1 kdy: 22 Září 2008, 17:17:37 »
samozřejmě z tohoto obecného popisu ti asi nepomůžu, můžu ti ale poradit z vlastní zkušenosti - asi VŠECHNY problémy co jsem kdy s Ubuntu měl (včetně situací kdy nešlo ani pořádně nabootovat) nějak jdou vyřešit bez reinstallu. Když jsem byl ještě linuxu méně znalý tak jsem asi 3x nebo 4x řešil různé problémy reinstallem a když se na to dívám zpětně tak se jenom pousměju :) chce to trošku času, hodně googlu a hodných lidí na fórech... hlavně nepanikařit a neklesat na duchu a hned nesahat po instalačce - škoda že ti to nevyšlo...
Linux je pro borce, který se dokáží sami rozhodovat!

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 22 Září 2008, 17:30:56 »
Tak předně, co se týče tvého problému s připojením ve Slovinsku, vypadá to že je nějaká nová módní vlna přihlašování se na pevnou síť přes 802.1. U nás na TUL je to od letoška taky. Dělal jsem ty samé kroky podle českého návodu a funguje mi to. Napsat si jeden konfigurák a jeden upravit ještě není tak složité snad. Jen to chce nad tím přemýšlet. Kupodivu větší problémy to dělá lidem s woknama, od 2000 po Visty, a já z toho mám nehorázně škodolibou radost  ;D

To že se ti rozhodil čistý systém bych viděl spíš možná na chybu v HW nebo špatně vypálené CD. Nebo nenechal jsi náhodou ty vadné konfiguráky v Home? Pokud by tam zůstali z předchozího systému tak se myslím zachovají a ve tvém případě vrátí systém do rozbitého stavu.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

Petr Sedlák

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 22 Září 2008, 17:42:25 »
Nevím pro mě asi napsat si nějaký konfikurák složité je. Ani envím jak bych na to šel. chci svůj počítač ovládat a ne aby ovládal on mě a bral mi spousty času s nějakým isntalováním. Jo asi to je v /home jinak si to nedokážu představit. Ale jako reinstal a znovu nastavovat pvčechny ty programy, wow, do toho se mi teda nechce.

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 22 Září 2008, 18:00:59 »
Máš ho více méně napsaný v tom návodu, je to deset řádků, já ho taky opisoval z papíru. Jo a to napsaní je na 5 min v Ubuntu, nastavoval jsem to spolubydlícím, to vydá na 10 min a ještě to dělal několikrát, protože to nešlo. Tohle máme vážně jednodušší.

Co se týče těch konfiguráků, jako dalo by se dohledat co dělá potíže, ale je to na práci v konzoli, prohlížení logů, atd. Je pravda že u woken by se ti to asi nestalo, ty by se rozházeli sami od sebe bez tvého zásahu, tady to padá na tvoji hlavu.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

Petr Sedlák

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 22 Září 2008, 18:09:09 »
okej aspon si zkopiruji nekdere dulezite adrsare z toho  home - jako .evolution, .opera, amarok atd., to by teoreticky fungovat melo ne? pokud bych to pak po uplnem reinstalu tam zpet nakopiroval. jinak ten net uz vim jak nastavit (pokud mi teda pujde prikaz sudo gedit - ktery ted nejde), jen aby mi to proste fungovalo a neztratil spousty dul. informaci - hlavne v mailu! diks

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #6 kdy: 22 Září 2008, 20:32:23 »
(pokud mi teda pujde prikaz sudo gedit - ktery ted nejde)
Kód: [Vybrat]
sudo gedit jedině z konzole, pokud přes F2 tak jedině
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit jinak můžou nastat problémy.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Marek

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 22 Září 2008, 20:56:40 »
Jeden linxák mi kdysi poradil při podezření na problém v neznámém konfiguráku v home, že si mám zazálohovat celý home a pak postupně ty konfiguráky mazat nebo tahat ze zálohy. Totiž když se všechny smažou v tom home, tak ubuntu si je umí samo obnovit do výchozího stavu. Tento výchozí stav bych postupně přepisoval tím záložním, až bych narazil na problémový konfigurák.

Možná je má rada uplně zcesty, pač jsem přeci jen diletant závislý na dobrých radách zkušených. Nicméně já tímto způsobem vyřešil problém tč. s nenabíhajícím gui. To nabíhalo pouze z jiného účtu - odtud odvozeno, že půjde o konfigurák v mém vlastním home účtu. Dej vědět, jestli to pomůže. Pokud se do tohoto postupu pustíš :)
UBUNTU HH 8.04 Lenovo R61i

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.