Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: na windows xp se to nestalo  (Přečteno 3134 krát)

okoun

• Stálý člen
  • **
  • Debian --> Mandriva --> Ubuntu
    • http://www.okouns.wz.cz
na windows xp se to nestalo
« kdy: 27 Září 2008, 20:43:40 »
předem bych rád podotknul, že nejsem žádný windowsák, ale jsem trochu znerzoznen...

problém (románek):

Ubuntu 8.04 64
spustil jsem xmms a pidgina. Kdyz prehravam na xmms hudbu tak neslysim zvuky na pidginu, na to jsem si uz zvykl, ale stala se mi párkrát jedna nepochopitelná zrada.
měl jsem spuštěny tyhle dva programy, na chvíli jsem odešel od PC, potom jsem přišel a chtěl jsem si pustit hudbu, jenže to nešlo, hlásilo to známou chybku, že je jakoby zvuk využíván jinou aplikací, tak jsem si myslel, že pidgin, vypnu ho a nic, nepomohlo. Resetoval jsem xmms a také nic. Potom jsem zkoušel spustit v nastaveni zvuku ten testik na zvuk, to byla posledni kapka, to nastaveni ani neslo spustit, cele GDM se zaseklo. Neztratil jsem nervy a chtel jsem problem vyresit tim abych nemusel resetnout pocitac.
Zkusil jsem tedy nejprve resetovat v konzoli GDM, pri zadani jmena a hesla se to opet cele seklo ani nic nenaskocilo (pouze barva pozadi), dalo se hybat pouze s mysi nebo se slo prepnout do konzole, prepnul jsem se tedy znovu, zkusil jsem resetovat i zastavit alsu. Nic z toho nepomohlo.
Nic jineho nezbylo nez kopnout do PC nebo ho resetovat. Nakonec reset :)

Nevim proc ma Ubuntu furt takove problemy se zvukem. Nikdy jsem nemohl prehravat vice zvuku najednou bez sloziteho donastavovani, navic pouzivam klasickou bezproblemovou kartu od realteku. Nevim v cem je furt ten pes zakopan

:'( :'(
Ubuntu-64 bit 8.10 na: P4 DC -64 bit, ati HD 3870 a na: Athlonu 3000+ -64 bit, ati x1800 GTO, Ubuntu-32 bit 9.04 na notebooku MSI

pivik

• Host
Re: na windows xp se to nestalo
« Odpověď #1 kdy: 27 Září 2008, 20:53:45 »
nevim co máš konkrétně ty za problém, ale celkem by mě to zajímalo. Jinak já pokud hraju přes Exaile, tak pidgin zvuky normálně jdou...

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 27 Září 2008, 21:00:36 »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 27 Září 2008, 21:20:31 »
rozchodit pořádně pulse a nic takového se vám stávat nebude....

okoun

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 27 Září 2008, 22:01:55 »
no to je prave ono, zase nejaka konfigurace, mne proste stve to ze to nemuze fungovat normalne jako v kazdem jinem OS hnedle po instalaci
Ubuntu-64 bit 8.10 na: P4 DC -64 bit, ati HD 3870 a na: Athlonu 3000+ -64 bit, ati x1800 GTO, Ubuntu-32 bit 9.04 na notebooku MSI

JohnyN

• Host
« Odpověď #5 kdy: 28 Září 2008, 08:56:59 »
Ja osobne pulse nepoužívam a konečne môžem prehrávať videá na YouTube aj počuť zvuky napr. z Pidginu. Ale problém s xmms a Pidginom som mal už vo Feistym, myslím, že je to chyba XMMS. Skúste použiť Audacious.

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 28 Září 2008, 09:58:04 »
okoun: víte co? když Vám to tolik vadí, tak používejte věci které jsou v ubuntu defaulně tedy ty, které jsou nejvíce ozkoušené/odladěné a neinstalujte software pár let starý....

nehledě na to, že by jste měl vědět, jak fungují open source licence >  nelíbí, tak to nepoužívejte...

ufaak

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 28 Září 2008, 10:02:05 »
toho jsem se bal, ze se najde nekdo prvni kdo na to zareaguje a zacne se tu rozjizdet vasniva diskuze...
proto jsem ani nic nepsal, i kdyz jsem mel sto chuti :)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #8 kdy: 28 Září 2008, 10:10:48 »
Ja zase miluju vasnive diskuze :D
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #9 kdy: 28 Září 2008, 10:48:48 »

