Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nedokončená instalace Ubuntu [vyřešeno]  (Přečteno 4241 krát)

mr.stepka

• Návštěvník
Nedokončená instalace Ubuntu [vyřešeno]
« kdy: 10 Srpna 2006, 13:42:23 »
Zdravím,

doposud mám zkušenosti jen s Windows. S Linuxem jsem se párkrát setkal ve škole nebo u kamarádů. Rozhodl jsem se vyzkoušet na svém notebooku Ubuntu (6.60 verze alternate), ale bohužel se mi nepodařilo systém nainstalovat.

Instalaci provádím v textovém režimu a dostanu se až k nahrávání jednotlivých balíčků (aplikací). To se dostane až na 100% a pak se objeví černá obrazovka. Klávesnice nereaguje a počítač ani viditelně podle kontrolky nic nedělá. Myslel jsem si, že jsem vypálil chybně ISO, takže jsem zkontroloval kontrolní součet... vše ok. Zkusil jsem i test CDčka přímo po nabootování instalátoru a také je vše ok. Instalaci jsem opakoval znovu a "zasekla" se úplně na stejném místě. Bohužel mi Ubuntu nenaběhne ani v textovém režimu, takže nemohu ověřit logy z instalace.

Používám HP9030 (P 1,2 a RAM 512MB). Ubuntu jsem instaloval dualboot (s Windows XP) se zavaděčem do MBR.

S Linuxem nemám prakticky žádné zkušenosti, takže budu rád za každou radu :)

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #1 kdy: 10 Srpna 2006, 13:48:56 »
Alternate CD je urceno pouze pro pripady, kdy nelze pouzit klasickou verzi instalatoru. Doporucuji pouzit instalacni CD s grafickym rozhranim, nejlepe dnes vydanou aktualizovanou verzi 6.06.1 LTS (oznacene jako Desktop CD)

viz. http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=2786

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
« Odpověď #2 kdy: 10 Srpna 2006, 15:52:51 »
No bohuzel se tato chyba deje s alternate cd, ale pokud je to ta chyba co se stala i mne tak nedoslo k zaseku jen ke zmizeni obrazu a instalace lze dokoncit po slepu, ale rekl bych ze v alternate 6.06.1 je to uz opravene (doufam), kazdopadne nemuzu, ale souhlasit s tim ze je rozumne pouzivat desktop cd, protoze alternate je rozhodne instalace mnohem lepsi v mnoha ohledech a moznostech, desktop cd je ulet pro lidi co si mysli ze instalace musi vypadat hezky.

mr.stepka

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Srpna 2006, 15:58:09 »
Můžete mi poradit, jak instalaci dokončit? Nevím na co bych měl kliknout... zkusím to a pokud to nebude fungovat, tak vyzkouším desktop CD.

btw. máte pravdu, že počítač úplně "nevytuhne". Obrazovka je úplně černá a jsou na ni dva světlé obdelníky (velikost asi jednoho textového znaku)

Vojtin

• Host
« Odpověď #4 kdy: 10 Srpna 2006, 15:58:19 »
Citace: mibo
No bohuzel se tato chyba deje s alternate cd, ale pokud je to ta chyba co se stala i mne tak nedoslo k zaseku jen ke zmizeni obrazu a instalace lze dokoncit po slepu, ale rekl bych ze v alternate 6.06.1 je to uz opravene (doufam), kazdopadne nemuzu, ale souhlasit s tim ze je rozumne pouzivat desktop cd, protoze alternate je rozhodne instalace mnohem lepsi v mnoha ohledech a moznostech, desktop cd je ulet pro lidi co si mysli ze instalace musi vypadat hezky.
Mam stejnej názor, ta grafická instalace mi přijde mín přehledná, než ta textová.

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #5 kdy: 10 Srpna 2006, 15:58:32 »
protoze alternate je rozhodne instalace mnohem lepsi v mnoha ohledech a moznostech, desktop cd je ulet pro lidi co si mysli ze instalace musi vypadat hezky.
Rozhodně naprosto nesouhlasím s tímto názorem. Desktop CD není preferovaný/výchozí způsob instalace *Ubuntu 6.06 LTS jen tak pro srandu.

