Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grub, Error 5 [vyřešeno]  (Přečteno 1841 krát)

Tomato 11

• Návštěvník
Grub, Error 5 [vyřešeno]
« kdy: 05 Října 2008, 18:44:39 »
Měl jsem nainstalovanou Mandrivu. Na doporučení známých jsem si stáhl a chtěl nainstalovat Kubuntu. Zformátoval jsem systémový disk a Instalace napoprvé proběhla bez problémů, ale když jsem dal restart počítače, tak se objevil Grub, Error 15. Nevěděl jsem, co to znamená, tak jsem dal instalaci ještě jednou.  >:( Při 2. instalaci jsem rozdělil manuálně systémový disk na 2 oddíly. Jeden / a druhý /boot.Na rozdělení datového disku jsem nesahal. Tato 2. instalace se též zdařila, ale při restartu mi to nahlásilo Error 5. Až pak jsem zjistil že to znamená: "Partition table invalid or corrupt." Jako správný začátečník, který se ničeho nebojí jsem se pustil do instalace po 3.Tentokrát jsem si chtěl opět nainstalovat Mandrivu, když Kubuntu selhal. Při instalaci se mi ale objeví okno s: "Nemůžu načíst vaši tabulku odílů zařízení sdb.Je pro mě příliš porušená.Můžu se pokusit pokračovat v čištění špatných oddílů (všechna data budou ztracena) Jiná možnost je zakázat DrakX měnit tabulku oddílů (chyba je extended partition:bad magic number on disk sdb)."
Můžete mi poradit, jak se dostat k datům (jestli to je vůbec možné). Nerad bych o ně přišel. Díky moc.
« Poslední změna: 15 Října 2008, 19:45:58 od Martin 'Želva' Malý »

premet

• Host
Re: Grub, Error 5
« Odpověď #1 kdy: 05 Října 2008, 19:17:38 »
Můžeš zkusit program Testdisk, ten umí zapsat nově tabulku oddílů. Nebo zkusit ty oddíly projet pomocí FSCK a zkusit z LiveCD si připojit ty oddíly a data si zkopírovat radši jinam. Jinak řešit problémy reinstalem je trochu nelogický  :).

Tomato 11

• Návštěvník
Re: Grub, Error 5
« Odpověď #2 kdy: 15 Října 2008, 19:10:19 »
Díky moc. Teda chvilku mi to trvalo, než jsem se k tomu dostal a než jsem pochopil jak Testdisk funguje, ale už se data přesouvaj snad na bezpečné místo.  :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.