Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubunto s XP [vyřešeno]  (Přečteno 7033 krát)

WarfaceZ

• Návštěvník
    • Gcore.cz - Herní portál a magazín
Ubunto s XP [vyřešeno]
« kdy: 28 Září 2008, 03:09:30 »
Obrý den , chci mit pořád XP a aji Ubunto a přitom nechci stratit žadan data z disku , jak to mám udělat ? když jsem se koukal na navod tak tam je na vyběr instalace s pruvodcem , ale ja tam na vyběr s pruvodcem nemam , tak nevim co ted . Děkuji
« Poslední změna: 30 Září 2008, 20:04:26 od Martin 'Želva' Malý »

Nexus

• Aktivní člen
  • *
Re: Ubunto s XP
« Odpověď #1 kdy: 28 Září 2008, 08:15:49 »
Predpokladam, ze na tom disku nemate nealokovane miesto (t.j. fyzicky priestor disku, ktory by nepatril ziadnej logickej jednotke). V opacnom pripade by v instalacii mala byt moznost  "... s vyuzitim dostupneho miesta".

Podobny problem sa riesi o kusok nizsie, skuste sa na to pozriet http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=27578.0. Cize, treba zmensit existujucu poslednu diskovu particiu aspon o 20GB (ak chcete Ubuntu iba skusit, pripadne podla vlastneho uvazenia) a na vzniknute miesto si Ubuntu nainstalovat standardnym, alebo rucnym postupom.

Pomohlo by nam, ak by sme sa bavili o konkretnej situacii. Mozete sem prosim napisat, ako to u Vas na disku vyzera? (aky velky disk, ake zapojenie disku a hlavne rozdelenie toho disku)

ufaak

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 28 Září 2008, 08:24:59 »
Obrý den , chci mit pořád XP a aji Ubunto a přitom nechci stratit žadan data z disku , jak to mám udělat ? když jsem se koukal na navod tak tam je na vyběr instalace s pruvodcem , ale ja tam na vyběr s pruvodcem nemam , tak nevim co ted . Děkuji

tve pozornosti doporucuji tuto prirucku ubuntu, je v cestine, je vyborne zpracovana a jsou tam popsane vsechny mozne zpusoby instalace, vcetne toho problemu, ktery momentalne resis ty :)
a neboj se, neni to kniha, je to opravdu jen prirucka :) takze necekej 800 stranek textu :) byl bys zklamany :)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

JohnyN

• Host
« Odpověď #3 kdy: 28 Září 2008, 08:39:54 »
Zdravím,
príručku nájdete aj na oficiálnych českých stránkach Ubuntu. Existujte však aj kniha od pána Ivana Bibra, ktorá je oveľa obšírnejšia. Nie je to iba na pár dní s Linuxom, poslúži aj po rokoch práce na tomto systéme.

/edit/ príspevok upravený, vďaka ufaak.
« Poslední změna: 28 Září 2008, 08:48:49 od Ján Nosko »

ufaak

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 28 Září 2008, 08:44:25 »
Zdravím,
podobnú príručku nájdete aj tu. Ale knihy z cpressu rozhodne doporučujem, nie je to iba na pár dní s Linuxom, poslúži aj po rokoch práce na tomto systéme.

odkazal jsem ho na tu stejnou prirucku :) akorat umistenou na jinym serveru, ale je to tentyz text :)

JohnyN

• Host
« Odpověď #5 kdy: 28 Září 2008, 08:46:02 »
Zdravím,
podobnú príručku nájdete aj tu. Ale knihy z cpressu rozhodne doporučujem, nie je to iba na pár dní s Linuxom, poslúži aj po rokoch práce na tomto systéme.

odkazal jsem ho na tu stejnou prirucku :) akorat umistenou na jinym serveru, ale je to tentyz text :)

Vďaka za upozornenie ufaak, nevedel som, že je aj v knižnici na roote  ;)

ufaak

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 28 Září 2008, 08:47:52 »
Ja to vim od MISTRA bodie :)