Naopak, odinstalovat pulseaudio a valit jen na ALSA je řešení. Pulseaudio vzniklo jen kvůli tomu, že některé karty mají špatné ovladače, které nejsou schopny ani mixování. Pulseaudio je vrstva, která provádí softwarové mixování. Bohužel pulseaudio přineslo řešení pro minoritu uživatelů a problémy majoritě. Aplikace nejsou schopny zvuk v pulseaudio mixovat, existují sice workaroundy (viz Skype), ale neplatí to obecně. Jelikož se jedná o softwarové mixování na starších počítačích může být i problém s výkonem, občas se zvuk prostě trhá.
Řešení? Odinstalovat balíček pulseaudio. Udělal jsem to na všech počítačích, kde mám Ubuntu, a mám po problémech. Doporučujeme to i v knížce o Ubuntu.

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 28 Září 2008, 11:27:32 »

Naopak, odinstalovat pulseaudio a valit jen na ALSA je řešení. Pulseaudio vzniklo jen kvůli tomu, že některé karty mají špatné ovladače, které nejsou schopny ani mixování. Pulseaudio je vrstva, která provádí softwarové mixování. Bohužel pulseaudio přineslo řešení pro minoritu uživatelů a problémy majoritě. Aplikace nejsou schopny zvuk v pulseaudio mixovat, existují sice workaroundy (viz Skype), ale neplatí to obecně. Jelikož se jedná o softwarové mixování na starších počítačích může být i problém s výkonem, občas se zvuk prostě trhá.
Řešení? Odinstalovat balíček pulseaudio. Udělal jsem to na všech počítačích, kde mám Ubuntu, a mám po problémech. Doporučujeme to i v knížce o Ubuntu.

no zase tak pravda to teda rozhodně není, jde o to, že pulse se prostě musí nastavit. tedy hlavně daemon pro danou kartu a pořádně ozkoušet na aplikacích a poté se nikdy ani nevšimnete, že tam někdy alsa byla, vše jede najednou, dá se ubírat jednotlivým aplikacím, aniž by se ubralo jiné, jde předávat stream na další kompy a prostě používat systém, který je dle mého skvělý. Mám PulseAudio na 4 kompech co jsou doma včetně připojení na 2 zvukovky HTPC  + repro 2.1 od M-Audia, a chci okmažitě slyšet své oblíbené na pořádném systému, tak jen kliknu nahoře na move stream na HTPC a během chvilky mi to jede v perfektním zvuku ani nemusím vstávat. Dívám se na film, jen pošlu stream jinam, když už jinak čas nedá, zapne se Rhythmbox a DAAP a jde se k HTPC.... jen je škoda, že ještě nic podobného není pro obraz...jo asi by to šlo tunelovat přess ssh ale jaksi to je dost pochybné řešení...

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #11 kdy: 28 Září 2008, 11:38:50 »
Ano, pokud ty funkce využíváte, tak nic proti, ale obyčejní uživatelé nemají ani ponětí o nějakém streamování na další kompy, přepínání mezi zvukovými kartami nebo regulaci zvuku pro jednotlivé aplikace. Jim to přináší jen komplikace, proto bych byl raději, aby pulseaudio defaultně nainstalované nebylo a mohli si ho nainstalovat jen ti, kteří o něj mají zájem.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 28 Září 2008, 13:54:07 »
VYdrž až vyjde Ubuntu  8.10. Tam je konečně pořádný driver pro integrované zvukovky a chodí víc zvuků naráz :)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

pivik

• Host
« Odpověď #13 kdy: 28 Září 2008, 16:35:30 »
nebyl bych si jist kvalitou ovladače v 8.10, protože mi nechodí zvuk ve Skype, ačkoliv v 8.04 se mi ho podařilo lehce rozjet.

okoun

• Stálý člen
  • **
[ubuntu]: Re: na windows xp se to nestalo
« Odpověď #14 kdy: 28 Září 2008, 21:52:19 »
no uvidime tedy v 8.10 sice jsem cekal uz zmenu ve trech verzich ale nevzdavam se :))

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #15 kdy: 28 Září 2008, 22:02:54 »
ja som mal tiez problem, ze nesiel zvuk z viacerych aplikacii. Tak som skusil pusleaudio. Zvuk z viacej programova sice isiel, ale co to dorobilo s flashom to ma uplne dostalo. Firefox padal takmer pri kazdom druhom videu   >:(. Tak som nakopol nazat ALSU a vsetko slo po starom....dokonca mi zacal chodit zvuk z viac programov naraz :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.