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
« Odpověď #6 kdy: 10 Srpna 2006, 16:15:10 »
Citace: Petr Tomeš
protoze alternate je rozhodne instalace mnohem lepsi v mnoha ohledech a moznostech, desktop cd je ulet pro lidi co si mysli ze instalace musi vypadat hezky.
Rozhodně naprosto nesouhlasím s tímto názorem. Desktop CD není preferovaný/výchozí způsob instalace *Ubuntu 6.06 LTS jen tak pro srandu.
Si nesouhlas s cim chces, ale pokud nikdo je rozumny tak instaluje s alternate CD to je proste fakt a to ze Desktop CD je preferovany, je jen kuli tomu, ze je zamereno na uplne zacatecniky, kteri si mohu odzkouset ubuntu s livka a tak to proste je a az mi ovlivnis ty same parametry co jdou v alternate CD instalaci v Desktop CD tak rekni, do te doby pomlc.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 10 Srpna 2006, 16:16:54 »
Já preferuji grafickou instalaci. Nezdá se mi o nic méně přehledná než textová, naopak. Podle mne je to jediná a ideální cesta pro uživatele zvyklé na Windows alespoň zkusit přejít k Ubuntu. Pokud se mu instalace zalíbí, Ubuntu drápek zaťal. Proto se podle mně preferuje Desktop CD. Je to správná cesta.
No a pro koho je pod úroveň grafika, může si přece vybrat "alternativu".
» Linux Mint on mini-ITX boards «

LS

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 10 Srpna 2006, 16:17:20 »
...pokud nekdo je rozumny tak instaluje z alternate CD to je proste fakt...
Ja si neprijdu nerozumny. Z LiveCD jsem provedl asi 10 instalaci Ubuntu 6.06 Dapper Drake na ruzne pocitace. Bez jedineho problemu.

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
« Odpověď #9 kdy: 10 Srpna 2006, 16:20:35 »
Citace: lukas.svoboda
...pokud nekdo je rozumny tak instaluje z alternate CD to je proste fakt...
Ja si neprijdu nerozumny. Z LiveCD jsem provedl asi 10 instalaci Ubuntu 6.06 Dapper Drake na ruzne pocitace. Bez jedineho problemu.
tak si nikdy zkus pouzivat expertni mod alternate cd a muzes si hned pri instalaci zapnout dma na cdromu vybrat jadro teda pokud instalujes z dvd protoze tam je dostatek jader na vyber, ale muzes i ovlivnit instalator pokud mas nejaky problem s hardwarem, muzes ovlivnit jake chces pouzivat zdroje a dalsi veci asi tak proto

LS

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 10 Srpna 2006, 17:04:15 »
Nikdo nerika ze expert mod pri instalaci z alternate CD nenabizi vice moznosti. To ale neznamena, ze je tento zpusob instalace lepsi. Pokud autori Ubuntu doporucuji LiveCD jako vychozi medium pro instalaci, asi vedi proc. Troufam si rici, ze toho o systemu zevnitr vedi vice nez vy.

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
« Odpověď #11 kdy: 10 Srpna 2006, 17:36:01 »
Citace: lukas.svoboda
Nikdo nerika ze expert mod pri instalaci z alternate CD nenabizi vice moznosti. To ale neznamena, ze je tento zpusob instalace lepsi. Pokud autori Ubuntu doporucuji LiveCD jako vychozi medium pro instalaci, asi vedi proc. Troufam si rici, ze toho o systemu zevnitr vedi vice nez vy.
Sam sem instaloval a asistoval u hodne instalaci a v problemovych pripadech si opravdu nemuzu alternate vynachvalit a pokud nekdo doporucuje desktop tak prave kuli tomu, ze pokud nenastane zadny problem, tak ta instalace je jednodussi a pro zacatecnika vhodnejsi, ale clovek, ktery vi co potrebuje si alternate vybere sam a rozhodne alternate cd se nevyrabi kuli tomu aby par jedincu melo instalaci v textovem modu, ale protoze ma vetsi moznosti. Pro desktopCD zadne prakticke duvody nejsou, same kosmeticke a teda moznost vyuziti livka, coz se muze nekdy take hodit, ale zas mam lepsi livka na reseni problemu.