Xijo

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 28 Září 2008, 09:06:16 »
vsak teraz je taka vec zi so ubuntu vytvori na ntfs disku akokeby vlastnu particiu a tam to hodi a bude dualboo vsetko.. .ako sa to volalo.... nejak wiki ci jak??? ked sa vlazi vo windowse ubuntu do romky, tak tam je taka moznost

ufaak

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 28 Září 2008, 09:11:50 »
jmenuje se to wubi, ale neni to zrovna nejidealnejsi reseni. ubuntu je pri takove instalaci mnohem pomalejsi. a ne vzdycky to funguje - dost casto konci ta instalace v busyboxu.

cista instalace je idealni reseni - instalator ubuntu umi ve spolupraci s uzivatelem sam zmenit velikost aktualniho windows disku beze straty dat, takze ubuntu se vzdycky vejde ;)

JohnyN

• Host
« Odpověď #9 kdy: 28 Září 2008, 09:52:36 »

WarfaceZ

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 28 Září 2008, 11:36:18 »
Díky moc , takže mám 250GB a rozdělen na 3

Skoušel jsem nainstalovat ubuntu na windowsu XP instalace proběhla bez problému , ale pi načítaní ,když mi chyběli už jen 3 čtverečky se mi bud sekne PC a nebo se restartuje :(

Edit : Šlo by udělat abych mohl spouštět v ubuntu exe ? díky :)
« Poslední změna: 28 Září 2008, 11:56:11 od Zuben45 »

JohnyN

• Host
« Odpověď #11 kdy: 28 Září 2008, 14:14:30 »
http://wiki.ubuntu.cz/Wine
Ale iba na aplikácie, ktoré naozaj nemajú pre vás náhradu v Linuxe.

WarfaceZ

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 28 Září 2008, 15:39:43 »
http://wiki.ubuntu.cz/Wine
Ale iba na aplikácie, ktoré naozaj nemajú pre vás náhradu v Linuxe.
Díky moc :)

Nexus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 30 Září 2008, 00:07:23 »
Díky moc , takže mám 250GB a rozdělen na 3

Skoušel jsem nainstalovat ubuntu na windowsu XP instalace proběhla bez problému , ale pi načítaní ,když mi chyběli už jen 3 čtverečky se mi bud sekne PC a nebo se restartuje :(
Podla mna je tam nejaky problem s inicializaciou HW. Skuste od stroja odpojit vsetky USB/FW zariadenia. Skuste sa pozriet do logov kernelu, ci si to tam nepoplakalo, ze sa mu nieco rozbilo.

WarfaceZ

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 30 Září 2008, 15:22:48 »
UŽ TO MAM DOBRÝ UŽ SE MI SPOUŠTÍ V POHO , stačilo ho jen zapnou v jinem režimu :D

WarfaceZ

• Návštěvník
Re: Ubunto s XP [vyřešeno]
« Odpověď #15 kdy: 04 Října 2008, 01:31:34 »
Mohl bych se ještě zeptat co potřebuji ,abych mohl spouštět ".run" ? Děkuji

JohnyN

• Host
Re: Ubunto s XP [vyřešeno]
« Odpověď #16 kdy: 04 Října 2008, 09:34:28 »
Mohl bych se ještě zeptat co potřebuji ,abych mohl spouštět ".run" ? Děkuji

Používajte Wiki, všetko tam je >>
http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/Aplikace?highlight=(\.run)#Jaknainstalujiprogramzesouboru.run.2C.bin.2C.sh.3F
Citace
Jak nainstaluji program ze souboru .run, .bin, .sh?

Nejdříve si u autora programu nebo ovladače ověřte, zda je tento samoinstalační balík možné použít ve vaší verzi Ubuntu. Pokud ano, stáhněte soubor do libovolného adresáře na disku, pro názornost předpokládejme, že se soubor jmenuje soubor.run a že je uložený v adresáři /home/uzivatel. Spusťte terminál, povolte spuštění souboru příkazem

chmod +x /home/uzivatel/soubor.run

spusťte soubor příkazem

cd /home/uzivatel
./soubor.run

Pokud má být instalace spuštěna s právy superuživatele, zadejte

cd /home/uzivatel
sudo ./soubor.run

dále se řiďte pokyny na obrazovce.

Více informací naleznete v článku Pokročilá správa softwaru.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.