Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: [ubuntu]: Samovolný start počítače  (Přečteno 2124 krát)

Vanx

• Návštěvník
[ubuntu]: Samovolný start počítače
« kdy: 30 Září 2008, 23:19:50 »
Ahoj, mám problém s ubuntu 8.04, kdy po jeho instalaci a vypnutí z tohoto systému se samovolně spustí počítaš v 4.00 systémového času. Probouzení je v biosu vypnuté, nepomůže ani odpojení od sítě a odpojení HDD. Základní deska je MSI 848P Neo-V. Ani  přechod na nejnovější verzy biosu nepomohl. Přitom do verze 7.10  je vše vpořádku.

Nexus

• Aktivní člen
  • *
[ubuntu]: Re: [ubuntu]: Samovolný start počítače
« Odpověď #1 kdy: 02 Října 2008, 21:50:52 »
Skus resetovat CMOS do defaultu a znovu nastavit parametre s tym, ze uplne obides nastavenia pre budenie.

Si si isty tym presnym casom? Ono to teoreticky moze byt aj ine sietove zariadenia tym, ze posle nahodny packet na sietove rozhranie Tvojej zakladnej dosky a Ty mas v BIOSe povolenu moznost WoL (Wake On LAN).

Richard Moravec

• Návštěvník
Re: [ubuntu]: Samovolný start počítače
« Odpověď #2 kdy: 03 Října 2008, 06:23:03 »
ahoj měl jsem stejný problém s MSI deskou. Jedině co pomohlo bylo vypínat počítač na zdroji, což bylo hodně nepraktické.
Ale jedna možnost přece jen tady je. Ubuntu i když je v BIOSU wake up vypnutý si HH nastaví čas to souboru /proc/acpi/alarm hodnotu samé nuly.(to znamená se zapne někdy v noci, podle toho jak jsou nastavené asi systémové hodiny, mně se zapánal ve dvě v noci). Je to asi bug jiné vysvětlení nemám. Řeším to tak,že mám v BiOSU nastavenou hodnotu na nějaký den a hodinu, třeba 18 hodin 28. dne měsíce. a vždycky den než to má vypršet to posunu o dva dny méně např. dneska je 3.10 tak to nastav na 18 hodinu a 30.den. Do 30.10 budeš mít klid. Pak třeba 29.10. to přenastav na 28.den. A pak budeš mít pokoj  do 28.11.

Vanx

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 04 Října 2008, 22:03:09 »
Ahoj, dík za odpovědi

Nexus - resetovat CMOS do defaultu a znovu nastavit jsem zkoušel, jsem si jistý jak s časem (i během dne když jsem nastavil čas v ubuntu tak, aby byl na desce před 4.00 a poté vypnul, tak úderem 4.00 se zapnul ) tak i tím  že v BIOSU bylo probouzení vypnuté, nepomohlo ani odpojení veškeré kabeláže, ( i od HDD) kromě napájení.

Richard – dík, sice to není řešení které bych si přál, ale skutečně lepší než nic. Jenže nevím jak a kde to nastavit. V BIOSU o žádné takové volbě nevím a zmíněný soubor  je prázdný takže nevím jakou formou udělat  zápis.

Richard Moravec

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 05 Října 2008, 08:42:41 »
já to nastavil jen v BIOSU, na ten soubor jsem nešahal. Já měl třeba v tom souboru samé nuly. někde by měla být položka wake up, a pak se dají nastavit den v měsíci, hodiny a minuty.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.