Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Internet v Xubuntu [vyřešeno]  (Přečteno 3640 krát)

spartas

• Návštěvník
Internet v Xubuntu [vyřešeno]
« kdy: 28 Září 2008, 18:47:40 »
Ahoj,
chtěl bych mým prarodičům na jejich PC nainstalovat Xubuntu. Avšak nevím jak se pak připojím k internetu. Samozřejmě jsem se díval na wiki.ubuntu, ale stejně přesně nevím co dělat. Jejich poskytovatel netu je fortech - www.fortech.cz (Nevím totiž co to je za typ připojení), tak pokud má někdo zkušenost a poradil, co kde budu muset nakonfigurovat po instalaci, byl bych mu moc vděčný.
« Poslední změna: 06 Října 2008, 21:18:55 od Petr Merlin Vaněček »

spartas

• Návštěvník
Re: Internet v Xubuntu
« Odpověď #1 kdy: 01 Října 2008, 19:52:05 »
Nikdo neví?  :-[

truhlik

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 01 Října 2008, 22:19:46 »
Koukal jsem na to jen hodne rychle, ale vsiml jsem to je ADSL s beznymi ethernet/wifi modemy s temito tipy by nemel byt problem, dokonce je tam i navod pro linux, coz me velice prijemne prekvapilo.

http://www.bezdrat.net/dokumentace/wadsl.html

Muzete sam nastudovat. Ale pokud je to standartni modem s DHCP, pripojeny prez ethernet do sitove karty ve vasem pocitaci tak by mel internet bezet hned.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

spartas

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 02 Října 2008, 14:27:04 »
Ježiš a já otravuju, když je to tam napsaný.  >:(
Díky moc.  ;)

spartas

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Října 2008, 15:54:38 »
Tak dneska jsem to Xubuntu nainstaloval, ale internet nefunguje. Trochu mě zarazilo, že ta konfigurace je anglicky, takže bych potřeboval trochu help. Na papíru od internetu jsou tyto informace: IP Adresa, Maska sítě, výchozí brána, jméno počítače (úmistění) a typ připojení-to je Ethernet (TP). Dále pak Nastavení DNS s dvěma (číslama). Dále je tu zmíněno, že toto připojení je ADSL3. Mohl by mi pls někdo přesně říct, co kde vyplnit? Případně co ještě doinstalovat.  ??? Moc díky
Jedna vděčná lamka.

Poky74

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 04 Října 2008, 18:30:45 »
Xubuntu jsem tedy nikdy neviděl, vyfoť kde se co má nastavit a já ti to nadiktuju ;)
Ve většině systému *ubutnu je to stejné, nějak to pořešíme :)

spartas

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 04 Října 2008, 18:47:58 »
No já se k němu teď nedostanu, nejsem totiž u prarodičů, ale doma. Pokud by se nikdo jinej, kdo to ví nenašel, tak to ale určitě dodám. Rád bych tam totiž přišel s řešením.  :D
Btw vypadalo to nějak takto http://wiki.ubuntu.cz/Internet%20Expres%20O2, akorát jsem měl v Xubuntu vše anglicky  ;D
Btw2 U prarodičů žádnej modem nevidím. Tam prostě neleží žádná "krabice"
« Poslední změna: 04 Října 2008, 19:40:11 od spartas »

spartas

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 04 Října 2008, 21:04:29 »
Tak konkrétně je to wADSL 256/64 FUP 2,2 GB. ADSL 3. generace.Tak jestli to nějak pomůže.  :-\

romciiik

• Stálý člen
  • **
    • romiix.org
« Odpověď #8 kdy: 04 Října 2008, 21:08:21 »
co ti vlastne nejde?
nevies kam mas zadat tie udaje od providera?
ja mam xubuntu a net mi fpoho fachci ako ma..

spartas

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 04 Října 2008, 21:29:17 »
Ano přesně tak. Nevím kam zadat ty data a zda to ještě potřebuje něco jiného, teba doinstalovat.

romciiik

• Stálý člen
  • **
    • romiix.org
« Odpověď #10 kdy: 04 Října 2008, 22:40:03 »
v pravom hornom rohu mas zprava -> "ukoncit" "hodiny" "manual network configuration" .. (a ine..)
manual network configuration je taka ikonka s dvomi pocitacmi zasebou
klines raz na ikonku a zobrazi sa ti "manual configuration", kliknes
zobrazu sa ti nastavenie sietovky v paletke"connections" kliknes na "unlock" (vedla close), zadas root-ovske heslo
nasledne vies kliknut na sietovku a properities
tam zadas IP, masku atd. co mas od providera
ked to mas, ulozis (OK) a vyberies si paletku DNS a tam pridas DNS adresy

dufam ze som pomohol:)

spartas

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 05 Října 2008, 08:14:24 »
To jsem udělal.  :) Ale internet nefungoval, není možné že si musí udělat ještě něco?
Na stránkách poskytovatele je toto:
Linux
Pro Linux platformu existuje několik implementací PPTP klienta. Například PPTP client, některé novější distribuce klienta PPTP protokolu již obsahují na instalačních CD.
Poznámky:

* soubor /etc/ppp/chap-secrets vyplňte takto:

jmeno wADSL heslo *

kde jmeno je Vaše přidělené přihlašovací jméno a heslo přidělené přihlašovací heslo.
    * v některých připadech je v nastavení PPP daemona nutné vypnout authentifikační protokol EAP v /etc/ppp/options pomocí volby refuse-eap.
Ale je to jako kdyby mluvili portugalsky, k čemu je jakýsi PPTP klient? Kdyžtak dokumentace je tady http://www.bezdrat.net/dokumentace/wadsl.html

spartas

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 05 Října 2008, 09:22:31 »
Všichni zákazníci s tarifem wADSL jsou virtualně připojeni do jediného agregačního bodu (wADSL server). To je realizováno pomoci virtuální privátní sítě (VPN = Virtual Private Network) - každý počítač je nastaven tak, že posílá a přijímá všechna data do/z agregačního bodu. Sí'tová karta počítače dostane přidělenu neveřejnou IP adresu, pomocí které se připojí k wADSL serveru. Nad tímto spojením se realizuje VPN tunel, který má přidělenu jednu veřejnou IP adresu. Přenosový protokol tunelu podporovaný našim serverem je PPTP (Point to Point Tunneling Protocol).
No a to PPTP (nějakej klient) tam tedy zřejmě eště musím doinstalovat?  :o
Btw maj na svých stránkách takovou zajímavou službu.
Adresa IP / Maska sítě:                           Ping/Trace
Výchozí brána / Typ spojení:                        Ping/Trace
Pokud dám u Výchozí brána / Typ spojení:  . Ping i Trace, tak se to provede, pokud dám u Adresa IP / Maska sítě:  , Ping tak to napíše selhalo, a Trace se provede.
Značí to něco?  :)
« Poslední změna: 05 Října 2008, 09:31:21 od spartas »

spartas

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 05 Října 2008, 09:59:21 »
Sorry za triple post, ale já vlastně pořád nevím co to je za připojení? Na wiki.ubuntu to podle nastavení vypadá jako jakási prazvláštní kombinace ADSL a bezdrátové sítě? Je to Ethernet, ale to co jsem nastavoval je ze sekce Místní síť - bezdrátová, kabelová apod. ? Já už jsem z toho jelen a opravdu vůbec netuším, co mám dělat.

spartas

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 05 Října 2008, 13:17:48 »
Vyřešeno, lze locknout.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.