BTW: Mimochodem nemyslim si ze nikdy nastane doba, kdy alternateCD nebude, Ubuntu je pratelske k uzivatelum a tak se snazi nabidnout i privetivou instalaci, ale jak je to se vsim, nakonec stejne neni nad prikazovou radku a jednoduchost textoveho rezimu, ale ze uzivatele jsou rozmlsani a potrebuji veci ktere nejsou efektivnejsi ale hezci to uz je bohuzel take pravda a pokud bych delal marketing tak samozrejme lip vypada desktopCD.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 10 Srpna 2006, 18:29:24 »
Mibo vidíš problém, který neexistuje, protože pokud bude instalovat systém na svůj počítač, či počítač pro nějaké hromadné nasazení, člověk tvých zkušeností, tak určitě zvolí alternativní instalaci. Ale ruku na srdce, takových je opravdu valná menšina. Valná většina uživatelů by detailnější instalaci a pojmům v ní ani nerozuměla a tudíž taková instalace by skončila katastrofou. Obzvláště když to budou uživatelé kombinovat s Windows v jedné bedně, což je velmi obvyklé. A o to tedy opravdu tvůrcům alternativy k Windows opravdu nejde.
Právě pro valnou většinu uživatelů, o které Ubuntu stojí, tým připravuje instalaci tak, aby pokud možno tu potenciální katastrofu odvrátili. Je mi opravdu velmi divné, že si to ještě do dneska nepochopil a stále trváš na něčem, co není možné z marketingového hlediska vůbec udělat. Stačí se na chvilku zastavit, vydýchat se, rozhlédnout se a najednou ti možná svitne.
Promiň, ale už jsem to nemohl přehlédnout ;)
» Linux Mint on mini-ITX boards «

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
« Odpověď #13 kdy: 10 Srpna 2006, 18:43:16 »
1. teda ono to neni nejak slozite tech par pojmu navic, ale z marketingoveho hlediska je urcite lepsi DesktopCD a je to v poradku, jen bych nerikal, ze je lepsi, proste v 80procentech to z nej nabehne a nainstaluje OK, ale mne jde o to pokud mam nikomu doporucit objektivne tak doporucuji  AlternateCD s tim, ze nebude ta instalace tak hezka ale umi vic veci. A pokud to mohu ukoncit Salamounsky, tak v pripade moznosti instalace z DVD, doporucuji DVD instalaci, ktera ma oboje a jeste vic baliku.

PacholeK

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 10 Srpna 2006, 19:29:45 »
on je spis problem v tom ze gtk instalace je v ubuntu prvne az v 6.06 , takze to jeste nakou chvili potrva , nez budem moct rict ze je stabilni

mr.stepka

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 13 Srpna 2006, 15:34:58 »
No bohuzel se tato chyba deje s alternate cd, ale pokud je to ta chyba co se stala i mne tak nedoslo k zaseku jen ke zmizeni obrazu a instalace lze dokoncit po slepu...
Ještě jsem to vyzkoušel, ale bohužel se mi instalaci po slepu dokončit nepodařilo. Vyřešil jsem to stažením nové verze 6.06.1 LTS, tentokrát desktop. Při instalaci z Live CD bylo vše už v pořádku.

Díky za postřehy. Nevadí mi použít desktop. Sice vizuální instalaci nevyžaduji, ale určitě parametry, které jdou u alternate verze nastavit během instalace, půjdou nastavit posléze i z prostředí Ubuntu. Zatím jsem ve fázi zkoumání :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.